7 фактів про властивості насіння чіа

Властивості насіння чіа просто вражають. Окрім високого вмісту вітамінів, мінералів та антиоксидантів воно дарує море енергії, дуже ситне та допомагає скинути вагу. Настав час випробувати цю супер’їжу в дії!
7 фактів про властивості насіння чіа

Останнє оновлення: 06 грудня, 2018

Ніхто не може заперечити той факт, що властивості насіння чіа зробили його надзвичайно популярним. Окрім того, що можна почути від знаменитостей і людей, які піклуються про своє здоров’я, ви мусите знати, що цей продукт дуже корисний і має багато переваг.

У сьогоднішній статті ми хочемо розповісти вам про це докладніше та пояснити, чому варто додати насіння чіа до свого раціоную

Насіння Чія – дивовижне та смачне

чіа

Слово “чіа” походить із племені майя й означає “сила”. Тисячі років це насіння використовували в Центральній Америці як основний харчовий продукт. А все тому, що воно містить багато вітамінів, жирних кислот Омега-3 та мінералів. 

Хоча колись насіння чіа не було частиною раціону майя та ацтеків, зараз воно поширилося у всьому світі. Особливо цей продукт популярний серед спортсменів.

Насіння чіа не лише поживне, хороша новина в тому, що воно не змінює смак їжі, тому його можна поєднувати як із солодкими, так і соленими стравами.

Додавайте ці маленькі насінини, які не містять глютену, у свої звичні рецепти сніданку, десерту чи вечері, щоб наповнити їх неймовірною кількістю антиоксидантів.

Ось деякі цікаві факти про цей надзвичайний злак, надані Американським товариством із питань харчування (American Society of Nutrition):

  • Насіння чіа містить у п’ять разів більше кальцію ніж молоко (що ідеально підходить для людей із непереносимістю лактози або веганів).
  • Насіння чіа містить втричі більше антиоксидантів ніж чорниця.
  • Насіння чіа втричі багатше на залізо ніж шпинат (ідеально підходить для хворих на анемію).
  • Насіння чіа містить більше білку ніж овочі.
  • Насіння чіа містить удвічі більше клітковини ніж вівсянка (рекомендовано для людей із закрепами).
  • Насіння чіа забезпечує організм удвічі більшою кількістю калію ніж банан (що допомагає запобігти судомам).

Численні корисні властивості насіння чіа

Ми вже говорили про численні корисні властивості насіння чіа, яке можна назвати справжнім дивом, але на цьому його переваги не закінчуються.

Погляньмо ще на кілька:

Тамує відчуття голоду

чіа

Якщо вдень у вас виникне нав’язлива потреба з’їсти щось солодке або солене, спробуйте замінити шкідливий перекус ложкою насіння чіа.

  • Воно дарує неймовірне відчуття ситості та легко перетравлюється.
  • Ми радимо їсти насіння чіа на сніданок, тоді шлунок буде ситим на кілька годин.
  • Можете змішати насіння з йогуртом, молоком або навіть апельсиновим соком.

Зволоження

Ви досі серед тих людей, які зазвичай не п’ють багато рідини впродовж дня? Можливо, річ у тім, що ви забувається або просто не любите пити багато води?

У цьому випадку властивості насіння чіа також стануть в пригоді, адже воно допомагає організму підтримувати належний рівень вологи.

Це насіння також ідеально споживати перед фізичними навантаженнями або дуже насиченим днем.

Зменшує біль у суглобах

Жирні кислоти Омега-3 в насінні чіа чудово знімають запалення, що робить їх ідеальним засобом проти болю в суглобах.

Воїни ацтеків використовували ці зернові, щоб вилікувати травми коліна, наприклад.

Якщо у вас артрит або остеоартрит, радимо додавати насіння чіа до свого сніданку. 

Захищає від токсинів

властивості насіння чіа

Життя в місті може стати причиною багатьох проблем зі здоров’ям. Окрім стресу, забрудненість – це ще один чинник, про який не варто забувати. Якщо взяти до уваги також тютюновий дим та УФ-промені, наслідки можуть бути дуже плачевними.

Насіння чіа може захистити вас від цих токсинів.

