Дізнайтеся про найпоширеніші алергії на харчові продукти та як з цим боротися
Харчова алергія означає, що організм має нестерпність до білків, які містяться в певних продуктах . Алергічні реакції можуть проявлятися у свербінні або почервонінні шкіри, а також мати більш серйозне вираження, приміром, анафілактичний шок.
Харчові алергії зазвичай починають проявлятися в ранньому віці . Усе залежить від виду продукту та реакції на нього.
Що таке харчовий алерген?
Алерген – це речовина, яка здатна виробляти аномальну реакцію в імунній системі людини. Харчовий алерген – це продукт або інгредієнт, який містить певний компонент (алерген ), здатний викликати серйозні алергічні реакції у людини.
Які найпоширеніші харчові алергени?
Є понад 160 харчових алергенів . Проте відповідно до Акту захисту прав споживачів та маркування харчових алергенів, найпоширенішими алергенами є:
- Молоко: найчастіше, особливо у немовлят, алергія буває на молочний білок. Але це проходить після досягнення трирічного віку.
- Яйця: можуть викликати серйозні реакції, зокрема, анафілаксію, що вражає тіло та органи за лічені хвилини.
- Риба: може викликати серйозну реакцію. Насправді, у деяких людей алергія може з’явитися навіть від запаху риби.
- Горіхи: як не дивно, горіхи теж є причиною алергії.
- Арахіс: є основним чинником анафілаксії.
- Пшениця або соя: зерна можуть перехресно реагувати з алергеном пилку
Як проявляється харчова алергія
Зазвичай симптоми харчової алергії проявляються через декілька хвилин або навіть дві години після споживання їжі.
Також читайте статтю: 4 домашні засоби проти алергії
Симптоми включають:
- Кропив’янку
- Почервоніння шкіри
- Відчуття пульсації
- Свербіння у роті
- Блювоту чи діарею
- Спазми у шлунку
- Кашель чи важке дихання
- Запаморочення або втрату рівноваги
- Набряк горла
- Тиск у грудях
- Втрату свідомості
Що спричиняє прояв харчової алергії?
Хоча б раз у житті людина зіштовхується з харчовою алергією. Алергія виникає, коли організм контактує з харчовим алергеном вдруге .
Саме тоді антитіла людини реагують на антиген, зокрема, гістамін викликає ці симптоми. Різні фактори відіграють певну роль у прояві алергії, а саме:
- Генетичні фактори
- Вплив антигенів
- Зміна прохідності шлунково-кишкового тракту
- Фактори навколишнього середовища
Замінники для харчових алергенів
Повне вилучення харчових алергенів може викликати дефіцит білка . Це може стати причиною низького запасу енергії, браку корисних речовин, а тому потрібно шукати замінники. Пропонуємо деякі гарні замінники найпоширеніших харчових алергенів:
1. Замінники молока
Людям, які мають алергію на молоко, взагалі не варто хвилюватися. Є чимало продуктів, збагачених кальцієм, а саме:
- Темна листова зелень
- Макаронні вироби
- Бобові
- Горіхи
- Риба
Є й інші види корисного молока:
- Соєве: містить менше білка, але не містить холестерину. На 50% в ньому менше жиру, ніж у звичайному молоці.
- Мигдальне: Збагачене вітаміном E та B
- Рисове: Містить вітамін B12, залізо, кальцій.
- Молоко з фундука: містить калій, фосфор, магній, калій, а також значну кількість антиоксидантів.
- Кокосове: містить кальцій, фосфор, селен, фолієву кислоту.
- Молоко з кіноа: містить магній, залізо, цинк, вітамін E, вітаміни B1, B2 та B
2. Замінники яєць
Яєчний жовток дуже поживний, включає мінерали та вітаміни . Він містить вітаміни (A, E, D, B12, B6, B2, B1, а також фолієву кислоту), мінерали (залізо, фосфор, калій, магній). Проте замінниками яєць можуть бути такі продукти:
- М’ясо
- Бобові
- Риба
- Листова зелень
- Гарбуз або кабачок
- Морква
3. Замінники риби
Риба містить білки, а також натрій, калій, кальцій, магній, йод , залізо, вітамін B . Це натуральне джерело поліненасичених жирних кислот. Замість риби, можна споживати:
- Молочні продукти
- М’ясо
- Яйця
- Морепродукти
- Зерно
- Бобові
- Горіхи
Дізнатись більше: Природні засоби для полегшення алергії
4. Замінники горіхів
Багато людей не їдять горіхи, навіть не маючи алергії. Правда у тому, що в горіх міститься білок, клітковина, калій, ненасичені жирні кислоти, магній, фосфор, вітамін E та кальцій . Рівноцінними замінниками горіхів є:
- М’ясо
- Риба
- Яйця
- Бобові
- Нут
- Оливкова олія
- Оливки
- Авокадо
Підсумовуючи, можемо зазначити, що харчова алергія підступна, тому самолікування не є гарною ідеєю. Алергени можуть змінюватися раптово, тоді ліки стають неефективними.
- Caubet JC, Wang J. Current understanding of egg allergy. Pediatr Clin North Am. 2011;58(2):427–xi. doi:10.1016/j.pcl.2011.02.014
- Martín Esteban, M., & Anadón Navarro, A. (2007). Informe del Comité Científico de la Agencia Española de Seguri- dad Alimentaria y Nutrición ( AESAN) sobre Alergias Alimentarias. Nutrition, 58.
- Sánchez, J., Restrepo, M. N., Mopan, J., Chinchilla, C., & Cardona, R. (2014). Alergia a la leche y al huevo: Diagnóstico, manejo e implicaciones en América Latina. Biomedica. Instituto Nacional de Salud. https://doi.org/10.7705/biomedica.v34i1.1677
- Tong WS, Yuen AW, Wai CY, Leung NY, Chu KH, Leung PS. Diagnosis of fish and shellfish allergies. J Asthma Allergy. 2018;11:247–260. Published 2018 Oct 8. doi:10.2147/JAA.S142476
- Zukiewicz-Sobczak WA, Wróblewska P, Adamczuk P, Kopczyński P. Causes, symptoms and prevention of food allergy. Postepy Dermatol Alergol. 2013;30(2):113–116. doi:10.5114/pdia.2013.34162
- Yu W, Freeland DMH, Nadeau KC. Food allergy: immune mechanisms, diagnosis and immunotherapy. Nat Rev Immunol. 2016;16(12):751–765. doi:10.1038/nri.2016.111