Як зменшити біль у колінах за допомогою їжі: 10 хитрощів

Надокучливий біль у колінах? Скористайтеся деякими з цих чудових способів, щоб зменшити біль за допомогою їжі!
Як зменшити біль у колінах за допомогою їжі: 10 хитрощів

Останнє оновлення: 02 березня, 2019

Коліна – шарнірні суглоби, які складаються з кісток, м’язів, сухожиль, зв’язок і рідини. Сухожилля і м’язи дозволяють коліну згинатися, щоб ми могли рухатися. Коли одна з цих структур запалюється, ламається або іншим чином пошкоджується, виникає біль у колінах та інші проблеми. А втім ви можете зменшити біль у колінах за допомогою простих засобів.

Що потрібно знати про біль у колінах

Проблеми з колінами можуть виникнути в будь-якому віці. Ці проблеми можуть не бути безпосередньо пов’язані з віком або слабкістю кісток та м’язів.

Дискомфорт може вплинути на вашу повсякденну діяльність, як-от вправи, тренування і навіть ходьбу.

Важливо вчасно  отримати медичну допомогу, як тільки ви відчуєте дискомфорт, щоб лікар ретельно оглянув і обробив коліно. Це дозволить запобігти серйозним ускладненням, які можуть призвести до необхідності хірургічного втручання.

Окрім візиту до лікаря, ви можете спробувати скористатися натуральними засобами – властивостями деяких продуктів, які допоможуть зменшити біль у колінах.

1. Якнайшвидше усуньте з раціону нездорову їжу

нездорова їжа спричиняє біль у колінах

Нездорова їжа – один з найбільших ворогів колін.

Ці продукти містять надлишок жирів, холестерину та солі, які викликають біль у суглобах, у тому числі в колінах.

Якщо у вас немає часу готувати або їхати додому, щоб поїсти, візьміть з собою корисну їжу, як-от смузі або салати.

Можливо, протягом перших кількох днів це буде важко. Однак з плином часу ви почнете бачити переваги.

Ще один чудовий варіант – ходити до закладів харчування, де готують збалансовану їжу. Практично в будь-якому місті можна знайти ресторани з пристойними цінами і смачними стравами.

2. Їжте більше яєць

Яйця містять поживні речовини, які необхідні для захисту суглобів та зменшують біль у колінах.

Їх можна додавати до свого раціону різними способами, тому що вони ідеально підходять для експериментів зі стравами.

3. Регулярно їжте рибу

Ви почнете помічати протизапальну дію риб’ячого жиру, коли будете їсти рибу тричі на тиждень.

Насправді, біль у колінах помітно зменшиться вже впродовж декількох тижнів, у випадку коли суглоби запалені.

Є багато різновидів риби, тому не важко знайти доступну і смачну.

4. Пийте сироватку, якщо у вас біль у колінах

Радимо споживати сироватку один раз на день, щоб зменшити біль у колінах. Її переваги в поживних речовинах, які вона містить, зокрема в кальції.

Ці поживні речовини не тільки зменшують біль у колінах, але також допомагають підтримувати здорові кістки та позбутися будь-якого дискомфорту.

5. Додайте до дієти куркуму

Це пряність багата на антиоксиданти та має протизапальні властивості. Вона широко відома на Сході, а зараз і на Заході.

Її дедалі частіше рекомендують споживати:

  • У салатах;
  • Змішану з молоком;
  • В якості соусу до овочів;
  • У соках.

6. Банани

Серед багатьох поживних речовин, що містяться в цьому фрукті, є також калій та магній. Ці мінерали допомагають поліпшити стан здоров’я кісток і поступово зменшують біль у колінах.

Спробуйте їсти банани щодня, і біль у колінах вас більше не потурбує!

7. Тофу

тофу допоможе зменшити біль в колінах

Тофу багате на кальцій, тому він може поліпшити здоров’я кісток і зменшити біль у колінах та в інших суглобах.

Ви можете споживати тофу так часто, як бажаєте. Утім, краще не їсти тофу сирим, оскільки це спричиняє проблеми з травленням.

8. Боби

Боби містять велику кількість протеїну, що допомагає зменшити біль у колінах.

Рекомендовано споживати їх кілька разів на тиждень як джерело протеїнів, щоб відновити зв’язки та м’язи суглобів.

Однак, якщо ви хворі на діабет, варто стежити за кількістю бобів, які ви споживаєте, тому що вживання більше ніж однієї чашки бобів на день може підвищити рівень глюкози.

9. Оливкова олія

Ця олія допомагає зменшити біль у колінах. Рекомендують використовувати її щодня, бо вона багата на корисні для здоров’я жири, які потрібні для правильного функціонування організму.

Щоб скористатись усіма перевагами оливкової олії, рекомендовано споживати нерафіновану та не перегрівати її, оскільки це може завдати шкоди.

10. Насіння авокадо

авокадо від болю в колінах

Здебільшого ми використовуємо м’якуш авокадо та видаляємо насіння. Не викидайте його! Натомість використовуйте насіння, щоб зменшити біль у колінах!

Інгредієнти

  • 1 кісточка авокадо
  • 1 столова ложка меду (25 г)

Спосіб приготування

  • Натріть кісточку авокадо у порошок.
  • Нагрійте мед і змішайте його з порошком, щоб утворити пасту.
  • Суміш повинна бути гарячою, але не надто.
  • Нанесіть суміш на коліна, щоб полегшити біль.

Спробуйте ці продукти і вже через кілька днів ви помітите, як дискомфорт поступово зменшується.

Важливо також якнайшвидше пройти медичне обстеження. Навіть якщо дискомфорт зменшується, треба звернутися до фахівця, щоб зрозуміти причини, через які він виник.



  • Arendt-Nielsen, L., Nie, H., Laursen, M. B., Laursen, B. S., Madeleine, P., Simonsen, O. H., & Graven-Nielsen, T. (2010). Sensitization in patients with painful knee osteoarthritis. Pain. https://doi.org/10.1016/j.pain.2010.04.003
  • Bumbaširevic, M., Lešic, A., & Bumbaširevic, V. (2010). Anterior knee pain. Orthopaedics and Trauma. https://doi.org/10.1016/j.mporth.2009.06.005
  • Dreher, M. L., & Davenport, A. J. (2013). Hass Avocado Composition and Potential Health Effects. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408398.2011.556759
  • Hewlings, S., & Kalman, D. (2017). Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods. https://doi.org/10.3390/foods6100092
  • Rodríguez-Carpena, J. G., Morcuende, D., Andrade, M. J., Kylli, P., & Estevez, M. (2011). Avocado (Persea americana Mill.) phenolics, in vitro antioxidant and antimicrobial activities, and inhibition of lipid and protein oxidation in porcine patties. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf1048832
  • Oliva Chávez, Oscar Humberto, Fragoso Díaz, Socorro,Consumo de comida rápida y obesidad, el poder de la buena alimentación en la salud. RIDE Revista Iberoamericana para la Investigación y el Desarrollo Educativo [Internet]. 2013;4(7):176-199. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=498150315010

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.