Як? Воно покращує здоров’я шкіри та створює захисний шар проти шкідливих сонячних променів, а також зміцнює легені.

Дає багато енергії

Ви останнім часом почувалися дуже втомленими, не мали сили або страждали на проблеми з концентрацією?

Якщо так, настав час подумати над тим, щоб додати насіння чіа до свого раціону. Воно допоможе вам стати активнішими вже з найперших годин ранку.

Крім того, насіння чіа забезпечить вас зарядом енергії, якого так бракує, адже вміст білку та калію в цьому продукті вищий ніж у більшості фруктів та овочів. Це просто ідеальний варіант для понеділка!

Збільшує м’язову масу

властивості насіння чіа

Інша перевага насіння чіа пов’язана з м’язами.

Коли ви займаєтеся в залі й хочете мати більшу м’язову масу, іноді починаєте вживати хімічні добавки, які шкодять здоров’ю та мають негативні побічні наслідки.

Чудовим натуральним замінником є насіння чіа, адже воно допомагає відновити тканини та збільшити м’язову масу. Додавайте це насіння до смузі та соків, які п’єте після або перед походом у зал.

Допомагає позбутися зайвих кілограмів

Одна з основних переваг насіння чіа полягає в тому, що воно сприяє схудненню. А все завдяки вмісту клітковини та здатності контролювати апетит.

Коли це насіння контактує з водою, воно збільшується в 10 разів у порівнянні з початковим розміром. Не хвилюйтеся, це зовсім не погано. Ви не почуватиметеся голодними впродовж багатьох годин.

Інші властивості насіння чіа

властивості насіння чіа

Окрім всього цього, є інші властивості насіння чіа, якими ми хочемо поділитися:

  • Воно виводить рідини та токсини (допомагає запобігти оксидації клітин).
  • Воно регулює кишкову флору.
  • Воно зменшує тривогу (допомагає розслабитися).
  • Воно бореться з целюлітом.
  • Воно прискорює метаболізм і спалює жир.

Щоб максимально відчути на собі всі переваги насіння чіа, радимо замочити його у воді перед споживанням. Однієї столової ложки насіння на склянку цілком вистачить.

А потім просто додайте його до будь-якої страви чи напою – і вуаля!



