Як приготувати смачний вегетаріанський майонез

Вегетаріанський майонез рекомендований для людей з алергією на певні інгредієнти, а також для тих, хто бажає дотримуватися здорового харчування.
Як приготувати смачний вегетаріанський майонез

Останнє оновлення: 24 березня, 2022

Вегетаріанський майонез виготовляють винятково з рослинних інгредієнтів. Це означає, що інші інгредієнти, зокрема рослинне молоко, заміняють яйця або звичайне молоко.

Його дуже просто зробити, і є кілька рецептів із різними інгредієнтами. Кожен із цих рецептів майонезів трохи відрізняється текстурою та послідовністю, але вони всі на 100% натуральними.

Вегетаріанський майонез із соєвим молоком та оливковою олією

вегетаріанський майонез з соєю
Цей майонез дуже легкий. Ви можете використовувати його одразу після приготування, і це чудовий варіант для салатів або бутербродів.

Інгредієнти

  • 1/2 зубчику часнику
  • 1 склянка оливкової олії
  • 1 чайна ложка лимонного соку
  • 1 столова ложка свіжої порізаної петрушки
  • 1/2 склянки соєвого або мигдального молока
  • дрібка морської солі
  • 1/2 чайної ложки гірчиці

Приготування

  • Перелийте соєве молоко та лимонний сік у міксер. Змішайте 30 секунд.
  • Повільно додайте олію, поки суміш не загусне.
  • Додайте сіль, петрушку і добре змішайте.
  • Спробуйте суміш, приправте, якщо це необхідно.
  • Пам’ятайте, що ви можете додавати приправи, які вам потрібні: чилі, солодкий перець, чорний перець.

Вегетаріанський майонез із картоплею

вегетаріанський майонез з картоплею
Це легкий майонез, хоча він трохи важчий за попередній, оскільки в цьому рецепті картопля є основним інгредієнтом. Картопля забезпечує цей варіант характерним присмаком.

Інгредієнти

  • соняшникова олія
  • чорний перець
  • орегано
  • сіль (за смаком)
  • 1 зубчик часнику
  • лимонний сік
  • 1 велика картоплина
  • вода (кількість буде залежати від того, чи хочете ви більш рідкий або більш густий майонез).

Приготування

  • Очистьте картоплю і відваріть.
  • Після того, як повністю зготується, покладіть картоплю в міксер.
  • Додайте часник, орегано, чорний перець і щіпку солі.
  • Повільно додайте оливкову олію.
  • Коли суміш поєднається, припиніть додавання олії. Повільно додайте воду аналогічним способом.
  • Обробляйте суміш через 5-секундні інтервали, поки вона не стане однорідною.
  • Додайте лимон (за смаком). Будьте обережні, не додавайте занадто багато соку, адже це може призвести до згортання суміші (так само, як це відбувається з традиційним майонезом).
  • Ви можете додати кінзу, базилік, петрушку та створювати смачні індивідуальні смаки.

Поради щодо виготовлення вегетаріанського майонезу

як приготувати вегетаріанський майонез
  • Для цих рецептів найкраще підходять ручні міксери та скляні банки.
  • Ви можете використовувати стаціонарний міксер або кухонний комбайн. Однак для менших порцій краще брати ручний міксер.
  • Ви повинні використовувати несолодке соєве молоко (уникаючи таких добавок, як ваніль, шоколад тощо).
  • Обирайте соняшникову олію або іншу неароматизовану олію.
  • Оливкова олія має сильний пряний аромат. Тож, якщо ви хочете використовувати оливкову олію, використовуйте її в невеликих кількостях.
  • Переконайтеся, що інгредієнти кімнатної температури, коли ви збираєтеся зробити майонез.
  • Щедро додавайте сіль та часник. Якщо вам це недостатньо, ви можете додати ще трохи, доки не отримаєте бажаний смак.
  • Ви повинні зберігати майонез у холодильнику та швидко його використовувати.

Чому згортається майонез?

  • Збиваєте суміш і зупиняєтеся кілька разів.
  • Занадто холодна або гаряча температура.
  • Використання занадто великої кількості олії (це найпоширеніша помилка).
  • Перемішування на занадто високій швидкості.
  • Замість того, щоб загуснути, суміш стає все більш і більш рідкою і прозорою під час змішування.

Варіанти майонезу

вегетаріанський майонез рецепт

За допомогою вегетаріанського майонезного ви можете вигадати різноманітні аромати та кольори, просто додаючи деякі елементи.

  • Для фіолетового або рожевого кольору додайте шматочок вареного буряка.
  • Для зеленого кольору використовуйте варений шпинат. Ви отримаєте зелений майонез із легким присмаком.
  • Для рослинного соусу з тартару ви можете додати каперси, соління та цибулю.
  • Для рожевого майонезу, усе що вам потрібно зробити, це додати трохи кетчупу до суміші.

Рекомендоване використання

  • Салати. Замість олії та оцту.
  • Бутерброди та гамбургери.
  • Гарніри: омлети, паштети.
  • Для овочів та інших запечених страв.
  • Соус для піци (замість томатного соусу).

Домашній вегетаріанський майонез дає змогу створювати унікальні страви та насолоджуватися різноманітними натуральними та здоровими харчовими продуктами.


Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.