Дізнайтеся про найпоширеніші алергії на харчові продукти та як з цим боротися

· Серпень 24, 2018
Алергія на харчові продукти – це низка серйозних, часом небезпечних для життя реакцій. Їм варто приділяти належну увагу. Лікування передбачає дієту з переходом на замінники продуктів, які є причиною алергії.

Харчова алергія означає, що організм має нестерпність до білків, які містяться в певних продуктах. Алергічні реакції можуть проявлятися у свербінні або почервонінні шкіри, а також мати більш серйозне вираження, приміром, анафілактичний шок.

Харчові алергії зазвичай починають проявлятися в ранньому віціУсе залежить від виду продукту та реакції на нього.

Що таке харчовий алерген?

Алерген – це речовина, яка здатна виробляти аномальну реакцію в імунній системі людини. Харчовий алерген – це продукт або інгредієнт, який містить певний компонент (алерген), здатний викликати серйозні алергічні реакції у людини.

Які найпоширеніші харчові алергени?

найпоширеніші харчові алергени

Є понад 160 харчових алергенівПроте відповідно до Акту захисту прав споживачів та маркування харчових алергенів, найпоширенішими алергенами є:

  • Молоконайчастіше, особливо у немовлят, алергія буває на молочний білок. Але це проходить після досягнення трирічного віку.
  • Яйця: можуть викликати серйозні реакції, зокрема, анафілаксію, що вражає тіло та органи за лічені хвилини.
  • Риба: може викликати серйозну реакцію. Насправді, у деяких людей алергія може з’явитися навіть від запаху риби.
  • Горіхи: як не дивно, горіхи теж є причиною алергії.
  • Арахісє основним чинником анафілаксії.
  • Пшениця або соя: зерна можуть перехресно реагувати з алергеном пилку

Симптоми харчової алергії

Зазвичай симптоми харчової алергії проявляються через декілька хвилин або навіть дві години після споживання їжі.

Також читайте статтю: 4 домашні засоби проти алергії

Симптоми включають:

  • Кропив’янку
  • Почервоніння шкіри
  • Відчуття пульсації
  • Свербіння у роті
  • Блювоту чи діарею
  • Спазми у шлунку
  • Кашель чи важке дихання
  • Запаморочення або втрату рівноваги
  • Набряк горла
  • Тиск у грудях
  • Втрату свідомості

Що спричиняє прояв харчової алергії?

Що спричиняє прояв харчової алергії?

Хоча б раз у житті людина зіштовхується з харчовою алергією. Алергія виникає, коли організм контактує з харчовим алергеном вдруге.

Саме тоді антитіла людини реагують на антиген, зокрема, гістамін викликає ці симптоми. Різні фактори відіграють певну роль у прояві алергії, а саме:

  • Генетичні фактори
  • Вплив антигенів
  • Зміна прохідності шлунково-кишкового тракту
  • Фактори навколишнього середовища

Замінники для харчових алергенів

Повне вилучення харчових алергенів може викликати дефіцит білка. Це може стати причиною низького запасу енергії, браку корисних речовин, а тому потрібно шукати замінники. Пропонуємо деякі гарні замінники найпоширеніших харчових алергенів:

1. Замінники молока

Замінники молока

Людям, які мають алергію на молоко, взагалі не варто хвилюватися. Є чимало продуктів, збагачених кальцієм, а саме:

  • Темна листова зелень
  • Макаронні вироби
  • Бобові
  • Горіхи
  • Риба

Є й інші види корисного молока:

  • Соєвемістить менше білка, але не містить холестерину. На 50% в ньому менше жиру, ніж у звичайному молоці.
  • МигдальнеЗбагачене вітаміном E та B
  • РисовеМістить вітамін B12, залізо, кальцій.
  • Молоко з фундукамістить калій, фосфор, магній, калій, а також значну кількість антиоксидантів.
  • Кокосовемістить кальцій, фосфор, селен, фолієву кислоту.
  • Молоко з кіноамістить магній, залізо, цинк, вітамін E, вітаміни B1, B2 та B

2. Замінники яєць

Яєчний жовток дуже поживний, включає мінерали та вітаміни. Він містить вітаміни (A, E, D, B12, B6, B2, B1, а також фолієву кислоту), мінерали (залізо, фосфор, калій, магній). Проте замінниками яєць можуть бути такі продукти:

3. Замінники риби

Замінники риби

Риба містить білки, а також натрій, калій, кальцій, магній, йод, залізо, вітамін B. Це натуральне джерело поліненасичених жирних кислот. Замість риби, можна споживати:

  • Молочні продукти
  • М’ясо
  • Яйця
  • Морепродукти
  • Зерно
  • Бобові
  • Горіхи

4. Замінники горіхів

Багато людей не їдять горіхи, навіть не маючи алергії. Правда у тому, що в горіх міститься білок, клітковина, калій, ненасичені жирні кислоти, магній, фосфор, вітамін E та кальцій. Рівноцінними замінниками горіхів є:

  • М’ясо
  • Риба
  • Яйця
  • Бобові
  • Нут
  • Оливкова олія
  • Оливки
  • Авокадо

Підсумовуючи, можемо зазначити, що харчова алергія підступна, тому самолікування не є гарною ідеєю. Алергени можуть змінюватися раптово, тоді ліки стають неефективними.