З чого зроблені курячі нагетси?

Перш ніж вживати курячі нагетси слід визначити із чого вони зроблені, які консерванти та штучні добавки додаються у них. Ось в чому і полягає проблема курячих нагетсів. 

Можливо, ви коштували коли-небудь курячі нагетси? Їх можна придбати у замороженому вигляді у різних супермаркетах або ж замовити у ресторанах швидкої їжі (фаст-фуд). Апетитні золотисті нагетси із хрусткою скоринкою заманливо дивляться на нас з рекламних плакатів. Але з чого ж зроблені курячі нагетси насправді? Сьогодні у нашій статті ми вам розповімо про них. А потім ви самі зробите висновок чи варто надалі купувати курячі нагетси, чи корисні вони для нашого організму.

Апетитний вигляд нагетсів приваблює нас своєю золотисто-коричневою скоринкою. Коли лікарі вам кажуть про необхідність зниження рівня холестерину у крові і про уникання у раціоні червоного м’яса, багато хто із вас бачить у нагетсах корисну альтернативу.

Ось чому, можливо, ви часто купуєте нагетси своїм дітям, адже ви бажаєте для них найкращого і здорового харчування. Таким чином, ви вибираєте курячі нагетси, а про те, що вони можуть підвищити рівень тригліцеридів нічого не знаєте.

Звідси можна зробити єдиний висновок, що перед тим як замовляти нагетси у ресторанах швидкої їжі або ж приготувати їх на вечерю власноруч, затратьте трохи часу, щоб добре подумати і прийняти обґрунтоване рішення.

Як роблять курячі нагетси?

Паста, з якої роблять апетитні курячі нагетси, які вважаються хорошою альтернативою гамбургерам, зовні нагадують полуничний йогурт або жувальну гумку. Цю рожеву пасту отримують методом шліфування та механічного подрібнення цілих курей. Процес приготування нагетсів описує Майкл Кайндт у своєму блозі.

nagetsy1

Що ж відбувається дальше? Рожева маса, після процесу подрібнення курей за допомогою механічної обробки м’яса наповнюється різними бактеріями. Що ж роблять, щоб позбутися цих бактерій? Виробники стерилізують масу за допомогою аміаку – проста та доволі неприємна процедура.

Якщо б процес на цьому завершувався, ми відчували б запах аміаку під час приготування курячих нагетсів. І щоб приховати смак і запах хімічного засобу для дезінфікування, у пасту додають штучні барвники та ароматизатори. Ви ніколи не задумувались, яку кількість штучних добавок отримує ваш організм кожний день разом із продуктами, які ми їмо?

Відомий шеф-кухар, Джеймс Олівер у своїй телевізійній програмі Food Revolution несе відповідальність за поінформованість про процес приготування курячих нагетсів. Метою програми було звернути увагу батьків, підвищити їхню обізнаність і переконати їх не давати таку нездорову їжу своїм дітям. Однак цей проект Джеймса Олівера був невдалим, і автор не отримав очікуваного успіху.

Пізніше канал NatGeo також торкнувся цієї теми і показав сюжет про приготування нагетсів. У телевізійній програмі йшлося про виробництво харчових продуктів за допомогою механічного розділення м’яса.

nagetsy2

Розслідування про «фальшиву» їжу, проведене виданням Huffington Post

Стаття, яка була опублікована у відомому у всьому світі виданні Huffington Post, називалася так: «Що насправді містять курячі нагетси?»

Ця публікація привернула міжнародну увагу, коли у ній повідомили, що в нагетсах міститься не тільки м’ясо курки (з чого в ідеалі і повинна готуватись ця страва), але й курячі тельбухи, подрібнені кістки, жир, вени, сухожилля, хрящі та близько 30 різних хімічних добавок. Насправді у нагетсах міститься менше 50% курячого м’яса, все решта – різні добавки.

Стаття починається такими словами: «Коли ви замовляєте їжу швидкого приготування, ви добре усвідомлюєте, що цю їжу важко назвати корисною та здоровою, але принаймні, коли ви хочете перекусити нагетсами, ви очікуєте побачити їстівний продукт на тарілці. Курка – це курка, а м’ясо – це м’ясо, чи не так?»

Засоби масової інформації провели ряд досліджень на тему «фальшивої» їжі. Коли йшлося про курячі нагетси, то було доведено, що м’ясо курки складає лише половину вмісту нагетсів. Решту становлять понад три десятки різних добавок і наповнювачів, у тому числі і сульфату алюмінію.

nagetsy3

Американський медичний журнал (The American Journal of Medicine) провів аналіз вмісту курячих нагетсів з двох провідних мереж швидкого харчування. (У статті не уточнялись назви цих закладів, але ви можете догадатись про які ресторани йдеться). Нагетси з обох ресторанів містили тільки 50% курячого м’яса, інші 50% складали суміш хрящів, сухожиль, подрібнених кісток, вен та жиру.

Куряче м’ясо і спеції – далеко не єдині інгредієнти, з яких складаються улюблені ласощі із фастфудів. Це довели американські вчені з університету охорони здоров’я штату Міссісіпі.

За словами Доктора Річард Д. де Шазо, з медичного центру університету Міссісіпі різні фірми віддають перевагу використанню штучної суміші, яка містить різні частини курки, замість того щоб використовувати м’ясо з низьким вмістом жиру. Після чого ця суміш готується у фритюрі.

Хіба можна стверджувати після цього, що нагетси готують із курки? Правильно буде сказати, що це продукт на основі курки, дуже калорійний, містить велику кількість солі, цукру та жиру. Отже, такий продукт не принесе ніякої користі організму людини.

Доктор Девід Кац з Єльського університету, стверджує, що ця суміш може бути шкідливою, хоча ще немає достатніх результатів досліджень, щоб переконливо довести це. Просто поінформувати людей, що курячі нагетси зроблені з сухожиль, вен і подрібнених кісток не достатньо для того, щоб переконати їх припинити їсти цей продукт.

Людям слід також знати, що ці нагетси містять хімічні добавки для зміни смаку і консистенції. Отже, проблема нагетсів полягає в тому, що їх готують із різних частин курки, а також під час готування у нагетси додають різні хімічні добавки та консерванти.

nagetsy4

Повертаючись до статті Huffington Post, хочемо сказати, що під час дослідження у шматку смаженого курячого нагетса було виявлено діметілполісілоксан – це речовина, яка входить до складу антифризу для автомобілів.

Хоча такі добавки не вважають шкідливими, але вони не приносять ніякої користі людському організму. Інші виробники швидкого харчування додають глутамат натрію (MSG). Ця речовина може викликати головні болі та надмірну пітливість.

Також у нагетсах виявили високий рівень декстрозу, одного з видів цукру. У десяти нагетсах міститься 900 мг солі до процедури смаження, що значно вище рекомендованої добової дози.

Учені нагадують, що нагетси – це нездоровий, жирний і висококалорійний курячий продукт. На жаль, надто смачний і улюблений дітьми, на яких орієнтована фастфуд-індустрія. Таку систему харчування неможливо назвати правильним вибором ні для кого.

Можливо колись швидка їжа і стане корисною. Але сьогодні найкорисніша «швика їжа» – це те, що ви приготували власноруч і взяли з собою.