Як приготувати смачний веганський майонез
Веганський майонез насправді є неймовірно корисною та смачною заправкою. Він характеризується не тільки легкою текстурою, але й високою поживною цінністю. До того ж за допомогою цієї салатної заправки ви зможете знизити рівень “поганого” холестерину в організмі та прискорити процес схуднення.
Звичний для всіх жирний майонез часто використовується як додаток до страв у фаст-фудах, зокрема смажених курячих крилець або картоплі, запеченої по-селянськи. Втім, цей продукт користується популярністю не тільки у закладах громадського харчування, але й на кухнях багатьох людей.
Оскільки майонез володіє солонувато-кислуватим присмаком, він робить страви смачнішими та більш пікантними.
На жаль, майонез на жовтках є досить калорійним та важким для травлення. Саме тому ми пропонуємо вашій увазі рецепт, завдяки якому ви зможете приготувати легкий та неймовірно смачний веганський майонез на власній кухні.
Як виник майонез?
Кажуть, що майонез вперше з’явився на острові Менорка, а саме у його столиці, місті Маон. Дослідники вірять, що саме від назви цього міста й походить назва заправки – майонез (мовою оригіналу – “mahonesa”).
Є також дані, що емульсія, схожа своїми характеристиками на майонез, була відома ще у середині 19-го століття. Саме тоді цю заправку вперше почали подавати до основних страв та салатів.
Чи є майонез емульсією?
Так, майонез і справді можна сміливо вважати емульсією. У кулінарії емульсією називають однорідну суміш двох рідин, що має стійку консистенцію. Для приготування емульсії одну рідину вливають в іншу невеликими краплями. Саме таким чином вдається отримати стабільну та гладеньку текстуру.
Оскільки майонез є емульсією, можна зробити висновок, що до складу цієї смачної заправки також входять дві рідини. Цими рідинами є рослинна олія та водяниста речовина. У звичайному майонезі цією водянистою речовиною є звичайне яйце. Як відомо, до складу яєчного жовтка входить лецитин – сполука з потужними емульсійними властивостями.
Лецитин у яєчному жовтку огортає невеликі краплини олії, яка розбивається на окремі часточки під час збивання суміші. Завдяки цьому процесу лецитин та часточки рослинної олії легко об’єднуються, і суміш стає однорідною та густою.
Ми певні, що після прочитання цієї інформації вас цікавить одне логічне запитання: як приготувати веганський майонез без яйця, яке діє як зв’язувальний елемент?
Веганство та веганський майонез
Веганство – це філософія, основним принципом якої є повага до тварин та намагання зберегти їхнє життя. Саме тому вегани не вживають ані тварин, ані будь-які продукти тваринного походження. Ви досі невпевнені, які продукти є табу для веганів? Ось невеликий список тих харчових продуктів, від яких вегани добровільно відмовляються:
- М’ясо
- Риба
- Морепродукти та молюски
- Яйця
- Мед
- Інші продукти тваринного походження.
Саме через відмову від цих продуктів вегани змушені виключати зі свого раціону певні страви, зокрема і традиційний майонез. Втім, вегани знайшли чудовий вихід – всі продукти тваринного походження вони замінюють на дозволені інгредієнти, і на їхній основі готують смачні рослинні заправки для страв.
Як приготувати веганський майонез
Насправді метод приготування веганського майонезу мало чим відрізняється від способу виготовлення звичайного майонезу на жовтках. Ви здивуєтеся, але веганський майонез багатьом смакує значно краще, ніж традиційний.
Для приготування веганського майонезу вам знадобиться кілька простих інгредієнтів. Основу заправки мають складати рослинна олія та будь-яке рослинне молоко. Для того, щоб зробити веганський майонез пікантним та смачним, додайте трохи солі та лимонного соку (або оцту).
Зверніть увагу: щоб компоненти добре об’єдналися та утворили однорідну емульсію, необхідно, щоб всі інгредієнти були кімнатної температури. У вас нічого не вийде, якщо олія буде кімнатної температури, а рослинне молоко – холодним.
Інгредієнти:
- дрібка солі
- кілька крапель лимонного соку або оцту (3 мл)
- 1/4 склянки будь-якого рослинного молока (краще соєвого)
- 1/2 склянки соняшникової, оливкової або іншої рослинної олії (приблизно 180-190 г)
Спосіб приготування:
- Влийте рослинне молоко у стаціонарний блендер та додайте до нього кілька крапель лимонного соку або оцту.
- Збийте суміш до об’єднання інгредієнтів.
- Зменшіть швидкість збивання та поступово влийте рослинну олію.
- Коли суміш почне нагадувати однорідну емульсію, додайте до неї дрібку солі.
- Подавати веганський майонез краще у невеликій піалі.
- Зберігати готову заправку потрібно у холодильнику не довше трьох днів.
Цей рецепт веганського майонезу є базовим. Залежно від того, для якої страви ви готуєте цю заправку, ви можете додавати до неї інші додаткові компоненти. Для прикладу, зробити майонез більш оригінальним та пікантним можна за допомогою часнику, коріандру (кінзи) та петрушки.
Для приготування емульсії ви можете використовувати ту рослинну олію, яка вам найбільше до вподоби. Таким чином ви зможете власноруч створити унікальну заправку з нетривіальним смаком. Як бачите, майонез може бути і корисною стравою, якщо його приготувати виключно з натуральних та низькокалорійних продуктів.
Glick-Bauer, M., & Yeh, M. C. (2014). The health advantage of a vegan diet: Exploring the gut microbiota connection. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu6114822
Fuhrman, J., & Ferreri, D. M. (2010). Fueling the vegetarian (vegan) athlete. Current Sports Medicine Reports. https://doi.org/10.1249/JSR.0b013e3181e93a6f
Rogerson, D. (2017). Vegan diets: Practical advice for athletes and exercisers. Journal of the International Society of Sports Nutrition. https://doi.org/10.1186/s12970-017-0192-9