Як приготувати смачний вегетаріанський майонез

Вегетаріанський майонез рекомендований для людей з алергією на певні інгредієнти, а також для тих, хто бажає дотримуватися здорового харчування.

Останнє оновлення: 01 лютого, 2019

Вегетаріанський майонез виготовляють винятково з рослинних інгредієнтів. Це означає, що інші інгредієнти, зокрема рослинне молоко, заміняють яйця або звичайне молоко.

Його дуже просто зробити, і є кілька рецептів із різними інгредієнтами. Кожен із цих рецептів майонезів трохи відрізняється текстурою та послідовністю, але вони всі на 100% натуральними.

Вегетаріанський майонез із соєвим молоком та оливковою олією

Цей майонез дуже легкий. Ви можете використовувати його одразу після приготування, і це чудовий варіант для салатів або бутербродів.

Інгредієнти

  • 1/2 зубчику часнику
  • 1 склянка оливкової олії
  • 1 чайна ложка лимонного соку
  • 1 столова ложка свіжої порізаної петрушки
  • 1/2 склянки соєвого або мигдального молока
  • дрібка морської солі
  • 1/2 чайної ложки гірчиці

Приготування

  • Перелийте соєве молоко та лимонний сік у міксер. Змішайте 30 секунд.
  • Повільно додайте олію, поки суміш не загусне.
  • Додайте сіль, петрушку і добре змішайте.
  • Спробуйте суміш, приправте, якщо це необхідно.
  • Пам’ятайте, що ви можете додавати приправи, які вам потрібні: чилі, солодкий перець, чорний перець.

Також дивіться: Знежирений майонез як альтернатива

Вегетаріанський майонез із картоплею

Це легкий майонез, хоча він трохи важчий за попередній, оскільки в цьому рецепті картопля є основним інгредієнтом. Картопля забезпечує цей варіант характерним присмаком.

Інгредієнти

  • соняшникова олія
  • чорний перець
  • орегано
  • сіль (за смаком)
  • 1 зубчик часнику
  • лимонний сік
  • 1 велика картоплина
  • вода (кількість буде залежати від того, чи хочете ви більш рідкий або більш густий майонез).

Приготування

  • Очистьте картоплю і відваріть.
  • Після того, як повністю зготується, покладіть картоплю в міксер.
  • Додайте часник, орегано, чорний перець і щіпку солі.
  • Повільно додайте оливкову олію.
  • Коли суміш поєднається, припиніть додавання олії. Повільно додайте воду аналогічним способом.
  • Обробляйте суміш через 5-секундні інтервали, поки вона не стане однорідною.
  • Додайте лимон (за смаком). Будьте обережні, не додавайте занадто багато соку, адже це може призвести до згортання суміші (так само, як це відбувається з традиційним майонезом).
  • Ви можете додати кінзу, базилік, петрушку та створювати смачні індивідуальні смаки.

Поради щодо виготовлення вегетаріанського майонезу

  • Для цих рецептів найкраще підходять ручні міксери та скляні банки.
  • Ви можете використовувати стаціонарний міксер або кухонний комбайн. Однак для менших порцій краще брати ручний міксер.
  • Ви повинні використовувати несолодке соєве молоко (уникаючи таких добавок, як ваніль, шоколад тощо).
  • Обирайте соняшникову олію або іншу неароматизовану олію.
  • Оливкова олія має сильний пряний аромат. Тож, якщо ви хочете використовувати оливкову олію, використовуйте її в невеликих кількостях.
  • Переконайтеся, що інгредієнти кімнатної температури, коли ви збираєтеся зробити майонез.
  • Щедро додавайте сіль та часник. Якщо вам це недостатньо, ви можете додати ще трохи, доки не отримаєте бажаний смак.
  • Ви повинні зберігати майонез у холодильнику та швидко його використовувати.

Чому згортається майонез?

  • Збиваєте суміш і зупиняєтеся кілька разів.
  • Занадто холодна або гаряча температура.
  • Використання занадто великої кількості олії (це найпоширеніша помилка).
  • Перемішування на занадто високій швидкості.
  • Замість того, щоб загуснути, суміш стає все більш і більш рідкою і прозорою під час змішування.

Також читайте: 7 продуктів, які не варто їсти, якщо в них закінчився термін придатності

Варіанти майонезу

За допомогою вегетаріанського майонезного ви можете вигадати різноманітні аромати та кольори, просто додаючи деякі елементи.

  • Для фіолетового або рожевого кольору додайте шматочок вареного буряка.
  • Для зеленого кольору використовуйте варений шпинат. Ви отримаєте зелений майонез із легким присмаком.
  • Для рослинного соусу з тартару ви можете додати каперси, соління та цибулю.
  • Для рожевого майонезу, усе що вам потрібно зробити, це додати трохи кетчупу до суміші.

Рекомендоване використання

  • Салати. Замість олії та оцту.
  • Бутерброди та гамбургери.
  • Гарніри: омлети, паштети.
  • Для овочів та інших запечених страв.
  • Соус для піци (замість томатного соусу).

Домашній вегетаріанський майонез дає змогу створювати унікальні страви та насолоджуватися різноманітними натуральними та здоровими харчовими продуктами.

Це може вас зацікавити ...
Моє здоров'яRead it in Моє здоров'я
5 неймовірних властивостей імбирної води

Попри його специфічний смак, східні культури почали використовувати імбир тисячі років тому. Сьогодні ми розповімо про неймовірні властивості імбирної води.