8 причин їсти більше вівсянки

8 причин їсти більше вівсянки
8 причин їсти більше вівсянки

Останнє оновлення: 20 листопада, 2018

Овес – один з найбільш споживаних зернових в світі завдяки його поживним й енергетичним властивостям, які роблять цей злак основним продуктом харчування для багатьох народів і культур у всьому світі.

Багато людей до сьогодні не знають про те, наскільки це корисно, тому нижче ми хотіли б поділитися 8 причинами, чому ви повинні їсти більше вівсянки.

Овес, також відомий як “король серед зерен”, він є одним із найкращих джерел клітковини, білків й інших необхідних поживних речовин, які підтримують функції організму.

У стародавні часи вівсяну крупу вважали їжею нижчих класів, оскільки її легко вирощувати, а знайти можна було всюди.

Проте після того, як люди почали усвідомлювати її переваги для здоров’я, вівсянку додали в усі види дієт і рецептів.

Овес й надалі залишається одним із найбільш споживаних і економічних інгредієнтів усюди. Його універсальність у поєднанні з корисними для здоров’я властивостями змусили все більше і більше людей додати його в дієту як частину раціону.

Корисні властивості вівсянки:

1. Контролює рівень холестерину

холестерин в крові

Склянка вівсянки робить дива для здоров’я серця. Це зерно містить багато клітковини, яка допомагає знизити рівень холестерину в крові.

Коли цей ліпід накопичується в крові, він може блокувати кровоносні судини і викликати серцевий напад або інсульт.

Тому потрібно їсти більше вівсянки, адже її поживні речовини допомагають впоратися з цією небезпечною ситуацією.

2. Зміцнює імунну систему

Щодня їсти вівсянку – це натуральний і здоровий спосіб зберегти захисні сили організму активними. Її волокна разом з поживними речовинами, як вітаміни групи В, вітамін А та мікроелементи, зміцнюють імунну систему, що допомагає запобігти інфекцій та інших видів захворювань.

3. Стабілізує рівень цукру в крові

споживання вівсянки допоможе контролювати рівень цукру в крові

Вівсянка містить розчинні волокна, які є дійсно корисними для стабілізації рівня цукру в крові. Її вуглеводи мають низький глікемічний індекс, що допомагає утримати хвороби, такі як діабет, під контролем.

До того ж, замість того, щоб підвищувати рівень глюкози, її використовують, щоб отримати паливо для організму.

4. Забезпечує енергію

Енергетичні властивості цього зерна використовували з давніх часів для фізичного і психічного відновлення.

Її необхідні поживні речовини тримають тіло активним і мають позитивний вплив на психічні функції.

Завдяки значному вмісту білка, вівсянка підвищує фізичну працездатність і сприяє збільшенню м’язової маси.

Для того, щоб скористатися цією властивістю, ми завжди рекомендуємо їсти її на сніданок з фруктами, йогуртом та іншими здоровими продуктами.

5. Покращує травлення

Шлунковий тракт має найбільшу вигоду від властивостей вівсянки. Нерозчинні волокна, які діють як легке проносне, стимулюють кишечник правильно позбавлятися непотребу.

Вона також зменшує запалення і бореться з такими поширеними розладами, як біль у животі, гази і гастрит.

6. Вживання вівсянки сприяє схудненню

зменшення ваги

Незважаючи на те, що це не диво-їжа для втрати ваги, вівсянка є одним із найкращих доповнень для тих, хто намагається скинути кілька кілограм.

Її волокно підтримує ліквідацію шлаків з організму, а також має сильний ефект насичення, що зменшує тягу до їжі.

Її складні вуглеводи допоможуть відчувати ситість довше і утримають вас від вживання в їжу зайвих калорій.

7. Корисна для нервової системи

Вона містить вітамін Е і комплекс вітамінів В (В1, В2, В3), необхідних для підтримки рівноваги в нервовій системі. Вживання в їжу вівсянки забезпечує відчуття полегшення в моменти тривоги, стресу або депресії.

Її мінерали забезпечують рівновагу в нервово-м’язовій системі, що допомагає запобігти судомам, слабкості та іншим неприємним симптомам.

8. Вона містить білки та незамінні амінокислоти

дівчина зі склянкою рослинного молока

Білки високої якості допомагають організму полагодити, відновити і створити тканини.

Серед поживних речовин, які вівсяна каша забезпечує є:

Вівсянка також надає 6 з 8 незамінних амінокислот, які ваше тіло потребує, щоб бути здоровим. Завдяки їм вона допомагає печінці виробляти лецитин.

Найкраще в цій крупі те, що немає обмеження щодо того, скільки ви можете з’їсти. Вівсянку можна додавати до вашого щоденного раціону у фруктові коктейлі, печиво, супи та багато інших страв.

Її також можна приготувати з рослинним напоєм як замінником молока. А оскільки вона не містить лактози, вона ідеально підходить для більш ніж 80% пацієнтів з целіакією, щоб вони також могли насолоджуватися.



  • Burton-Freeman, B. (2000). Dietary fiber and energy regulation. The Journal of nutrition130(2), 272S-275S. Available at: https://doi.org/10.1093/jn/130.2.272S. Accessed 13/04/2020.
  • Davis, J. M., Murphy, E. A., Brown, A. S., Carmichael, M. D., Ghaffar, A., & Mayer, E. P. (2004). Effects of moderate exercise and oat β-glucan on innate immune function and susceptibility to respiratory infection. American Journal of Physiology-Regulatory, Integrative and Comparative Physiology286(2), R366-R372. Available at: https://doi.org/10.1152/ajpregu.00304.2003. Accessed 13/04/2020.
  • Fundación Española de la Nutrición (2017). Datos actuales sobre las propiedades nutricionales de la avena. Available at: https://www.fen.org.es/storage/app/media/PUBLICACIONES%202017/INFORME%20AVENA_FEN_v2_2017__AvenaFEN2017_ok%201.pdf. Accessed 13/04/2020.
  • MedlinePlus (2018). Fibra soluble vs. insoluble. Available at: https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/002136.htm. Accessed 13/04/2020.
  • Othman, R. A., Moghadasian, M. H., & Jones, P. J. (2011). Cholesterol-lowering effects of oat β-glucan. Nutrition reviews69(6), 299-309. Available at: https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2011.00401.x. Accessed 13/04/2020.
  • Rebello, C. J., O’Neil, C. E., & Greenway, F. L. (2016). Dietary fiber and satiety: the effects of oats on satiety. Nutrition Reviews74(2), 131-147. Available at: https://doi.org/10.1093/nutrit/nuv063. Accessed 13/04/2020.
  • Salem, I., Ramser, A., Isham, N., & Ghannoum, M. A. (2018). The gut microbiome as a major regulator of the gut-skin axis. Frontiers in microbiology9, 1459. Available at: https://doi.org/10.3389/fmicb.2018.01459. Accessed 13/04/2020.
  • Zhang, X., McGeoch, S. C., Megson, I. L., MacRury, S. M., Johnstone, A. M., Abraham, P., … & Lobley, G. E. (2014). Oat‐enriched diet reduces inflammatory status assessed by circulating cell‐derived microparticle concentrations in type 2 diabetes. Molecular nutrition & food research58(6), 1322-1332. Available at: https://doi.org/10.1002/mnfr.201300820. Accessed 13/04/2020.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.