Знежирений майонез як альтернатива

Майонез – це величний соус, який використовують у всьому світі та у сотнях страв та рецептів. Але правда й в тому, що він може спричиняти деякі проблеми зі здоров’ям через вміст жирів (зокрема, через вміст яєць).

Вам не потрібно бути веганом, щоб готувати знежирений “майонез”, але якщо ви хочете захистити свій організм від холестерину, серцево-судинних захворювань, ожиріння і жирної шкіри, прочитайте цю статтю, і ви дізнаєтесь рецепти натурального майонезу та, як альтернативний варіант – знежиреного майонезу.

Рецепт майонезу без яєць

Однією з переваг цього майонезу є те, що ви можете його підігрівати і це не матиме ніяких негативних наслідків для вашого шлунку ( на відміну купованого в супермаркеті майонезу). Оскільки цей майонез не містить яєць, ви можете додати його до бульйону і навіть варити його. Для цього вам знадобляться такі інгредієнти:

  • 1 склянка молока
  • оливкова олія
  • сіль

Вилийте молоко і додайте сіль в блендер та почніть їх змішувати. Поступово додавайте оливкову олію, аж поки ви не отримаєте густу суміш. Налийте майонез в банку або герметичний контейнер, краще у скляний, і покладіть у холодильник. Ви можете зберігати його протягом декількох днів і він не зіпсується. Його можна брати з собою на пікнік чи на пляж, наприклад. Якщо ви хочете зробити його низькокалорійним, використовуйте знежирене або соєве молоко. Як варіант, можна додавати перемелену цибулю, часник чи навіть гірчицю, щоб трошки змінити смак.

maionez2

Рецепт майонезу для веганів

Цей “веганес”, ви можете використовувати для бутербродів, пирогів, начинок і т.д. Його дуже просто зробити і він не містить інгредієнтів тваринного походження. Ось що вам буде потрібно:

  • 1 картопля
  • 1 морква
  • лимонний сік
  • 3 столові ложки олії
  • 1 столова ложка гірчиці

Почистіть, помийте, поріжте і зваріть картоплю. Почистіть, помийте і поріжте моркву. Видавіть лимонний сік з лимона. Змішуйте всі інгредієнти ( разом з олією і гірчицею) поки ви не отримаєте однорідну суміш. Помістіть його в герметичний контейнер і поставте в холодильник. Ще як варіант, може бути веганський буряковий майонез: просто замість картоплі, візьміть цей багряний овоч, який має бути сирим. Він дуже добре смакує з рисом.

Ще один рецепт веганського майонезу

Який називається “соянес”, бо він зроблений з сої. Вам необхідно:

  • 1 склянка соняшникової олії
  • ¼ склянки соєвого молока
  • половина зубчика часнику
  • лимонний сік (або щось на кшталт оцту)
  • сіль за смаком

Влийте соєве молоко, олію і часник у блендер. Добре все змішайте на високій швидкості. Після того, як ви все добре змішали, залиште суміш, щоб олія загусла. На останок, додайте лимонний сік і трохи помішайте, поки майонез не загусне. Ви можете готувати його з буряком або вареною морквою, гірчицею, чи авокадо. Кожен з майонезів матиме інший колір.

maionez3

Рецепт морквяного майонезу

Цей майонез дуже смачний і він додасть іншого смаку вашим стравам. Як і інші рецепти, він не потребує особливої підготовки чи інгредієнтів. Вам знадобиться лише:

  • 750 грам моркви
  • ¼ склянки оливкової, кукурудзяної чи соняшникової олії
  • 1 зубчик часнику( якщо ви хочете щоб смак був м’якший, можете додати тільки половинку)
  • 1 щіпка солі
  • лимонний сік

Почистіть і наріжте моркву тонкими скибочками. Зваріть їх, щоб вони стали м’якими, але не переваріть. Дайте їм трохи охолонути і змішайте їх з іншими інгредієнтами. Ви отримаєте однорідну суміш оранжевого кольору. Якщо ви хочете насиченіший смак, додайте більше олії. Ви можете тиждень зберігати його в холодильнику, але не заморожуйте, бо так він втратить смак і форму.

Рецепт легкого майонезу

Цей майонез з натурального йогурту і він значно легший і корисніший ніж той, що ви купуєте в супермаркеті чи навіть той, що ви самі готуєте з додаванням яєць. І у випадку приготування цього майонезу у вас немає жодних шансів поранитися. Вам потрібно:

  • 1 баночка натурального йогурту
  • кілька крапель лимонного соку
  • щіпка солі
  • столова ложка олії

Помістіть всі інгредієнти в блендер і змішуйте їх, поки ви не отримаєте кремоподібну та однорідну масу. Масу вилийте в контейнер і поставте в холодильник. От і все. Ви можете додавати добре порізану петрушку та перець для сильнішого аромату, або тонко нарізані стебла селери для свіжого смаку. Все це з низьким вмістом калорій, що ідеально підходить для тих хто на дієті.

maionez4

Майонез з лісового горіха та груші

Цей майонез більш фруктовий, м’який і смачний. Він може стати деталлю, що зробить ваші страви неперевершеними. Ви можете поєднувати його зі свіжою спаржею, тушкованими овочами, бутербродами чи салатами. Дехто любить намазувати цей майонез на тости. Необхідні інгредієнти:

  • 1 яйце
  • 1 зубчик часнику
  • 100 мл соняшникової олії
  • 1 велика груша
  • 20 лісових горіхів
  • сіль
  • перець
  • мускатний горіх

Почистіть грушу і, якщо вдасться,  почистіть лісові горіхи ( якщо не зможете, купіть очищені лісові горіхи). Покладіть їх у блендер разом з іншими інгредієнтами, і змішуйте до тих пір поки не отримаєте консистенцію  “звичайного” майонезу. Додайте сіль та перець за смаком, і на останок мускатний горіх.

maionez6