Продукти, які сприяють зменшенню рівня тригліцеридів

Усе більше людей після здачі аналізу крові виявляють, що у них високий рівень тригліцериду. Тригліцерид – це основний тип жиру в крові. Його часто пов’язують з високим рівнем холестерину. Якщо ваш рівень перевищує норму, негайно беріться за лікування, щоб запобігти серцево-судинним захворюванням, панкреатиту та іншим можливим хворобам.

У даній статті ми розповімо, яку їжу краще виключити з раціону і чим замінити звичні для вас продукти для того, щоб зменшити рівень тригліцериду.

Шкідлива їжа

Перш за все, необхідно виключити з раціону продукти, які містять так звані “погані” жири або насичені жири. Вони містяться у продуктах тваринного і рослинного походження, серед яких:

  • Напівфабрикати: зазвичай їх готують при високій температурі на рослинних жирах і олії низької якості;
  • Жирне м’ясо;
  • Цілі молочні продукти;
  • Маргарин і масло: хоча маргарин і належить до продуктів на рослинній основі, якість його складників, а особливо тип обробки, перетворюють його в дуже нездоровий продукт, з надмірною кількістю жирів. На відміну від маргарину, масло має високий вміст тваринних жирів, і його вважають більш натуральним. Отже, якщо ви вагаєтесь, який з цих продуктів використати, оберіть останній, але в помірній кількості;
  • Креми і вершкові соуси;
  • Кокосова і пальмова олія;
  • Хлібобулочні вироби і випічка: ці продукти також містять насичені жири, так само як і біле борошно, цукор, що тільки підтверджує шкідливість цих продуктів;
  • Ковбаси, особливо ті, які містять багато жирів;
  • Продукти з  вмістом гідрогенізованих жирів: рекомендуємо завжди уважно перевіряти етикетки усіх продуктів, які купуєте, оскільки на багатьох з них не вказують вміст цих жирів.

Zhyry

Здорові жири

Важливо відмітити, що не всі жири шкідливі для здоров’я. Організм людини потребує певну кількість жирів не менше ніж вуглеводів чи білків. Але вам слід вибирати продукти, які не завдадуть шкоди здоров’ю, тобто ті, які містять здорові жири.

Отож, спочатку ми розповімо вам про продукти, які багаті на здорові жири, зокрема:

  • Рослинні масла, отримані методом холодного віджимання, наприклад з кунжуту, або лляного насіння;
  • Сухофрукти, які також містять багато клітковини і мінералів;
  • Авокадо – надзвичайно поживний і корисний фрукт. Рекомендуємо вживати разом з насінням, оскільки воно сприяє кращому засвоєнню жирів.

Ці продукти необхідно вживати кожного дня, але в помірній кількості, особливо, якщо у вас є зайва вага. Наприклад, сухофрукти краще вживати малими порціями. Можете їсти жменю в день. Для кращого засвоєння, вживайте цю їжу з вуглеводами і білками.

Цілісні зерна

На відміну від своїх  “рафінованих супротивників”, споживання цілісних зерен також сприяє зменшенню рівня тригліцериду. До таких належать:

  • Пшениця;
  • Рис;
  • Вівсянка;
  • Просо;
  • Лобода, тощо.

Краще споживати хліб чи кондитерські вироби з житнього, вівсяного, чи гречаного борошна, аніж з білого. Крім того, гречане борошно можна використовувати  для приготування млинців. У деяких містах Франції цей рецепт є досить поширеним.

oves

Жирна риба

Коли ви обираєте продукт з тваринним білком, краще візьміть рибу, а не м’ясо, а точніше, жирні сорти риби. Така риба має багатий вміст жирних кислот класу Омега-3. До таких належать:

  • Лосось;
  • Тунець;
  • Скумбрія;
  • Сардина.

Фрукти та овочі

Хорошу дозу білка вам також забезпечить щоденне споживання фруктів та овочів, а особливо органічних, вирощених без будь-якого впливу хімічних речовин.

Вживайте хоча б по 5 порцій овочів та фруктів впродовж дня у вареному чи сирому вигляді. Особливо рекомендуємо вживати зелені листові овочі (шпинат, броколі, ягоди, руколу, мангольд, тощо), цитрусові (апельсини, лимони, мандарини, грейпфрути, лайм) і яблука. Якщо яблука органічні, краще їсти їх зі шкіркою.

avokado-salat

Напої на рослинній основі

Для зниження рівня тригліцериду, у раціоні краще використовувати знежирене або з низьким вмістом жиру молоко. Однак, є й хороша альтернатива – рослинні напої, які є більш натуральними, поживними, а також забезпечать ваш організм необхідними волокнами.

Ви можете купити, або ж самостійно зробити такий напій з рису, мигдалю, вівсянки, тощо. Його навіть можна використовувати для приготування соусів і випічок. До того ж, ці напої не містять холестерину.