"Токсичний" бік приготування їжі

Багатьом людям приготування їжі приносить задоволення. Проте, цей процес інколи може бути небезпечним.
"Токсичний" бік приготування їжі

Останнє оновлення: 04 лютого, 2019

Б’юся об заклад, що ви ніколи не задумувались над тим, в якій мірі така сфера господарювання в будинку як приготування їжі може бути одночасно і корисною, і шкідливою для здоров’я. Кілька джерел небезпеки для здоров’я було виявлено в таких матеріалах як тефлон і пластик, але існує також проблема неправильного приготування їжі. Прочитайте про це більше у нашій статті.

Небезпеки сучасної кухні

Якби ми склали список шкідливих для нашого здоров’я і сім’ї речовин, які наявні у посуді для приготування їжі, тефлон, безсумнівно, був би у цьому списку теж. Як би там не було, проте, тефлон як і раніше  – один з найпопулярніших матеріалів, завдяки його “антипригарним” властивостям при використанні для приготування їжі або її смаження. Тефлон був винайдений в 1938 році багатонаціональною компанією «DuPont». Багато людей вважають його, рятівним колом у процесі приготування їжі, але правда полягає в тому, що тефлон виготовляється з дуже шкідливих матеріалів і речовин. Його також застосовують в інших сферах, таких як будівництво космічних кораблів, для прокладання кабелів, у виробництві медичних протезів, фарб, лаку, контактних лінз, скафандрів, двигунів, водонепроникних мембран, та багато іншого.

приготування їжі з грибами

Небезпека тефлону полягає в  його основному компоненті – ПФОК (перфтороктанова кислота, також відома як C-8). Вона не розкладається і накопичується. У 1961 році керівництво фірми «DuPont» вже мало відомості про те, що цей матеріал не розкладається в навколишньому середовищі, а також, що він викликає рак, безпліддя, проблеми з печінкою, гіпертиреоз, деформацію плоду і т.д. І все ж, на це керівники фірми мало зважали і продовжували скидати заводські відходи у води та атмосферу. ПФОК можна було виявити в річках, озерах, океанах, питній воді, рослинах і навіть в крові 95% населення світу.

Небезпеки тефлону

Використання тефлону погано вливає на наше здоров’я, тому що поверхня посуду погіршується і не є стабільною, а це означає, що тефлон прилипає до їжі, яку ми тоді споживаємо. Коли ця хімічна сполука нагрівається більше ніж на 160 градусів за Цельсієм, вона стає достатньо токсичною, щоб убити невелику тварина, наприклад  птаху. До того ж ПФОК також виявляють у пластикових пакетах для картопляних чіпсів, гамбургерів, кукурудзи і т.д. Було навіть продемонстровано та доведено, що тефлон збільшує рівень тригліцеридів і холестерину в крові.

приготування їжі із фаст-фуду

Другий елемент, який небезпечний у використанні для приготування їжі – пластик, який має мільйони застосувань на сучасній кухні, проте, процес його виробництва створює найбільший рівень забруднення. Пластик також важко утилізувати через те, що він не розкладається.

Пластик містить речовини, які викликають гормональні порушення в організмі. Це означає, що ці речовини заважають нормальному функціонуванню організму, спричиняючи зміни (у першу чергу у дітей та плоду), особливо це стосується гнучких пластикових контейнерів, пляшок і пакетів для попередньо приготованих харчів . Харчі входить у контакт з цими елементами, ситуація стає ще гіршою, якщо нагрівати харчі у пластикових пакетах в мікрохвильовій печі. Це відбувається щодня в тисячах будинків, жителі яких замовляють або купують готову їжу. Вони розігрівають свою їжу цим електроприладом, а він  також впливає негативно на здоров’я генеруючи мікрохвилі під час нагрівання.

Приготування їжі з уникненням “токсичних” продуктів

Ми навіть не будемо говорити про так зване “швидке харчування” в цьому розділі, тому що це просто занадто очевидно. Краще, ми зосередимось на тих продуктах, які можуть розглядатися багатьма споживачами як здорові чи “нешкідливі” для здоров’я, але які, насправді, якраз навпаки, є шкідливими,  якщо вони не правильно зготовані (МАЙТЕ НА УВАЗІ: ці продукти не є шкідливими, а шкідливим є спосіб, яким їх готують).

приготування їжі на олії

Багато продуктів  «приховують» свій рівень токсичності від нас, якщо їх не зовсім правильно приготувати. Нижче наведено деякі з цих продуктів:

Погано зварена червона або біла квасоля

Як червона так і біла квасоля має готуватися при температурі вище ніж 100 градусів Цельсія. Крім того, квасолю необхідно залишити мокнути у воді на декілька годин (всю ніч, наприклад) щоб вона стала м’якшою. Якщо так не зробити, у квасолі зберігається її токсична сполука (фітогемаглютинін), яка може викликати проблеми зі шлунком.

Насіння яблук

Вони містять глюкозу і невелику кількість ціанистої сполуки, яку називають амигдалин. Потрібно з’їсти велику кількість насінин яблук, щоб вони мали суттєву токсичну дію. З іншого боку, ці сполуки абсорбуються травною системою, хоча буде краще просто не споживати насіння яблук. Те ж саме стосується і кісточки персика.

Гіркий мигдаль

Такий мигдаль має не дуже хороший смак, і ви, ймовірно, не зможете до кінця прожувати та ковтнути його. Це пов’язано з речовиною, яку ми вже згадували – амигдалин, а також з іншою токсичною речовиною – емульсин. 20 зерен гіркого мигдалю можуть призвести до небезпечних наслідків.

Зелена картопля

Речовина присутня в картопляних паростках називається соланін. Він створюється самою рослиною для захисту від комах і грибків. У великих дозах вона може спричинити складну інтоксикацію. Якщо ваша картопля має паростки, краще обрізати їх разом невеликою кількістю м’якоті картоплі довкола паростків. А якщо картопля має зелену шкірку, то не готуйте її,  попередньо не почистивши картоплю від такої шкірки.

Солодка картопля

Таку картоплю ніколи не варто їсти сирою, тому що вона дуже токсична і може викликати судоми або марення, впливаючи на центральну нервову систему. Солодку картоплю необхідно варити, щоб знищити діоскорин, елемент, який викликає такі проблеми.

Помідори

Коли листя і плоди зелені, вони не корисні для здоров’я, тому що вони містять томатідин, який впливає на організм так само як і сира солодка картопля. Дехто вважає, що зелені помідори знижують рівень холестерину або пригнічують пухлини. Помідори повинні  споживатись тільки зрілими, а також, ніколи навіть не думайте їсти листя помідорів.

Мускатний горіх

Якщо споживати у надмірних кількостях, такий горіх стає токсичним, тому що містить мірістіцин, який може викликати судоми у деяких людей. Коли з якоїсь причини було спожито за надто велику кількість мускатного горіха, то необхідно виконати промивання шлунку, щоб уникнути ще більш серйозних проблем.

Їстівні гриби

Гриби є делікатесами в гастрономії, але вони можуть викликати дискомфорт у деяких людей. Деякі їстівні гриби містять гідразин, який стає токсичним, якщо гриби вживати в їжу сирими.

Фото надане Bert Dickerson, Rene, Schwietzke, TwentyFour Students, Том Ipri, Fotologic, Dr Romesh.




Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.