Як зменшити ризик серцевого нападу та інсульту

· Березень 10, 2016

Якщо ми триматимемо під контролем харчування і поліпшимо спосіб життя, ми можемо уникнути високої ймовірності ризику серцевого нападу або інсульту, які вражають тисячі життів у всьому світі щороку. Чому б не почати втілювати рекомендації на практиці?

Поради щодо харчування, які допоможуть знизити ризик серцевого нападу та інсульту

Попри те, що більшість з цих захворювань мають генетичну причину, варто пам’ятати, що в наших руках запобігти їм. Серцеві напади, як і інсульти, як правило, є однією з основних причин смертності серед чоловіків і жінок. І ще один факт, який слід мати на увазі: останнім часом цей ризик зріс для жінок.

Випадки інсульту продовжують рости, і не тільки тому, що населення в цілому старіє, але й через погане харчування, стрес і навіть малорухливий спосіб життя. Ще один факт, який свідчить на користь актуальності дослідження, опублікованого в журналі “American Journal of Clinical Nutrition“: ми часто чекаємо 50 років, перш ніж починати покращувати спосіб життя і звички.

Саме на цьому етапі починають з’являтися проблеми з серцем, високий рівень холестерину і гіпертонія. Але чому б не почати піклуватися про здоров’я до цього часу? Чи не краще для здоров’я запобігти проблемам від початку, а отже уникнути їх у майбутньому?

Без сумніву, варто докласти всіх можливих зусиль, щоб усвідомити загрозу цих хвороб і почати вже сьогодні робити невеликі зміни в харчуванні та способі життя, завдяки яким ви почуватиметеся краще, незалежно від віку.

Зверніть увагу на ці способи поліпшення харчування.

1. Забудьте про сіль та жири

nasycheni-zhyry-i-produkty-yikh-mistyat
Більшість страв традиційно містять багато жирів і солі. Не має значення, знаходимося ми в Європі чи в Америці, за останні роки ми втратили всі здорові звички, які раніше були нам притаманні. Можливо, це пов’язано зі способом життя, роботою, постійним поспіхом…

Зрештою ми купуємо вже готову їжу в супермаркетах, тому що у нас немає часу приготувати щось вдома. Або, можливо, що стиль приготування їжі, до якого ви звикли вдома, дуже багатий на червоне м’ясо, смажену їжу або інші страви з високою калорійністю, які приносять більше проблем, ніж користі.

Змініть спосіб харчування, виключивши жири і сіль, починаючи з сьогоднішнього дня.

2. Скажіть “так” овочам червоного кольору

pomidor
Багато овочів прекрасно допомагають запобігти серцевим нападам та інсультам. Хочете приклад, який завжди повинен бути частиною вашого раціону? Помідор. Він допомагає запобігти багатьом з цих захворювань завдяки такому компоненту, як лікопен, який зменшує тромби та згустки крові.

Цікавий факт: томатний соус містить набагато більше лікопену, ніж свіжі помідори, тому що цей пігмент виділяється набагато краще під час приготування їжі.

3. Замініть біле борошно цільнозерновим

llyany-khlib-bookchen
Це головний чинник у зниженні ризику розвитку серцевого нападу та інсульту. З сьогоднішнього дня спробуйте замінити білий хліб на житній або вівсяний, який завжди забезпечують цільне зерно, а не рафіноване. Рекомендуємо також їсти цільнезерновий рис і макаронні вироби, оскільки це допоможе знизити рівень холестерину, уникнути цукру і контролювати апетит.

4. Скажіть “так” полуницям і яблукам

polunytsya-vivsyanka-koktejl
Як ви дивитеся на те, щоб додати зелене яблуко до сніданку? На обід ви можете приготувати чудовий салат зі шпинатом, полуницею і горіхами? Смачно! Ви маєте знати, що яблука багаті ні фітонутрієнти, які ідеально підходять для боротьби з хворобами серця і для зменшення так званого поганого холестерину.

А що ми можемо сказати про полуниці? Чи знаєте ви, що вони багаті на калій, фиітонутрієнти і вітамін С? Це ідеальне поєднання для боротьби з ризиком розвитку інсульту. Не вагаючись з’їжте миску з 6 свіжими і чистими полуницями, але в жодному разі не додавайте цукор!

5. Половина ложки кориці щодня

korytsya-ion-bogdan-dumitrescu
Всього 15 грамів і ви подбаєте про здоров’я, запобігаючи ризику серцевого нападу та інсульту. Ми пояснимо, чому кориця настільки корисна:

  • Знижує рівень цукру в крові.
  • Допомагає знизити рівень поганого холестерину і тригліцеридів.
  • Допомагає запобігти утворенню згустків крові.
  • Знижує стрес.
  • Допомагає схуднути.

6. Жирна риба двічі на тиждень

Згідно зі статистичними даними дослідження, опублікованого в журналі “American Journal of Clinical Nutrition“, люди, які їдять жирну рибу принаймні два рази на тиждень, запобігають виникненню серцевого нападу та інсульту. Така риба багата на білки і, перш за все, на Омега-3 – дуже корисну олію, яка допомагає запобігти виникненню тромбів. Не забудьте включити її в свій раціон і таким чином подбати про своє здоров’я.