Використання імбиру з лікувальною метою

Ця потужна рослина походить з Індокитаю і в даний час культивується в тропічних регіонах. Є кілька різних  сортів, кращі з них ростуть в Індії, Австралії та на Ямайці. Існують різні способи застосування імбиру. Вже сотні років відомо, що він має лікувальні властивості, крім того його широко використовують у кулінарії. Дізнаймося більше про корисні властивості цієї рослини, про яку говорять, що вона походить “з саду Едемського”.

Застосування імбиру внутрішньо

  • Сприяє функції травлення: з цією метою імбир використовують найчастіше. Він стимулює роботу підшлункової залози, збільшуючи кількість ферментів, які беруть участь у травленні та сприяє хорошому всмоктуванню їжі.
  • Є профілактичним засобом кишкових хвороб: завдяки своїм антибактеріальним властивостям підтримує нормальну кишкову флору.
  • Це дуже ефективний засіб проти нудоти: є одним із кращих засобів для боротьби з нудотою, викликаної різними причинами. Наприклад, його можна використовувати при закачуванні (при поїздці на човні, автобусі і т.д.) і в далеких поїздках. Імбир застосовують хворі, які проходять хіміотерапію, вагітні жінки протягом перших місяців вагітності (в даному випадку лікування не повинно бути довгостроковим) і при післяопераційній нудоті.

imbir2

  • Лікує виразки: а також запобігає їхньому розвитку. Завдяки анти-бактеріальній дії, знищує бактерії Helicobacter Pylori, які виділяють аміак. Імбир – це чудовий природній засіб при гастриті й для нейтралізації надмірної кількості соляної кислоти в шлунку.
  • Допомагає боротися з діареєю та закрепами: знешкоджує шкідливі бактерії або мікроорганізми, такі як E. Coli, які викликають діарею у дітей, а також гастроентерит. У той же час він посилює перистальтику кишківника, що сприяє дефекації при закрепах.
  • Запобігає розвиткові хвороб серця: це стосується зупинки серця, тромбозу, стенокардії та згортання я крові.
  • Покращує кровообіг у кінцівках: насамперед усуває біль у ногах або зміни пальців, викликаних хворобою Рейно.

imbir3

  • Допомагає регенерації тканин при ранах і обмороженнях.
  • Бореться із симптомами грипу: імбир знижує жар, зменшує закладеність носа та біль у суглобах, викликані грипом. Якщо у вас застуда, то він полегшить дихання при накопиченні слизу. Так само він полегшує стан при синуситі або закладеності носа.
  • Лікує хронічну втому: синдром хронічної втоми – це досить поширена проблема, коли людина почуває себе стомленою або слабкою, незважаючи на достатню кількість сну й відпочинку.
  • Потужний протизапальний та знеболювальний засіб: він корисний при артриті, остеоартриті або болях у суглобах, а також запаленнях, спричинених травмами. Він зменшує біль і запалення. Ця рослина також корисна для людей, які страждають від синдрому зап’ястного каналу.

Застосування імбиру зовнішньо

  • При болеві кутніх зубів: прикладайте тампон, змочений імбирним чаєм до щелепи або можна пожувати дуже тоненьку скибочку імбиру.
  • Усуває неприємний запах із рота: Імбир вже давно використовують для усунення неприємного запаху з рота. Такий метод лікування за східними рецептами освіжає ротову порожнину після їжі. Люди, які страждають від сухості в роті, можуть застосовувати цю рослину, оскільки вона збільшує вироблення слини.

imbir4

  • Це потужний афродизіак: є думка, що імбир здатен стимулювати сексуальне бажання і підвищувати рівень лібідо як у чоловіків, так і у жінок. Чоловіки, які мають проблеми з ерекцією також можуть успішно його використовувати.

Як вживати імбир?

Для того, щоб скористатися всіма властивостями імбиру, ви повинні знати як його споживати. Деякі види лікування потребують особливого способу прийому, але в цілому ви можете вибрати той метод, який здається найпростішим або найбільше подобається.

Залежно від того, що ви збираєтеся лікувати, можна використовувати настої, приготовлені зі свіжих або сушених коренів, капсули, коктейлі, масаж, ефірні масла і т.д. Також можна додавати інші лікарські рослини, щоб посилити дію й отримати кращі результати.

imbir5

Якщо ви збираєтеся споживати корені свіжого імбиру, дотримуйтеся таких рекомендацій: Спочатку добре їх вимийте і почистіть. Потім натріть на тертці або наріжте, якщо ви хочете додати його в супи, соуси або рагу (імбир використовується для їхнього приготування). Можна замочити сухий корінь у воді, бульйоні або соку і додати його у страви. Застосування імбиру в суші або будь-якій іншій східній страві – це також чудова ідея.

Для того, щоб замаринувати корінь, використовують оцет. При консервації доречно додавати цукор, сіль і оцет або олію. Добре смакує тертий корінь імбиру з цукерками, карі, смаженою картоплею, випічкою і соусами. І, нарешті, можна зацукрувати його, проваривши у воді протягом 30 хвилин. Злийте воду, а в каструльку додайте три столові ложки води і три столових ложки цукру, доведіть до кипіння. Варіть поки не випарується рідина.

Найчастіше імбир застосовують у вигляді настоїв. Вони мають трохи пряний смак. Потрібно взяти приблизно 85 грамів кореня, 700 мл води і підсолоджувач на ваш вибір (наприклад, стевію, мед, кленовий сироп або коричневий цукор). Добре вимийте і висушіть, очистіть і наріжте тонкими скибочками. Закип’ятіть воду і додайте імбир, продовжуйте варити декілька хвилин. Приготувати настій по-іншому можна таким чином: покладіть коріння в миску і залийте окропом, щоб імбир був повністю  покритий водою. Дайте настоятися 5 хвилин. Після приготування настою за будь-яким із цих рецептів його слід процідити й пити. При застудах часто додають кілька скибочок лимону або лимонний сік. І нарешті, в екстрених випадках, можна використовувати імбир сирим або подрібненим.