Продукти для зміцнення волосся

Коли йдеться про красиве волосся, усі чомусь одразу згадують про засоби гігієни для догляду за ним, забуваючи про те, що не менш важливу роль у вигляді та стані волосся відіграє їжа, яку ви споживаєте. Живим та сильним волосся може бути лише у тому випадку, якщо ви дотримуватиметесь принципів збалансованого харчування. Але не слід забувати про те, що раціон впливає не лише на волосся, але й на інші органи та частини тіла людини. У цій статті ми розповімо Вам, які саме продукти допоможуть зміцнити ваше волосся.

Майте на увазі, що зміна способу харчування швидше позначиться на вигляді шкіри, а вже пізніше – на волоссі. За словами нью-йоркського дерматолога Сибілли Фішман, незбалансоване харчування може призвести до виникнення висипу на шкірі лише за тиждень і до погіршення кольору шкіри уже за декілька днів. В той же час, несподівана зміна раціону може позначитися на стані волосся аж за декілька місяців.

Звісно, не лише їжа має вплив на волосся. Такі аспекти, як куріння, гормональні порушення та недостатня кількість сну також можуть впливати на вигляд волосся та на самопочуття. Пам’ятайте, що жоден продукт не зможе вирішити такі проблеми і компенсувати нестачу поживних речовин.

5 продуктів для зміцнення волосся

1. Лосось

Він не лише багатий на вміст білків та вітаміну D, які є дуже важливими для гарного стану волосся, ця смачна риба із холодних вод містить ще й жирні кислоти Омега-3, чиї властивості є просто неймовірними. Наш організм не в змозі сам виробляти ці кислоти, але потребує їх для росту волосся. Близько 3% відсотків волосин складаються саме з цих жирних кислот. Також Омега-3 знаходиться у великих кількостях у кліткових мембранах шкіри голови, а також у природних жирах, які забезпечують належну гідратацію шкіри голови та волосся.

Альтернатива: якщо ви не дуже любите лосось, ви зможете знайти натуральні жирні кислоти у такій рибі, як оселедець, сардини, форель та скумбрія, а також у таких продуктах, як авокадо, гарбузове насіння та горіхи.

2. Волоські горіхи

gorihy

У волоських горіхах міститься велика кількість жирних кислот Омега-3. Вони багаті також на біотин та вітамін Е, які допомагають захищати клітини від ушкодження ДНК. А якщо врахувати те, що волосся частіше за інші частини тіла є незахищеним від сонячних променів, це дуже важливо. Нестача біотину може призвести до випадання волосся. Окрім цього, у волоських горіхах міститься мідь – мінерал, який допомагає волоссю зберігати блиск та насичений колір. 

Альтернатива: Замість безпосереднього споживання волоських горіхів ви можете заправляти салати та інші страви олією з ядер цих горіхів.

3. Устриці

В устрицях міститься багато цинку, а брак цього мінералу може спричинити випадання волосся та вій і появи лупи. Лише 85 г устриць містять 493% добової потреби організму у цинку. Частину добової норми цинку ви можете отримати завдяки споживанню насичених вітамінами злаків та цільнозернового хліба, проте в устрицях окрім цинку міститься ще й велика кількість білку. Волосся на 97% є чистим білком. При недостатній кількості білків наш організм не може відновити усе волосся, яке ми щодня втрачаємо, а те волосся, що продовжує рости, може стати ламким, сухим та слабким.

Альтернатива: Якщо у вас немає можливості їсти устриці, їжте волоські горіхи, м’ясо та яйця.

4. Батат

Батат, або солодка картопля, є відмінним джерелом бета-каротину – чудового антиоксиданту, з якого організм продукує вітамін А. Жодна клітина в організмі не зможе функціонувати нормально при нестачі саме вітаміну А. Окрім цього, він допомагає виробляти потрібні для здоров’я шкіри голови жири.

Альтернатива: окрім батату, багатими на вміст каротину є морква, диня, манго, гарбуз та абрикоси.

5. Яйця

yaitsya

Окрім того, що яйця є відмінним джерелом білків, вони ще містять чотири важливі мінерали: цинк, селен, сірку та залізо. Залізо має важливе значення для організму, адже воно допомагає постачати кисень до волосяних фолікул, а його дефіцит (анемія) є однією з основних причин втрати волосся, особливо у жінок.

Альтернатива: Ви також можете поповнити свої запаси заліза в організмі вживаючи продукти тваринного походження, наприклад, курятину, рибу, свинину та говядину.