9 продуктів, які спричиняють неприємний запах тіла

Іноді хорошої гігієни недостатньо, щоб усунути неприємний запах тіла. Чи знаєте ви, що деякі продукти тісніше пов'язані з цією проблемою?
9 продуктів, які спричиняють неприємний запах тіла

Останнє оновлення: 18 грудня, 2018

Неприємний запах тіла викликає спільна дія ваших потових залоз, шкіри, а також бактеріальна активність.

Цей процес, як правило, викликають гормональні або метаболічні розлади, хоча він також може бути спричинений деякими видами захворювань або споживанням певних ліків.

Хоча багато людей думають, що піт є основною причиною неприємного запаху тіла, правда в тому, що багато мікробів, бруд і поєднання певних продуктів у вашому раціоні можуть його викликати.

Останній компонент може змінити рН вашого організму, викликаючи надлишкові рівні кислотності, які ускладнюють усунення токсинів, що призводить до неприємного запаху.

Окрім цього, деякі харчові продукти містять сильні речовини, які виводяться з організму через піт та можуть викликати смердюче дихання.

Ви знаєте, про що йдеться?

Продукти, яки спричиняють поганий запах тіла:

1. Часник

часник
Є багато людей, які вважають за краще уникати часнику, тому що сильний запах, як правило, затримується на декілька годин.

Окрім цього, леткі сполуки сірки в часнику можуть призвести до того, що піт буде погано пахнути. Цю речовину поглинають ваші легені, і вона потрапляє у кров після перетравлення, через що дихання і шкіра виділяють поганий запах.

2. Рафінований цукор

Цукерки й будь-які продукти, зроблені з рафінованого цукру, можуть викликати зміни в рівнях кислотності організму, змінити його температуру, а також викликати неприємний запах тіла.

Бактерії харчуються солодощами, через їхнє надмірне розмноження ви також помітите прискорену ферментацію і сильніший запах.

3. Спеції

спеції
Спеції, зокрема карі та кмин, зазвичай викликають неприємний запах з рота, а також запах тіла, тому що коли ви їх споживаєте, сірчані гази, які ви перетравлюєте, потім виводяться через пори.

Хоча вони здебільшого правильно засвоюються організмом, іноді вони залишаються в крові, щоб бути випущеними пізніше.

4. Гідрогенізовані олії

Гідрогенізовані олії – це олії, які використовують для приготування нездорової смаженої їжі та тістечок.

Вони не тільки є основною причиною ожиріння, але й також пов’язані із неприємним запахом тіла.

Цей тип жиру ускладнює травлення, негативно взаємодіючи з іншими продуктами, які обробляються в вашому кишківнику.

5. Свинина

сосиски та ковбаси
Паштети, ковбаса, бекон та інші продукти зі свинини можуть підвищити рівень кислотності шлунка і викликати гази.

Вони дуже повільно розщеплюються у травній системі через високий вміст жирів і хімічних речовин, руйнуючи ваш метаболізм, який усуває токсини.

6. Червоне м’ясо

Білки, що містяться в червоному м’ясі, організму складно перетравити, тому що вони можуть затримуватися в кишківнику декілька днів, що збільшує ймовірність ферментації та появи неприємного запаху тіла.

У людей, які їдять менше порцій червоного м’яса на тиждень, піт пахне слабше, ніж у тих, хто їсть його регулярно.

Крім того, зниження кількості червоного м’яса в раціоні допомагає уникнути газів, запалення в черевній порожнині та закрепів.

7. Спаржа

спаржа
Попри те, що це дуже здорова їжа, спаржа може викликати сильний і кислий запах сечі через природне розкладання в організмі.

Цей ефект виникає тільки у деяких людей, які мають генетичну схильність виробляти та сприймати певні запахи.

8. Алкогольні напої

Люди, які надмірно п’ють, мають неприємніший запах шкіри й дихання. Ваше тіло обробляє алкоголь як токсини, тож ваша печінка відповідає за його метаболізм.

Майже 90% перетворюється на оцтову кислоту – нетоксичну речовину, яка виводиться з організму разом з іншими надлишковими рідинами та солями.

Решта, що залишається в крові, видаляється через легені через нормальне дихання або через пори шкіри у вигляді поту.

9. Цибуля

запах тіла
Бактерії руйнують амінокислоти сірки, що містяться в цибулі, що породжує смердючі летючі речовини, такі як сірководень, метилмеркаптан і диметилсульфід.

Ці сірчисті сполуки всмоктуються в кров і досягають рота, шлунку, кишківника і печінки. Вони також транспортуються до легенів, де, якщо вони накопичуються у великих кількостях, можуть створити сильний запах, коли ви видихаєте.

Якщо у вас неприємний запах тіла, попри хорошу гігієну і хороше здоров’я, цілком можливо, що в цьому винні деякі з харчових продуктів.

Спробуйте зменшити їхнє споживання!



  • Havlicek J., Lenochova P., The effect of meat consumption on body odor attractiveness. Chemical Senses, 2006.
  • Mirondo R, Barringer S. Deodorization of Garlic Breath by Foods, and the Role of Polyphenol Oxidase and Phenolic Compounds. J Food Sci. 2016 Oct;81(10):C2425-C2430. doi: 10.1111/1750-3841.13439. Epub 2016 Sep 20. PMID: 27649517.
  • Islam MA, Amin MN, Siddiqui SA, Hossain MP, Sultana F, Kabir MR. Trans fatty acids and lipid profile: A serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr. 2019 Mar-Apr;13(2):1643-1647. doi: 10.1016/j.dsx.2019.03.033. Epub 2019 Mar 16. PMID: 31336535.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.