Дізнайтеся про найпоширеніші алергії на харчові продукти та як з цим боротися

Алергія на харчові продукти – це низка серйозних, часом небезпечних для життя реакцій. Їм варто приділяти належну увагу. Лікування передбачає дієту з переходом на замінники продуктів, які є причиною алергії.
Дізнайтеся про найпоширеніші алергії на харчові продукти та як з цим боротися

Останнє оновлення: 04 лютого, 2019

Харчова алергія означає, що організм має нестерпність до білків, які містяться в певних продуктах. Алергічні реакції можуть проявлятися у свербінні або почервонінні шкіри, а також мати більш серйозне вираження, приміром, анафілактичний шок.

Харчові алергії зазвичай починають проявлятися в ранньому віціУсе залежить від виду продукту та реакції на нього.

Що таке харчовий алерген?

Алерген – це речовина, яка здатна виробляти аномальну реакцію в імунній системі людини. Харчовий алерген – це продукт або інгредієнт, який містить певний компонент (алерген), здатний викликати серйозні алергічні реакції у людини.

Які найпоширеніші харчові алергени?

найпоширеніші харчові алергени

Є понад 160 харчових алергенівПроте відповідно до Акту захисту прав споживачів та маркування харчових алергенів, найпоширенішими алергенами є:

  • Молоконайчастіше, особливо у немовлят, алергія буває на молочний білок. Але це проходить після досягнення трирічного віку.
  • Яйця: можуть викликати серйозні реакції, зокрема, анафілаксію, що вражає тіло та органи за лічені хвилини.
  • Риба: може викликати серйозну реакцію. Насправді, у деяких людей алергія може з’явитися навіть від запаху риби.
  • Горіхи: як не дивно, горіхи теж є причиною алергії.
  • Арахісє основним чинником анафілаксії.
  • Пшениця або соя: зерна можуть перехресно реагувати з алергеном пилку

Як проявляється харчова алергія

Зазвичай симптоми харчової алергії проявляються через декілька хвилин або навіть дві години після споживання їжі.

Також читайте статтю: 4 домашні засоби проти алергії

Симптоми включають:

  • Кропив’янку
  • Почервоніння шкіри
  • Відчуття пульсації
  • Свербіння у роті
  • Блювоту чи діарею
  • Спазми у шлунку
  • Кашель чи важке дихання
  • Запаморочення або втрату рівноваги
  • Набряк горла
  • Тиск у грудях
  • Втрату свідомості

Що спричиняє прояв харчової алергії?

дівчина їсть бургер

Хоча б раз у житті людина зіштовхується з харчовою алергією. Алергія виникає, коли організм контактує з харчовим алергеном вдруге.

Саме тоді антитіла людини реагують на антиген, зокрема, гістамін викликає ці симптоми. Різні фактори відіграють певну роль у прояві алергії, а саме:

  • Генетичні фактори
  • Вплив антигенів
  • Зміна прохідності шлунково-кишкового тракту
  • Фактори навколишнього середовища

Замінники для харчових алергенів

Повне вилучення харчових алергенів може викликати дефіцит білка. Це може стати причиною низького запасу енергії, браку корисних речовин, а тому потрібно шукати замінники. Пропонуємо деякі гарні замінники найпоширеніших харчових алергенів:

1. Замінники молока

молоко у банці та склянці

Людям, які мають алергію на молоко, взагалі не варто хвилюватися. Є чимало продуктів, збагачених кальцієм, а саме:

  • Темна листова зелень
  • Макаронні вироби
  • Бобові
  • Горіхи
  • Риба

Є й інші види корисного молока:

  • Соєвемістить менше білка, але не містить холестерину. На 50% в ньому менше жиру, ніж у звичайному молоці.
  • МигдальнеЗбагачене вітаміном E та B
  • РисовеМістить вітамін B12, залізо, кальцій.
  • Молоко з фундукамістить калій, фосфор, магній, калій, а також значну кількість антиоксидантів.
  • Кокосовемістить кальцій, фосфор, селен, фолієву кислоту.
  • Молоко з кіноамістить магній, залізо, цинк, вітамін E, вітаміни B1, B2 та B

2. Замінники яєць

Яєчний жовток дуже поживний, включає мінерали та вітаміни. Він містить вітаміни (A, E, D, B12, B6, B2, B1, а також фолієву кислоту), мінерали (залізо, фосфор, калій, магній). Проте замінниками яєць можуть бути такі продукти:

  • М’ясо
  • Бобові
  • Риба
  • Листова зелень
  • Гарбуз або кабачок
  • Морква

3. Замінники риби

форель

Риба містить білки, а також натрій, калій, кальцій, магній, йод, залізо, вітамін B. Це натуральне джерело поліненасичених жирних кислот. Замість риби, можна споживати:

  • Молочні продукти
  • М’ясо
  • Яйця
  • Морепродукти
  • Зерно
  • Бобові
  • Горіхи

Дізнатись більше: Природні засоби для полегшення алергії

4. Замінники горіхів

Багато людей не їдять горіхи, навіть не маючи алергії. Правда у тому, що в горіх міститься білок, клітковина, калій, ненасичені жирні кислоти, магній, фосфор, вітамін E та кальцій. Рівноцінними замінниками горіхів є:

  • М’ясо
  • Риба
  • Яйця
  • Бобові
  • Нут
  • Оливкова олія
  • Оливки
  • Авокадо

Підсумовуючи, можемо зазначити, що харчова алергія підступна, тому самолікування не є гарною ідеєю. Алергени можуть змінюватися раптово, тоді ліки стають неефективними.

Це може вас зацікавити ...
Контроль над гіпертензією: 5 натуральних продуктів
Mejor con SaludLeerlo en Mejor con Salud
Контроль над гіпертензією: 5 натуральних продуктів

Гіпертензія - це хвороба, яка впливає на здоров'я серця, а це означає, що важливо тримати її в межах. Дізнайтеся, як здійснювати контроль над гіпертензією.



  • Caubet JC, Wang J. Current understanding of egg allergy. Pediatr Clin North Am. 2011;58(2):427–xi. doi:10.1016/j.pcl.2011.02.014
  • Martín Esteban, M., & Anadón Navarro, A. (2007). Informe del Comité Científico de la Agencia Española de Seguri- dad Alimentaria y Nutrición ( AESAN) sobre Alergias Alimentarias. Nutrition, 58.
  • Sánchez, J., Restrepo, M. N., Mopan, J., Chinchilla, C., & Cardona, R. (2014). Alergia a la leche y al huevo: Diagnóstico, manejo e implicaciones en América Latina. Biomedica. Instituto Nacional de Salud. https://doi.org/10.7705/biomedica.v34i1.1677
  • Tong WS, Yuen AW, Wai CY, Leung NY, Chu KH, Leung PS. Diagnosis of fish and shellfish allergies. J Asthma Allergy. 2018;11:247–260. Published 2018 Oct 8. doi:10.2147/JAA.S142476
  • Zukiewicz-Sobczak WA, Wróblewska P, Adamczuk P, Kopczyński P. Causes, symptoms and prevention of food allergy. Postepy Dermatol Alergol. 2013;30(2):113–116. doi:10.5114/pdia.2013.34162
  • Yu W, Freeland DMH, Nadeau KC. Food allergy: immune mechanisms, diagnosis and immunotherapy. Nat Rev Immunol. 2016;16(12):751–765. doi:10.1038/nri.2016.111