Альтернативні способи використання цукру, про які ви можете не знати

Через те, що цукор підняв багато негативного галасу в останні роки, ми іноді забуваємо, що він може робити набагато більше для нас, аніж тільки підсолоджувати нашу їжу і напої. Далі буде йтися про деякі альтернативні варіанти використання цукру, які можуть вас здивувати.

Які види цукру існують?

З вашого досвіду ви, можливо, знаєте, що в ваших магазинах найчастіше продається тільки звичайний рафінований цукор-пісок. Ми маємо на увазі ці маленькі білі крупинки, які використовуються для підсолоджування чаю, кави та приготування тістечок, тортів тощо. Проте, існують і інші види цукру. Давайте глянемо, які саме:

  • Столовий або звичайний цукор: як ми вже говорили раніше, це той цукор, який використовують найчастіше, той, про який всі знають, із крупинками малого або середнього розміру.
  • Дуже дрібний цукор: він не надто відомий в багатьох країнах, але у різних англомовних країнах існують рецепти солодощів та десертів, які використовують такий цукор як обов’язковий інгредієнт. Такий цукор має дуже дрібні крупинки.
  • Цукрова пудра: це то самий “звичайний” цукор, але змелений. Його мелють доти, поки він не перетворюється в дрібний пил. Такий цукор використовується для того, щоб посипати тістечка або цукерки, ви можете бачити його на поверхні багатьох солодких делікатесів.

solodko

  • Тростинний цукор або цукор-сирець: він круглий і більший, ніж традиційний цукор. Він користується популярністю в країнах Північної і Центральної Європи. Ви можете знайти його в німецьких та скандинавських пекарнях, де він, зокрема,  використовується у виробництві солодощів,  відомих як “Бельгійські вафлі”.
  • Цукор рафінад: він має більші кристали, ніж звиклий цукор, який частіше можна купити в магазинах. А використовується більше для прикраси або з естетичних міркувань, а також для підсолоджування чаю або кави. Він майже завжди має правильну, а часом і несиметричну форму кубика, і використовується в якості невеликої  однієї порції для напоїв. Він не розчиняється так само легко, як гранульований цукор-пісок.
  • Інвертний цукор: багато людей кажуть, що його не можна зарахувати до тієї ж категорії, що й решту видів цукру, а його назва говорить сама за себе. Такий цукор не складається виключно з сахарози, а змішується з іншими видами у вигляді сиропу. Його отримують при нагріванні і використовують в промислових кондитерських, тому що він розчиняється значно довше.

zukor8

“Як фармацевт без цукру”

Це старовинне  іспанське висловлювання з’явилось, тому що фармацевти використовували цукор для лікування різних захворювань і хвороб, коли вони виявили і зрозуміли його користь. Деякі люди кажуть, що він широко використовувався для лікування проблем дихальних шляхів, а також він чудово підходив і для лікування травм. Майже всі в той час погоджувались, що цукор має медичні властивості і що він здатен лікувати хвороби.

Якщо змішати його з великою кількістю води, то ми отримаємо сиропи, які можуть бути додані до інших основних трав, які в свою чергу добре лікують грип, застуди і схожі захворювання, а якщо змішати його з міцним алкоголем, наприклад таким як самогонка,то такий засіб також використовується для зниження високої температури тіла.

zukor9

Фармацевти завжди мали цукор під рукою, так як могли приписувати його пацієнтам відразу, не знаючи діагнозу точно,тому що цукор, в такому випадку, не міг заподіяти ніякої шкоди. Також, було характерним часто використовувати цукор для людей, що виконували свою роботу не виходячи з дому. Вони завжди могли заглянути в серванти своїх дружин для того, щоб трохи поласувати цим солодким делікатесом.

Альтернативні способи використання цукру, які вас здивують

Щоб заспокоїти немовлят

Якщо ваше немовля має проблеми зі сном або болем після отримання будь-якої з різних вакцин, які дитина отримує протягом перших місяців життя, ви можете дати їй розчин з однієї частини цукру та чотирьох частини води перед процедурою щеплення. У такому випадку дитина сприйме процедуру спокійніше.

Для лікування травм

Як ми вже говорили, цукор використовується, щоб вбити бактерії, які викликають біль при травмах, порізах або виразках . Просто втріть трохи цукру зверху на рану і залиште на деякий час.

Заспокоїти попечений язик

Якщо ви попекли свій язик, коли пили узвар, каву, чай або пробували на смак суп, посмокчіть шматочок цукру або навіть насипте кілька крупинок на попечену ділянку язика. Це заспокоїть біль.

zukor10

Зменшити гостроту приправлених страв

Якщо ви робите якусь приправу або соус і ви зробили їх занадто гострими, додайте чайну ложку цукру. Його також можна використати, коли гостра страва з додаванням томатного соусу вийшла занадто кисла.

Для пілінгу шкіри

Змішуючи цукор з оливковою або мигдальною олією, ви можете створити чудовий домашній  ексфоліант для усунення омертвілих лусочок з усього вашого тіла.

Змусити губну помаду залишатись на губах довше

Одна з відомих проблем жінок – та, що їхня губна помада не залишається на губах так довго, як би їм цього хотілось. Вона зникає разом після пиття, куріння, завдяки облизуванням губ, або коли жінки вітають когось поцілунками. Щоб затримати помаду на губах трохи довше, потріть трохи цукру на губи після того як ви наклали помаду на них. Залиште його на кілька хвилин, а потім злижіть його повністю.

Для очищення брудних рук

Цей спосіб використання добре підійде для чоловіків, які мають до справи із брудом механізмів або мастилом (наприклад для механіків) або з фарбуванням поверхонь. Просто візьміть трохи цукру, бажано з милом, як завжди. Таким чином воно стане абразивним і відмиватиме сильні забруднення легше.

zuko11

Для покращення зовнішнього вигляду вашого саду

Змішайте три столові ложки цукру з двома ложками оцту і чотирма столовими ложками теплої води. Застосовуйте цю суміш, щоб позбутись бруду навколо рослин. Цукор буде живити стебла, а оцет не дозволить розвиватись бактеріям.

Щоб очистити кавоварку

Насипте четверту частину чашки цукру у відділення для меленої кави та нехай він там залишиться на три  хвилини, так ніби ви готуєте каву. Потім промийте великою кількістю води.

Для видалення жирних плям

Якщо ваш улюблений предмет одягу, ковдра або штора мають жирні плями, ви можете зробити пасту з цукру і води і застосовувати її безпосередньо на пляму. Нехай залишається на плямі, принаймні, одну годину, а потім прополощіть так  як завжди.

Для зберігання печива або десертів свіжими

Помістіть печиво чи будь-який інший десерт в герметичний контейнер разом з кількома кубиками цукру. Таким чином продукти зберігатимуться свіжими довше. Ви можете зробити те ж саме з тертим сиром, щоб він не став твердим.

Хіба ці альтернативні варіанти використання цукру не здивували вас?

Зображення люб’язно надані Uwe Hermann, David Eccles, Betsy Weber, Jody Mcintyre, goodmami, Javcon 117 та Joel Kramer.