Небезпека сечової кислоти та як її уникнути

Небезпека сечової кислоти та як її уникнути
Небезпека сечової кислоти та як її уникнути

Останнє оновлення: 03 листопада, 2018

Хоча сечова кислота міститься в організмі кожної людини, важливо вживати продукти, які допомагають зберігати її збалансований рівень, та утримати як надалі такі хвороби, як подагра.

Сечова кислота – це хімічна речовина, яка виробляється в організмі. Складається з азоту, кисню, вуглецю, водню. Більшість сечової кислоти розчиняється в крові і йде в нирки, звідки вона виводиться через сечу.

Надлишкова сечова кислота може завдати шкоди організму, а саме може призвести до появи подагри. Надмірна кількість сечової кислоти в крові призводить до її концентрацїї в суглобах, утворюючи кристали, які викликають біль та запалення.

Ось чому дуже важливо конролювати рівень сечової кислоти та знижувати його, якщо вона досягає досить високих рівнів.

У будь-кого може бути виявлений високий рівень сечової кислоти, проте чоловіки більш схильні. Якщо хто-небудь з вашої сім’ї хворів подагрою, якщо ви ведете дуже напружене та стресове життя або страждаєте від ожиріння, діабету або артеріальної гіпертонії, ви також знаходитесь у зоні ризику.

Шкідливі продукти

Для початку необхідно усунути певні продукти зі свого раціону:

  • Червоне мясо
  • Морепродукти
  • Алкогольні напої
  • Газовані напої

Продукти, які допомогають регулювати рівень сечової кислоти

Яблука

яблука

Яблука допомагають у боротьбі з високими рівнями сечової кислоти завдяки їх високому вмісту води. Сечогінні та антиоксидантні властивості яблук зменшують артеріальний тиск, захищають слизову кишечника, запобігають раку завдяки фотохімічним речовинам, зменшують рівень холестерину в крові, запобігають астмі та запальним хворобам.

Артишок

Цей овоч володіє сечогінними властивостями, які допомагають усувати сечову кислоту через сечу. На додаток до цього, він має й інші переваги, артишок знижує рівень холестерину, бореться з високим рівнем тригліцеридів, лікує такі захворювання, як анемія, діабет, подагра та запалення в жовчному міхурі.

Цибуля

Цибуля також допомагає запобігти збільшенню сечової кислоти. Включивши цибулю в свій раціон, ви також отримаєте ряд переваг для вашого організму, такі як поліпшення циркуляції крові, що запобігає виникненню тромбозу та зміцнює артерії. Цибуля також служить для лікування анемії завдяки її високому вмісту заліза, а також фосфору та вітаміну Е.

Завдяки калію, який міститься в цибулі, відбувається усунення зайвої рідини, а також лікування гіпертонії, подагри та ниркового запалення.

Вишні

Вишні сприяють зниженню рівня сечової кислоти завдяки їх протизапальним та антиоксидантним властивостям. Вони також допомагають запобігти хворобам серця та виникнення ракових утворень, а також допомагають регулювати цикли сну.

Вишня багата вітамінами Е і С, а також магнієм, залізом і волокном, також запобігає втраті пам’яті, зменшує запалення та симптоми артриту та подагри.

Полуниця

 

полуниця

Полуниця є одним з найбільш рекомендованих фруктів для нейтралізування сечової кислоти в організмі. Полуниця є відмінним антиоксидантом та діуретиком і володіє протизапальними властивостями. Вона допомагає регулювати травну систему, насичувати ораганізм вітамінами B, C, K та калієм. Полуниця також дуже корисна для здоров’я очей, зменшує ознаки старіння, запобігає млявості шкіри та целюліту.

Пам’ятайте …

Організм кожної людини містить сечову кислоту, саме тому ми повинні контролювати, щоб вона не формувалася в надмірній кількості в наших організмах, оскільки це може викликати інші проблеми зі здоров’ям. Не забувайте, «профілактика краще, ніж лікування».



  • Dalbeth, N., Phipps-Green, A., House, M. E., Gamble, G. D., Horne, A., Stamp, L. K., & Merriman, T. R. (2015). Body mass index modulates the relationship of sugar-sweetened beverage intake with serum urate concentrations and gout. Arthritis research & therapy, 17(1), 263.
  • Fang, J., & Alderman, M. H. (2000). Serum uric acid and cardiovascular mortality: the NHANES I epidemiologic follow-up study, 1971-1992. Jama, 283(18), 2404-2410.
  • Johnson, R. J., Nakagawa, T., Sanchez-Lozada, L. G., Shafiu, M., Sundaram, S., Le, M., … & Lanaspa, M. A. (2013). Sugar, uric acid, and the etiology of diabetes and obesity. Diabetes, 62(10), 3307-3315.
  • Juraschek, S. P., Miller III, E. R., & Gelber, A. C. (2011). Effect of oral vitamin C supplementation on serum uric acid: a meta‐analysis of randomized controlled trials. Arthritis care & research, 63(9), 1295-1306.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.