Як вивести токсини та укріпити організм

Яким продуктам віддавати перевагу, якщо ви хочете вивести токсини із вашого організму.
Як вивести токсини та укріпити організм

Останнє оновлення: 18 травня, 2019

Що це означає – вивести токсини? Більшість людей одразу подумає про піст, дієти і очищення. І хоча вони і можуть допомогти вам очистити свій організм, та часто є тільки тимчасовим рішенням і навіть можуть призвести до небажаних наслідків, таких як зневоднення, занепокоєння або втома.

У цій статті ми дамо вам декілька порад, які допоможуть позбавитися від токсинів і зміцнити імунну систему. Ми також покажемо, які продукти треба їсти заради їхньої властивості детоксикації.

Процес детоксикації

Детоксикація – насправді природний процес печінки, найбільшого внутрішнього органу в організмі. На жаль, вона часто перевантажена роботою, оскільки піддається впливу токсинів в повітрі, ґрунті, воді, продуктах харчування, вдома, в офісі й у транспорті.

Усе це швидко виснажує здатність організму до само детоксикації. Ослаблена система детоксикації допускає хронічні захворювання (наприклад, серцево-судинні захворювання, ожиріння, рак і аутоімунні захворювання) до розвитку.

Щоб запобігти накопиченню токсинів, важливо харчуватися здоровою їжею при одночасному зниженні впливу токсинів. Яким чином? Прийнявши здорову дієту і здоровий спосіб життя.

втрата ваги

Як вивести токсини і підвищити захисні сили

Їжте сирі фрукти і овочі

Ці продукти допоможуть організму виробляти більше ферментів детоксикації. Наприклад, броколі містить сульфорафан, який, як вважають, збільшує детокс-ферменти і допомагає запобігти рак і передчасне старіння. Інші продукти, що поліпшують детоксикацію, які ви повинні додати до свого раціону:

  • Журавлина
  • Малина
  • Яблука
  • Папайя
  • Артишоки
  • Мангольд
  • Буряк
  • Шпинат

Додавайте приправи у свою їжу

Заправляйте свої страви травами і спеціями, такими як розмарин, кінза і часник. Це простий спосіб надати їжі додаткового смаку та одночасно підвищити захист організму і силу детоксикації. Аліцин в часнику, апигенин в селері і карнозол в розмарині – сполуки, які допомагають ферментам детоксикації краще виконувати свою роботу.

петрушка виводить токсини

Використовуйте натуральні засоби очищення

Ваші очисні засоби не повинні містити відбілювач. Обирайте нетоксичні “зелені” продукти, такі як оцет, харчова сода або лимон, щоб очистити свій будинок. Так ви будете уникати вдихання шкідливих хімічних речовин.

Зверніть увагу на якість повітря

У кожному будинку повинен бути встановлений фільтр окису вуглецю і пожежна сигналізація. Вам слід також інвестувати в комплект захисту від радону. Тривала дія цього газу, який просочується у будинок через землю, може викликати рак легенів. Також будьте обережні зі старими печами та камінами, оскільки вони можуть випускати більше окису вуглецю в повітря.

Якщо вам треба пройти повз багаття, завод, який вивергає дим з труби, або ходите в центрі міста, спробуйте носити маску, щоб не вдихати шкідливих сполук. Якщо вам не подобається ідея ходити вулицею з маскою на обличчі, намагайтеся уникати людних районів. Тримайтеся подалі від курців.

Робіть вправи принаймні 3 рази на тиждень

Фізична активність збільшує частоту серцевих скорочень і змушує вашу кров нести поживні речовини до органів і видаляти непотрібні продукти. Було виявлено, що вправи продукують здорові зміни у вашій ДНК.

Дослідники з Університету Каролінкси в Стокгольмі (Швеція) вивчали здорових добровольців, яким було доручено їздити на велосипеді, але використовувати тільки одну ногу. Кілька аналізів показали, що на тренованих ногах були розроблені нові моделі метилювання, пов’язані з генами, які регулюють енергію, запалення і реакцію інсуліну.

плавання

Клин клином вибивають

Капсацин – хімічна сполука, яка відповідає за тепло, що міститься у перці, халапеньйо і кайенському перці. Стимулюючи кровотік і обмін речовин, ці продукти допомагають вивести токсини тіла.

Звичайно, ця їжа – для сміливих, але ви можете отримати той самий ефект потепління (збільшення потоку крові і обміну речовин) при вживанні в їжу такі продукти, як часник, імбир і гірчиця.

Продукти, які допомагають вивести токсини і поліпшити імунну систему

Ми вже назвали декілька продуктів вище,  проте варто відзначити й ті, що також корисні й для імунної системи. Подивіться на цей список продуктів, без яких ви ніколи не повинні обходитися:

Помідори

Томати містять вітамін С, який допомагає підвищити захисні сили вашого організму, щоб тримати вас подалі від захворювань. Вони також сповнені лікопіном – фітохімікатом, який бореться з раком в організмі, особливо в шлунку, легенях і простаті. Томати також допомагають захистити шкіру від сонця, а саме шкідливого впливу ультрафіолетових променів.

Виноград

Виноград допомагає очистити кров і кишечник, зміцнити серце і знизити рівень холестерину. Крім того, він має сечогінну і послаблювальну властивості.

Виноград містить антиоксиданти, які стимулюють серцево-судинну функцію і борються з раком. З усіх сортів, червоний виноград є найбільш рекомендованим, оскільки він запобігає утворенню тромбів і містить високий рівень білка і калію.

виноград виводить токсини

Селера

Селера дозволяє видалити залишки, які накопичуються в організмі. Крім того, селера покращує кишковий транзит (завдяки вмісту волокон) і покращує кровообіг. Селера також містить вітамін С і зміцнює стінки клітин.

Спаржа

Спаржа містить фолієву кислоту, калій, клітковину, вітамін С і бета-каротин. Вона захищає мозок і функції нервової системи, запобігає раку і бореться з ним, а також і з захворюваннями очей. Спаржа – сечогінна і допоможе вам вивести токсини через сечу.

Лимон

Лимони звільняють і очищають організм, вони наповнені вітаміном С й іншими антиоксидантами для зміцнення клітин. Вони також стимулюють жовчний міхур і допомагають травній системі та печінці функціонувати краще.

Кресс-салат

Кресс містить 15 різних вітамінів і мінералів. Це сечогінний засіб, який очищає кров, запобігає затримці рідини, а також покращує функцію печінки і здоров’я шкіри. Кресс містить більше кальцію, ніж молоко, стільки ж вітаміну С, як помаранч і більше заліза, ніж шпинат.



  • García Bacallao L, García Gómez LV, Rojo Domínguez DM y Sánchez García E. Plantas con propiedades antioxidantes. Rev Cubana Invest Bioméd 2001;20(3)

  • Acevedo B, Montiel M y Avanza J. Estudio cinético de la degradación de la actividad antioxidante hidrosoluble de jugos cítricos por tratamiento térmico. FACENA 2004;20:91-95
  • Arreola R, Quintero-Fabián S, Lopez-Roa RI, Flores-Gutierrez EO, Reyes-Grajeda JP, Carrera-Quintanar L, et al. Immunomodulation and anti-inflammatory effects of garlic compounds. Journal of Immunology Research. 2015.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.