Як приготувати легкий хумус з нуту

Щойно ви спробуєте хумус з нуту, вас вразить його смак. Це дуже смачно. Безумовно, варто навчитися робити цю страву вдома, щоб здивувати родину та гостей.
Як приготувати легкий хумус з нуту

Останнє оновлення: 09 грудня, 2018

Хумус з нуту став улюбленим завдяки його використанню як вегетаріанської та веганської закуски. Це типова арабська страва, яка добре відома в Середземному морі та в решті країн Близького Сходу.

Вважають, що цей рецепт виник у Давньому Єгипті. Хоча це і не було доведено, певним є те, що слово hummus означає “нут” в арабській мові.

Люди зазвичай подають хумус як гарнір або закуску. Як правило, його подають з лавашем, але він також смачний на будь-якому тості, а також ідеально смакує з сирими морквяними паличками або іншими овочами.

Як приготувати легкий хумус з нуту

Хоча ця кремова страва вже досить проста, але багато людей запитують, як зробити її легшу версію. Мета в тому, щоб зменшити кількість інгредієнтів, які можуть призвести до набирання ваги, не впливаючи на його смакові властивості.

Ось як приготувати легкий хумус.

як приготувати хумус з нута
Інгредієнти (для 3-4 осіб)
  • сік половини лимона
  • 1 чайна ложка солі (5 г)
  • ¼ склянки теплої води (50 мл)
  • 2 столові ложки тахіні (30 г)
  • 2 зубчики часнику
  • 2 ½ склянки нуту (500 г)
  • 1 чайна ложка меленого кмину (5 г)
  • 2 столові ложки оливкової олії (30 мл)
  • Для прикрашання: нарізана петрушка або мелений солодкий перець
  • Необов’язкові приправи: кмин та кінза

Приготування

  • Перше, що вам потрібно зробити, – взяти варений нут і покласти його у миску, наповнену теплою водою. Важливо, щоб вода покрила його повністю. Залиште стояти у воді принаймні на 1 годину, щоб шкірка відпала.
  • Після цього почнемо робити хумус з нуту. Для цього процідіть нут, щоб відокремити його від шкірки, яка відпала, і вилийте майже всю воду.
  • Потім подрібніть нут, використовуючи ручний блендер. Також добре подрібніть зубчики часнику.
  • Вичавіть сук з половини лимона та додайте до нуту (лимон не повинен бути дуже великим).
  • Покладіть всі інгредієнти в миску і знову змішайте на середній швидкості, додаючи трохи оливкової олії.
  • Після того як буде готово, перевірте на смак і за необхідності додайте приправи.
  • Прикрасьте і подавайте.

Як зробити тахіні

як приготувати тахіні

Інгредієнти

  • 1 щіпка солі
  • 2 столові ложки кунжутного насіння (30 г)
  • 1 столова ложка води (15 мл)
  • 1 столова ложка оливкової олії (15 мл)

Приготування

  • Промийте насіння кунжуту водою. Дуже важливо злити всю воду.
  • Якщо воно не підсмажене, то вам потрібно буде підсмажити його на сковороді на великому вогні, щоб отримати більш інтенсивний аромат.
  • Покладіть насіння в миску. Потім додайте оливкову олію, воду та щіпку солі та збийте блендером. Повторюйте цю процедуру, поки насіння не перетвориться на однорідну пасту.

Варто зазначити, що секрет цього рецепту – оливкова олія. Чим менше олії ви використовуєте, тим краще. Щоб зберегти свіжість, потрібно зберігати хумус в холодильнику (3 дні). Оскільки він не містить консервантів, через 3 дні він зіпсується.

Ви можете зробити його гострим, додавши 2-3 столові ложки меленого гострого перцю або каєнського перцю. Деякі люди навіть додають дрібку чорного перцю, щоб покращити аромат. Однак це повністю залежить від ваших смаків та результатів, які ви хочете отримати.

Хумус з нуту – дуже здорова і смачна закуска, яку ви можете їсти в будь-який час доби. Ви повинні обов’язково приготувати його вдома, щоб побалувати свої смакові рецептори. З практикою страва ставатиме дедалі кращою.

Смачного!



  • Wallace, T. C., Murray, R., & Zelman, K. M. (2016). The nutritional value and health benefits of chickpeas and hummus. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu8120766
  • Hirsch, D., & Tene, O. (2013). Hummus: The making of an Israeli culinary cult. Journal of Consumer Culture. https://doi.org/10.1177/1469540512474529
  • Geranios, N. K. (2014). Why is US growing more chickpeas? In a word, hummus. Daily News. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.1016/j.scitotenv.2016.02.036

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.