5 симптомів дефіциту омега-3 та 6, про які ви повинні знати

Омега 3 і 6 - це дві незамінні жирні кислоти, які наш організм не виробляє, але вони необхідні для виконання певних функцій. Якщо є дефіцит, ваше тіло це може відчути. Дізнайтеся, як цьому запобігти, у нашій статті!
5 симптомів дефіциту омега-3 та 6, про які ви повинні знати

Останнє оновлення: 13 грудня, 2018

Омега-3 та 6 – це незамінні жирні кислоти, які є життєво важливими в будь-якій здоровій дієті.

Це тому, що наше тіло не може їх виробляти, а вони є основними складовими структури наших клітин.

Ви завжди маєте про це пам’ятати. Проте, як не дивно, багато людей, як правило, забувають про омега-3 і омега-6. Вони, як правило, є в жирах, зокрема в:

Ми боїмося їх їсти, тому що від них можна “погладшити”, але насправді організм потребує регулярної дози цих здорових корисних жирів.

Це тому, що вони служать різноманітним функціям і процесам, життєво важливим для нашого здоров’я, включно з метаболізмом.

Сьогодні ми пропонуємо збільшити споживання незамінних жирних кислот омега-3 та омега-6. Ви помітите різницю, і ваше тіло буде вдячне за це!

Чим насправді є жирні кислоти омега-3 та омега-6?

жирні кислоти - продукти

Ми знаємо, що сьогодні є безліч продуктів, які штучно збагачені омега-3 та омега-6. Наприклад, смузі, молоко та масло з додаванням цих компонентів.

Вони допомагають, ми не можемо це заперечувати. Однак, якщо врахувати те, що наше тіло не виробляє їх, ідеальним варіантом є використання природних джерел, таких як лосось, горіхи, лляне масло або броколі.

  • Лінолева кислота (омега 6) – це найвідоміша довголанцюгова жирна кислота, яка в основному трапляється у всіх типах насіння, сушених фруктах та в олії, наприклад, соняшниковій олії.
  • З іншого боку, кислоти омега-3 є в жирній рибі, морепродуктах, бобових, оливковій олії, горіхах та мигдалі.

Обидві жирні кислоти омега-6 та омега-3 є структурними компонентами клітинних мембран і необхідні для нескінченного числа органічних процесів.

Вони також є важливим джерелом енергії.

Симптоми дефіциту жирних кислот омега-3 та омега-6

жирні кислоти і їхній вплив на здоров’я

1. Суха шкіра 

Без сумніву, однією з найбільш характерних клінічних ознак дефіциту незамінних жирних кислот є суха шкіра. Це дуже часто буває у малих дітей, якщо вони погано харчуються.

Проблеми зі шкірою часто є прямим результатом недостатнього вживання Омега-3 і Омега-6. Коли це трапляється, ми більш чутливі до інфекцій, а також страждаємо від поганого загоєння ран.

2. Передчасні пологи

Незважаючи на те, що причини збільшення частоти передчасних пологів не є чітко зрозумілими, однак такі чинники, як вік матері, вживання тютюну, стрес і низький рівень омега-3 та омега-6, можуть бути одними з причин.

Цей тип жирів сприяє правильному розвитку ембріона під час вагітності.

Вони є одними з виняткових чинників, що забезпечують правильну функцію клітини та процеси, необхідні для досягнення повноцінно здорової дитини.

Ми знаємо, що дієта є основною під час вагітності, і такі елементи, як вітамін D, кальцій та незамінні жирні кислоти, є незаперечними її союзниками.

3. Проблеми з серцем

Вживання продуктів, багатих на омега-6, допомагає створити неймовірний захисний ефект для серця. Вони дають нам енергію і допомагають знизити рівень холестерину та тригліцериду.

Зі свого боку жирні кислоти омега-3 зменшують ризик страждання від тромбозу, зменшують зростання атеросклеротичної бляшки та допомагають регулювати запалення.

Важливо це мати на увазі і спробувати споживати більше природних джерел цих видів жирів.

4. Надмірна втома

жирні кислоти і втома

Ніколи не забувайте про це: у будь-якій дієті для втрати ваги, ви ніколи не повинні повністю вилучати споживання жирів, особливо жирних кислот омега-3 та омега-6.

Серед інших проблем, це може викликати гостру нестачу енергії.

Багато наших калорій має надходити з жирів, тому необхідно вживати їх у стравах щодня у розумних кількостях.

Таким чином, ви будете мати більше енергії.

5. Збільшення ймовірністі розвитку запальних захворювань

запалення на пальцях

Коли ми говоримо про запальні захворювання, ми говоримо, наприклад, про ревматоїдний артрит.

Основна перевага продуктів, багатих жирними кислотами Омега-3, в тому, що вони знімають запальння в суглобах та ранкову скутість рухів. Вони зменшують набряк і біль, діючи як ефективні природні протизапальні речовини.

Однак пам’ятайте, що важливо їх їсти щодня. Лише постійне спроживання принесе вам користь.

Наостанок, ми знаємо, що ви чули про омега-3 та омега-6 неодноразово.

Важливо пам’ятати, що йдеться не про модне харчування, а про добробут і якість життя.

Отже, негайно розпочніть, збільшивши споживання продуктів, багатих на здорові жири!



  • Desnoyers M, Gilbert K, Rousseau G. Cardioprotective Effects of Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids: Dichotomy between Experimental and Clinical Studies. Mar Drugs. 2018 Jul 10;16(7):234.
  • Kendall AC, Kiezel-Tsugunova M, Brownbridge LC, Harwood JL, Nicolaou A. Lipid functions in skin: Differential effects of n-3 polyunsaturated fatty acids on cutaneous ceramides, in a human skin organ culture model. Biochim Biophys Acta Biomembr. 2017 Sep;1859(9 Pt B):1679-1689.
  • DiNicolantonio JJ, O’Keefe JH. Importance of maintaining a low omega-6/omega-3 ratio for reducing inflammation. Open Heart. 2018 Nov 26;5(2):e000946.
  • Balta I, Stef L, Pet I, Iancu T, Stef D, Corcionivoschi N. Essential Fatty Acids as Biomedicines in Cardiac Health. Biomedicines. 2021 Oct 14;9(10):1466.
  • Spector AA, Kim HY. Discovery of essential fatty acids. J Lipid Res. 2015 Jan;56(1):11-21.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.