Насіння льону та зелений чай - союзники проти раку

Правильне харчування є одним із факторів у профілактиці і лікуванні раку. Такі продукти як насіння льону та зелений чай вважаються найбільш ефективними засобами у боротьбі з цим важким захворюванням.
Насіння льону та зелений чай - союзники проти раку

Останнє оновлення: 21 листопада, 2018

Однією з найбільш тривожних і повторюваних хвороб нашого століття є рак. Кількість людей, що страждають від цієї хвороби, помітно зросла за останні кілька десятиліть, тому велика кількість наукових досліджень, що зосереджені на виявленні причин його появи та способах лікування, проводить в усьому світі.

Існує багато різних видів раку. Навіть при тому, що швидкість, з якою він розвивається, залежить від особливостей організму кожної людини, як правило, рак може привести до летальних наслідків, якщо його вчасно не виявлено і лікування не здійснюється належним чином. Є три основних способи лікування цього стану: хірургія, хіміотерапія і променева терапія. Тим не менш, досягнення в галузі науки і різних досліджень показали, що є й інші, менш інвазивні методи, що можуть полегшити болі, викликані раком, і сприяти його виліковуванню.

Далі ми розкажемо вам як насіння льону і зелений чай об’єднуються у боротьбі проти спільного ворога.

Дієта: фактор ризику

Причини появи раку досі повністю не досліджені. Вважається, що рак виникає в результаті поєднання кількох факторів: екологічних, генетичних, фізіологічних та дієтичних.

Можливі причини

ракові клітини
  • Старіння: у більшості випадків (2/3) по всьому світу рак виникає після 65 років
  • Генетично спадкові чинники
  • Вплив ракових речовин, таких як хімічні речовини та іонізуюче випромінювання
  • Паління
  • Погане харчування

Багато вчених вважають, що раціон, збагачений корисними продуктами, може зіграти вирішальну роль у профілактиці та лікуванні раку. Ось чому у цій статті ми поговоримо про два чудові анти-канцерогенні продукти: зелений чай і насіння льону.

Зелений чай проти раку

зелений чай та його користь проти раку

Зелений чай походить родом з Азії і деякі його цілющі властивості було описано понад тисячоліття тому в Книзі Чаю, написаної майстром дзену Ейзайсом у 1191 році. Його використовували для боротьби зі шкідливими наслідками алкоголю, в якості стимулятора, для лікування захворювань шкіри та інших захворювань, таких як бері-бері, для покращення травлення, для боротьби із втомою, а також для поліпшення функцій сечової системи і мозку.

Багато досліджень сьогодні виявляють взаємозв’язок між споживанням зеленого чаю та зниженням рівня захворюваності раком. Багато людей припускають, що, завдяки щоденному споживанню зеленого чаю, і навіть після використання його як припарки на уражені області, вони позбавлялись від раку.

Хоча дослідження ще не є остаточними, але одне дослідження, здійснене в Японії в 2006 році, показало, що дорослі, які споживали три або більше чашок зеленого чаю на день протягом декількох років мали більш низький ризик смерті від серцево-судинних і онкологічних захворювань. Ось деякі з переваг регулярного споживання зеленого чаю, за даними різних наукових установ:

Переваги вживання зеленого чаю

  • Профілактика й лікування раку, особливо раку шкіри, стравоходу, шлунку і товстої кишки.
  • Покращує пізнання.
  • Уповільнює нейродегенеративні процеси, викликаних певними захворюваннями, такими як хвороба Альцгеймера.
  • Лікування артриту.
  • Лікування розсіяного склерозу.
  • Нейтралізує вільні радикали (має антиоксидантні властивості).
  • Прискорює обмін речовин у клітинах.
  • Знижує рівень холестерину-ЛПНЩ (холестерину ліпопротеїдів низької щільності), також відомого як “поганий холестерин”.
  • Регулює рівень цукру в крові і концентрації інсуліну
    Запобігає втраті зубів, сприяє зміцненню кісток та зубів.

Зелений чай містить певні хімічні речовини, так звані катехіни (група флавоноїдів), які діють на канцерогенні клітини –  викликають їх загибель, не зачіпаючи здорові клітини, зокрема, епігаллокатехін галлат (EGCG).

У будь-якому разі, має бути здійснено набагато більше наукових досліджень, щоб визначити, на які типи раку діє зелений чай і вказати як саме це працює. Одним з недоліків цього китайського звичаю є те, що дехто вважає, що зелений чай містить фторид, що є шкідливим для організму і саме тому він не має бути комерційним.

Однак важливо зазначити, що фторид накопичується в організмі у кістках і зубах і таким чином зміцнює їх. Фторид відіграє важливу роль в процесі поглинання кальцію і запобігає появі карієсу, якщо пити зелений чай у невеликих кількостях. Я рекомендую пити дві чашки зеленого чаю на день. Це нормальна і корисна кількість, і ви помітите хороші результати.

Насіння льону проти раку

насіння льону та його вплив на рак

Насіння льону здавна використовували люди як засіб харчування: у вигляді настоїв, порошків (препарати гофіо) або масел, тому що він має здорові жири і вважається важливим джерелом клітковини. Воно зазвичай використовується для лікування шлунково-кишкових захворювань (запори, запалення товстої кишки та інші), захворювань серцево-судинної і кровоносної системи (гіпертонія, високий рівень холестерину), акне, діабету, ожиріння, ревматоїдного артриту та симптомів менопаузи.

Більшість із цих способів застосування не мають наукового підтвердження, хоча є ознаки того, що насіння забезпечує:

  • Профілактику і лікуванні раку, насамперед раку простати, легенів, товстої кишки, прямої кишки і молочної залози.
  • Знижує рівень холестерину ЛПНЩ.
  • Покращує функцію нирок у людей, що страждають на системний червоний вовчак (ВКВ).
  • Знімає незначні симптоми менопаузи.
  • Знижує біль у грудях, пов’язаний з початком менструального циклу.
  • Лікує серцево-судинні захворювання.
  • Знижує ризик постраждати від атеросклерозу.

Насіння льону містить молекули, так звані лігнано, які вважають конкурентами естрогену (жіночих гормонів) в організмі людини, у деяких хімічних реакціях. Це уповільнює хід деяких видів раку. Хоча ми наполегливо рекомендуємо вживати насіння льону, важливо бути добре проінформованим про його протипоказання і взаємодію з іншими продуктами, оскільки це може спричинити побічні ефекти, такі як алергія, болі в животі, нудота і помірна кровотеча. Якщо ви вагітні або страждаєте від якихось хронічних захворювань, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.

Що ще діє на рак?

У цій статті ми поговорили про два чудових натуральних продукти, що можуть допомогти запобігти і, можливо, протидвяти раку. Ми рекомендуємо вам включити їх до вашого щоденного раціону.


Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.