8 фактів про користь полуниці для здоров'я

Полуниця - це особливий фрукт із сечогінними, протизапальними та детоксикувальними властивостями. Завдяки вмісту флавоноїдів вона допомагає боротися з оксидативним стресом і погіршенням когнітивних здібностей. 
8 фактів про користь полуниці для здоров'я

Останнє оновлення: 17 січня, 2019

Користь полуниці для здоров’я важко переоцінити. Хоча передусім цю маленьку червону ягоду широко використовували в кулінарії, спокінвіків додаючи її до різних рецептів.

Ця рослина, у науці відома як Fragaria ananassa, належить до родини Rosaceae. Хоча полуниця з’явилася в Європі у 18 столітті, вона походить з Африки.

Якщо говорити про поживність, ці ягоди вирізняються завдяки високому вмісту антиоксидантів. Що, крім всіх вітамінів і мінералів полуниці, робить її надзвичайно корисною для організму.

Насправді, оскільки в ній мало калорій, полуниця допомагає контролювати голод та підтримує метаболізм, а це дуже рекомендовано для здорового схуднення.

Вона також регулює рівень цукру в крові та запобігає пошкодженню, спричиненому вільними радикалами.

Як бачите, без цієї ягоди ніяк не обійтися, особливо якщо ви хочете вести здоровий спосіб життя.

Далі ми хочемо розповісти вам 8 найважливіших фактів про користь полуниці для здоров’я. Думаємо, після цього вона почне вам подобатися ще більше!

8 фактів про користь полуниці для здоров’я

1. Запобігає захворюванням серцево-судинної системи

лікар з серцем у руках

Полуниця містить антиоксидант, відомий як антоціанін, який засвоюється організмом і допомагає покращити здоров’я серцево-судинної системи. 

Ця сполука зменшує запалення й також знижує рівень холестерину та тригліцеридів.

Вона допомагає знизити ризик розвитку гіпертензії завдяки тому, що робить артерії еластичнішими та запобігає обструкціям.

Якщо їсти полуницю два або три рази на тиждень, можна навіть зменшити ймовірність серцевого нападу або інсульту.

2. Зволожує

Завдяки високому вмісту води (понад 92%) полуниця є одним із найкращих зволожуювальних продуктів, які тільки можна уявити.

Вона чудово підходить для спекотних днів не лише тому, що добре освіжає, а завдяки здатності запобігати впливу зневоднення.

Крім того, полуниця є одним із найкращих продуктів для спортсменів. Важливі мінерали, які вона містить, допомагають підтримувати нормальний баланс електролітів в організмі.

3. Допомагає покращити настрій

полуниця у тарілці

Користь полуниці для здоров’я не варто обмежувати лише фізичними змінами, адже вона впливає на настрій.

Серед поживних речовин, які містяться в цій ягоді, є вітамін B1, відомий як “вітамін доброго настрою”, який допомагає подолати дратівливість і сум.

Ця поживна речовина засвоюється нервовою системою та стимулює її роботу, щоб збільшити вироблення гормонів, які відповідають за хороше самопочуття.

4. Покращує стан шкіри

Завдяки своєму складу поживних речовин і високому вмісту води ці маленькі ягоди є чудовим засобом для здоров’я та краси шкіри.

Якщо їсти полуницю регулярно, це сприяє виведенню токсинів, які пришвидшують старіння, і водночас допомагає відновити баланс pH шкіри.

Ви також можете наносити полуницю місцево як маску чи з кремом, щоб відлущити, освітлити та пом’якшити шкіру. 

5. Бореться із закрепами

закреп у жінки

Полуниця містить багато клітковини, яка в поєднанні з водою покращує роботу кишківника, щоб сприяти виведенню відходів.

Така властивість полегшує рух кишковим трактом.

Водночас полуниця допомагає контролювати запалення в черевній порожнині й інші симптоми повільного травлення.

6. Це натуральний протизапальний засіб

Полуниця й інші ягоди чудово зменшують запалення завдяки високому вмісту вітаміну C, важливих мінералів та антиоксидантів.

Ці поживні речовини є секретом її протизапальних детоксикувальних і сечогінних властивостей, які сприяють виведенню відходів і нормальній роботі клітин.

Саме тому цей фрукт добре знімає біль у м’язах і суглобах і навіть допомагає в лікуванні артриту.

7. Підтримують здоров’я очей

голубе око

У полуницях високий рівень таких пігментів, як лютеїн. Цей каротиноїд позитивно впливає на здоров’я очей.

У поєднанні з вітаміном С, він створює фільтр, який захищає очі від впливу ультрафіолетових променів і токсинів із навколишнього середовища. Таким чином, знижується ризик розвитку катаракти та дегенерації макули.

Вітамін С підтримує здоров’я рогівки та сітківки і стримує наслідки старіння.

Більше про користь полуниці для здоров’я: Полунична вода для виведення токсинів з організму

8. Зберігає мозок молодим

Флавоноїди, які містяться в цих маленьких ягодах, чудово оптимізують роботу мозку завдяки тому, що зменшують оксидативний стрес.

Їх пов’язують зі зниженим ризиком погіршення когнітивних здібностей у похилому віці. Полуниця також добре запобігає нейродегенеративним захворюванням.

Цей фрукт, без сумніву, можна зарахувати до найкорисніших продуктів. Він може суттєво покращити ваше здоров’я. Найкраще їсти полуницю в сирому вигляді, свіжу та стиглу, щоб на 100% насолодитися її корисними властивостями.



  • Fernández Solís, T. N., & Fariño Rosero, M. V. (2011). Elaboración de una barra alimenticia rica en macronutrientes para reemplazar la comida chatarra (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Ingeniería Química). http://repositorio.ug.edu.ec/bitstream/redug/2062/1/1063.pdf
  • Gao Q, Qin LQ, Arafa A, Eshak ES, Dong JY. Effects of strawberry intervention on cardiovascular risk factors: a meta-analysis of randomised controlled trials. Br J Nutr. 2020 Aug 14;124(3):241-246.
  • Gasparrini M, Forbes-Hernandez TY, Afrin S, Reboredo-Rodriguez P, Cianciosi D, Mezzetti B, Quiles JL, Bompadre S, Battino M, Giampieri F. Strawberry-Based Cosmetic Formulations Protect Human Dermal Fibroblasts against UVA-Induced Damage. Nutrients. 2017 Jun 14;9(6):605.
  • Interián-Gómez, L., Aguila-Gutiérrez, S. E., Esquivias-López, K. M., Pulido-De la Cruz, V. A., Silva-Arzola, N. J., & Gonzalez-Becerra, K. (2021). Componentes alimenticios, estado de ánimo y su relación con el sistema inmune en COVID-19. RESPYN Revista Salud Pública y Nutrición, 20(4), 73-86. https://respyn.uanl.mx/index.php/respyn/article/view/620/412
  • DePhillipo NN, Aman ZS, Kennedy MI, Begley JP, Moatshe G, LaPrade RF. Efficacy of Vitamin C Supplementation on Collagen Synthesis and Oxidative Stress After Musculoskeletal Injuries: A Systematic Review. Orthop J Sports Med. 2018.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.