Дієта у переддіабет: заборонені та дозволені продукти
Дієта у переддіабет має бути збалансована, включаючи корисні продукти для зниження рівня глюкози у пацієнтів, які знаходяться в зоні ризику розвитку діабету .
Цей режим вимагає переосмислення харчування, оскільки деякі звичні для вас продукти містять інгредієнти, які підвищують рівень цукру в крові.
Дотримуючись цієї дієти, можна покращити стан здоров’я та нормалізувати вагу. Це не тільки завдяки поліпшенню використання глюкози, але й завдяки тому, що покращується метаболізм та уповільнюється розвиток небезпечного захворювання.
Що потрібно змінити? Які продукти є найкращими?
У цій статті хочемо розповісти про здорове харчування в стадії переддіабету. Це може допомогти багатьом людям, у яких діагностували переддіабет, а також тим, які хочуть запобігти цьому захворюванню.
Корисне харчування для людей з діабетом
Переддіабет – це стан, при якому рівень цукру в крові трохи вище норми, але не такий високий, щоб діагностувати діабет.
Ця дієта буде корисною не тільки пацієнтам у стані переддіабету, але й усім іншим, незалежно від того чи є у них ризик захворіти на діабет.
Пацієнти з високим рівнем цукру повинні проходити регулярний медичний огляд, але щоб уникнути ускладнень, варто змінити раціон харчування. Важливо дізнатися, яка їжа нормалізує рівень глюкози, а яка є шкідливою.
Продукти, які варто споживати у стані переддіабету
Найкращими продуктами для контролю рівня глюкози є ті, що мають низькі глікемічні показники. Вони насичують організм клітковиною, білками, корисними жирами.
Приклад меню для пацієнтів у стані переддіабету виглядає наступним чином:
- Вівсянка
- Хліб з цільного зерна
- Овочі, що не містять крохмалю, наприклад, морква, чи зелена квасоля
- Боби та квасоля
- Топінамбур
- Макаронні вироби з цільного зерна
- Курятина без шкірки
- Риба
- Натуральний йогурт
- Яєчні білки
- Фрукти
- Кіноа чи гречка
Заборонені продукти у переддіабет
Щоб рівень цукру в крові нормалізувався, найкраще уникати будь-яких продуктів, які можуть збільшити рівень глюкози.
Забороняюється така їжа та напої:
- Солодощі та випічка
- Морозиво та шоколад
- Газовані напої та енергетики
- Фруктові соки з додаванням цукру
- Чорнослив та фініки
- Їжа з високим вмістом цукру (інжир, банани, фруктовий сироп)
- Фаст-фуд та їжа швидкого приготування
- Маргарин та шкідливі жири
- Жирні молочні продукти
- Тваринний жир
- Консервовані продукти або їжа з високим вмістом натрію
- Алкогольні напої
Вас може зацікавити стаття: 7 порад для ранньої діагностики діабету
Меню для пацієнтів у стані переддіабету
Коли у пацієнта діагностують переддіабет, лікар зазвичай пропонує змінити раціон харчування, щоб запобігти діабету. Певні аспекти, наприклад, вік, вага, або інші розлади – такі, як гестаційний діабет – також беруться до уваги .
Меню може підбиратися індивідуально, відповідно до потреб кожного пацієнта. Нижче наводимо варіанти страв, які можна внести у свій раціон харчування.
Сніданок
- Чай, скибка цілозернового хліба, сир з низьким вмістом жиру та йогурт
- Чай, салат, яйце
- Грейпфрутовий сік, крекери з цільного зерна, авокадо чи помідори
Другий сніданок
- Апельсиновий фреш з цілозерновими крекерами
- Фруктовий чай
- Вівсянка або мигдалеве молоко
Обід
- Салат з моркви, тунець та коричневий рис
- Пісне м’ясо, зелений салат, фрукти
- Курча грудка на грилі, коричневий рис, овочеве соте
Полуденок
- Грецький йогурт з чорницею
- Тост з цільного зерна, а також шматочок м’яса індички
- Зелений смузі
Вечеря
- Риба на грилі з овочами, приготованими на пару
- Овочевий суп з курятиною на грилі
- Пюре з гарбуза, темного рису, желе чи фрукти
Є багато корисних продуктів, які варто споживати для контролю стану перерддіабету . Але дуже корисно на додачу до здорового харчування робити фізичні вправи, щоб отримати максимальний позитивний ефект.
Вас турбує це захворювання? Почніть боротьбу уже сьогодні!
- Bansal, N. (2015). Prediabetes diagnosis and treatment: A review. World journal of diabetes, 6(2), 296. https://www.wjgnet.com/1948-9358/full/v6/i2/296.htm
- Biblioteca Nacional de Medicina. (26 de julio del 2021). Prediabetes. MedlinePlus. Consultado el 26 de marzo del 2025 https://medlineplus.gov/spanish/prediabetes.html
- Mayo Clinic. (7 de noviembre del 2024). Prediabetes. Mayo Clinic. Consultado el 26 de marzo del 2025 https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/prediabetes/symptoms-causes/syc-20355278
- Kanat, M., DeFronzo, R. A., & Abdul-Ghani, M. A. (2015). Treatment of prediabetes. World journal of diabetes, 6(12), 1207. https://www.wjgnet.com/1948-9358/full/v6/i12/1207.htm
- Madaria, Z. (1 de septiembre del 2018). Diabetes mellitus. Fundación Española del Corazón. Consultado el 26 de marzo del 2025 https://fundaciondelcorazon.com/ejercicio/factores-de-riesgo/3170-diabetes-mellitus.html
- Morris, A. (2019). Sugar-sweetened beverages—another study recommends replacement. Nature Reviews Endocrinology, 15(12), 683-683. https://www.nature.com/articles/s41574-019-0277-4
- Pascual, V., Pérez, A., Carretero, J., Caixas, A., Gómez, R., y Pérez, P. (2021). Resumen ejecutivo: Actualización en el tratamiento dietético de la prediabetes y la diabetes tipo 2. Clínica e Investigación en Arteriosclerosis, 33(2):73-84. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0214916821000024
- Rice Bradley, B. H. (2018). Dietary fat and risk for type 2 diabetes: a review of recent research. Current Nutrition Reports, 7, 214-226. https://link.springer.com/article/10.1007/s13668-018-0244-z
- Stentz, F., Mikhael, A., Kineish, O., Christman, J., y Sands, C. (2021). High protein diet leads to prediabetes remission and positive changes in incretins and cardiovascular risk factors. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, 31(4), 1227-1237. https://www.nmcd-journal.com/article/S0939-4753(20)30504-4/abstract
- Tuso, P. (2014). Prediabetes and lifestyle modification: time to prevent a preventable disease. The Permanente Journal, 18(3), 88. https://www.thepermanentejournal.org/doi/10.7812/TPP/14-002
- Wang, P., Fang, J. C., Gao, Z., Zhang, C., y Xie, S. (2016). Higher intake of fruits, vegetables or their fiber reduces the risk of type 2 diabetes: A meta‐analysis. Journal of Diabetes Investigation, 7(1), 56-69. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jdi.12376
- Zubizarreta, M., Mezquita, M., García, J., y Ferrero, M. (2017). Tabaco y diabetes: relevancia clínica y abordaje de la deshabituación tabáquica en pacientes con diabetes. Endocrinología, Diabetes y Nutrición, 64(4), 221-231. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2530016417300617