  • Aguilar-Toalá, J. E. & Liceaga, A. M. (2020). Identification of chia seed (Salvia hispanica L.) peptides with enzyme inhibition activity towards skin-aging enzymes. Amino Acids, 52(8), 1149–1159. https://link.springer.com/article/10.1007/s00726-020-02879-4
  • Aljumayi, H., Aljumayi, A., Algarni, E., Algheshairy, R. M., Alharbi, H. F., Azhar, W., Bushnaq, T. & Qadhi, A. (2022). The Effect of Chia Seed Extracts against Complete Freund’s Adjuvant-Induced Rheumatoid Arthritis in Rats. Journal of Food Quality, 2022, 3507674. https://www.hindawi.com/journals/jfq/2022/3507674/
  • Ashish, Mazumder, A. & Sanjita, D. (2023). Evaluation of Potentiality of Salvia hispanica in the Management of Irritable Bowel Syndrome in Wistar Albino Rats. Indian Journal of Pharmaceutical Education & Research, 57, 353-359. https://web.s.ebscohost.com/abstract?direct=true&profile=ehost&scope=site&authtype=crawler&jrnl=00195464&AN=164074948&h=XivEWBpBUPklj4HXrTg9A%2fuj5Xiyj0sYf8o9TygQ%2bPhmR%2bK9xM3J%2b8vqtWQe5aWAqAsv%2fudZpa%2fbcSFTz3ssFg%3d%3d&crl=c&resultNs=AdminWebAuth&resultLocal=ErrCrlNotAuth&crlhashurl=login.aspx%3fdirect%3dtrue%26profile%3dehost%26scope%3dsite%26authtype%3dcrawler%26jrnl%3d00195464%26AN%3d164074948
  • Dickens, B., Sassanpour, M. & Bischoff, E. L. (2023). The Effect of Chia Seeds on High-Density Lipoprotein (HDL) Cholesterol. Cureus, 15(6), e40360. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37456479/
  • Harvard T. H. Chan School of Public Health (s.f.). Chia seeds. Consultado el 31 de julio de 2023. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/chia-seeds/
  • Imran, M., Salehi, B., Sharifi-Rad, J., Aslam Gondal, T., Saeed, F., Imran, A., Shahbaz, M., Tsouh Fokou, P. V., Umair Arshad, M., Khan, H., Guerreiro, S. G., Martins, N. & Estevinho, L. M. (2019). Kaempferol: A Key Emphasis to Its Anticancer Potential. Molecules, 24(12), 2277. https://www.mdpi.com/1420-3049/24/12/2277
  • Jerez, S., Medina, A., Alarcón, G., Sierra, L. & Medina, M. (2021). Chia Seed Oil Intake: Is It Beneficial for Preventing Cardiovascular Risk Factors? Biology and Life Science Forum 8(1), 7. https://www.mdpi.com/2673-9976/8/1/7
  • Lestari, Y. N., Farida, E., Amin, N., Afridah, W., Fitriyah, F. K., Sunanto, S. (2021). Chia Seeds (Salvia hispanica L.): Can They Be Used as Ingredients in Making Sports Energy Gel? Gels, 7(4), 267. https://www.mdpi.com/2310-2861/7/4/267
  • Montes Chañi, E. M., Pacheco, S. O. S., Martínez, G. A., Freitas, M. R., Ivona, J. G., Ivona, J. A., Craig, W. J., & Pacheco, F. J. (2018). Long-Term Dietary Intake of Chia Seed Is Associated with Increased Bone Mineral Content and Improved Hepatic and Intestinal Morphology in Sprague-Dawley Rats. Nutrients, 10(7), 922. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073254/
  • Mutar, H. A. & Alsadooni, J. F. K. (2019). Antioxidant and anti-cancer activity of Chia seed extract in breast cancer cell line. Annals of Tropical Medicine and Public Health, 22(08), 173-181. https://hero.epa.gov/hero/index.cfm/reference/details/reference_id/8114084
  • Kulczyński, B., Kobus-Cisowska, J., Taczanowski, M., Kmiecik, D., Gramza-Michałowska, A. (2019) The Chemical Composition and Nutritional Value of Chia Seeds—Current State of Knowledge. Nutrients. 11(6):1242.
    https://www.mdpi.com/2072-6643/11/6/1242
  • Ramachandran, S., Nikitha, J., Gopi, C., Amala, M., & Dhanaraju, M. D. (2020). Effect of Prunus dulcis and Salvia hispenica in the management of polycystic ovary syndrome in Wistar rats. Journal of Taibah University Medical Sciences, 15(2), 122–128. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1658361220300299
  • Turck, D., Castenmiller, J., De Henauw, S., Ildico Hirsch‐Ernst, K., Kearney, J., Maciuk, A., Mangelsdorf, I., McArdle, H. J., Naska, A., Pelaez, C., Pentieva, K., Siani, A., Thies, F., Tsabouri, S., Vinceti, M., Cubadda, F., Engel, K. H., Frenzel, T., Heinonen, M., … Knutsen, H. K., (2019). Safety of chia seeds (Salvia hispanica L.) as a novel food for extended uses pursuant to Regulation (EU) 2015/2283. EFSA Journal, 17(4), e05657. https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.2903/j.efsa.2019.5657
  • Vuksan, V., Jenkins, A. L., Brissette, C., Choleva, L., Jovanovski, E., Gibbs, A. L., Bazinet, R. P., Au-Yeung, F., Zurbau, A., Ho, H. V., Duvnjak, L., Sievenpiper, J. L., Josse, R. G. & Hanna, A. (2017). Salba-chia (Salvia hispanica L.) in the treatment of overweight and obese patients with type 2 diabetes: A double-blind randomized controlled trial. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, 27(2), 138-146. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0939475316303295
  • Xingú López, A., González Huerta, A., de la Cruz Torrez, E., Sangerman-Jarquín, D. M., Orozco de Rosas, G. & Rubí Arriaga, M. (2017). Chía (Salvia hispanica L.) situación actual y tendencias futuras. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 8(7). https://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342017000701619

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.