11 причин, щоб їсти червону капусту щодня

Червона капуста багата на вітаміни та мінерали, що може добре вплинути на ваше здоров'я. Вона допомагає зміцнити імунну систему та сприяє детоксикації.
11 причин, щоб їсти червону капусту щодня

Останнє оновлення: 04 грудня, 2018

Червона капуста, також відома як фіолетова капуста, походить зі Середземномор’я, де її вирощують з 2500 року до н.е.

Є різниця між червоною та білою капустою. Ця різниця – антоціанін, пігмент з флавоноїдів. Вона також має потужні антиоксиданти і велику кількість вітамінів С і Е.

У цій статті ми розповімо вам деякі причини, чому варто їсти червону капусту.

1. Здорові очі

червона капуста покращує зір
Червона капуста покращує здоров’я очей, адже вона містить велику кількість зеаксантину і лютеїну. Ці два елементи є природними сонячними захисниками, які запобігають проникненню ультрафіолетових променів у вашу сітківку.

2. Червона капуста покращує травлення

Відомо, що червона капуста добре впливає на травлення, оскільки вона допомагає організму виробляти жовч, а отже запобігає таким проблемам, як розлад шлунка або закреп.

Сік червоної капусти дуже корисний для лікування виразок, зокрема виразкової хвороби.

3. Покращує здоров’я серця

червона капуста для серця
Ще однією причиною їсти червону капусту є те, що її сік сприяє утворенню еритроцитів. Вона також усуває шкідливі токсини з організму. Це призводить покращення роботи системи кровообігу.

Вам потрібно лише з’їсти миску червоної капусти, і ви отримаєте 216 мг калію. Це допоможе уникнути серцевого стресу. Це також стимулює скорочення, які викликають серцебиття.

4. Знижує рівень шкідливого холестерину

Ще однією перевагою споживання червоної капусти є те, що вона знижує шкідливий холестерин і сечову кислоту завдяки великій кількості сірки – речовини, яка дає їй характерний аромат.

Рівень холестерину і сечової кислоти знижується через кілька чинників:

  • Клітковина в цій капусті не дозволяє організму поглинати поганий холестерин, який містять інші продукти.
  • Це знижує рівень аполіпопротеїну ЛПНЩ у вашої печінці, адже для менше холестерину доводиться транспортувати.
  • Антиоксиданти в червоній капусті розщеплюють жирову тканину, даючи вам більше енергії.

5. Червона капуста бореться з раком

Кількість і різноманіття антиоксидантів, які ви отримуєте від червоної капусти, просто вражають. Вони допомагають організму боротися з вільними радикалами. Як відомо, вільні радикали є однією з причин раку в організмі.

Крім того, вона корисна для запобігання росту ракових клітин.

6. Зміцнює імунну систему

червона капуста для імунітету
Завдяки великій кількості вітаміну С, червона капуста допомагає організму посилити імунітет.

З іншого боку, її антиоксиданти сприяють детоксикації організму. Вони також допомагають загоїти рани.

7. Зменшує ознаки старіння

Сік червоної капусти має високий вміст антиоксидантів та фітохімічних речовин, зокрема вітаміни С, Е та А. Вони зберігають шкіру зволоженою, гладкою, еластичною, а також променистою.

Ще однією перевагою споживання червоної капусти є те, що вона стимулює вироблення колагену. Це створює будівельні блоки, які з’єднують тканини вашого тіла. Це забезпечить здоров’я шкіри та м’язів.

8. Знеболювання

Червона капуста дуже корисна для лікування нирок, артрозу та ревматизму. Її також використовують для зняття болю та запалення, які виникають під час годування груддю.

Червона капуста також має седативні та знеболювальні властивості. Вони сприяють очищенню вашої крові.

Крім того, ці властивості допомагають лікувати безсоння. Це відбувається завдяки такій речовині, як лактукупікрін. Це активний інгредієнт, який міститься у заспокійливих та відхаркувальних препаратах, які застосовують як проти звичайного, так і проти коклюшного кашлю.

  • Щоб насолодитися цими перевагами, нагрійте лисок червоної капусти праскою.
  • Потім покладіть його на ділянку, де ви відчуваєте біль або запалення.

9. Властивості проти малярії

Малярія – тропічна паразитарна хвороба. Її викликають укуси комарів, спадковість або переливання крові.

Вона заражає ваші червоні кров’яні клітини та спричиняє такі симптоми:

  • анемія
  • озноб
  • нудота
  • блювота
  • головний біль
  • судоми
  • кома

Для лікування малярії потрібно звернутися до лікаря. Однак червона капуста може допомогти вам боротися з наслідками цього захворювання завдяки вмісту лактукопікрину.

10. Контролює діабет

Діабет та червона капуста
Споживання червоної капусти допомагає контролювати рівень цукру в крові завдяки природному вмісту інсуліну.

Вона також містить мало калорій та вуглеводів. Це допомагає вам вгамувати голод і не набирати вагу.

Тому варто додавати червону капусту в салати або зелені напої. Це допоможе запобігти появі голоду між прийомами їжі.

11. Сильні та здорові кістки

Завдяки вмісту вітаміну К, червона капуста відома тим, що вона сприяє збереженню міцних кісток.

Це тому що він також містить остеокальцин. Це специфічний білок у кістковій матриці, який потребує вітаміну К для дозрівання.

Можливо, ви вже їсте червону капусту на гарнір. Ви можете вживати її в складі чаїв або навіть використовувати як компрес для полегшення зовнішнього болю. У будь-якому випадку, червона капуста – це чудова допомога для здоров’я.



  • Association of UK Dietitians. Skin health: food, fact, sheet.
  • Belwal T, Nabavi SF, Nabavi SM, Habtemariam S. Dietary Anthocyanins and Insulin Resistance: When Food Becomes a Medicine. Nutrients. 2017;9(10):1111. Published 2017 Oct 12. doi:10.3390/nu9101111.
  • Boi, B., KOH, S., & Gail, D. (2012). The effectiveness of cabbage leaf application (treatment) on pain and hardness in breast engorgement and its effect on the duration of breastfeeding. JBI Library of Systematic Reviews10(20), 1185–1213. https://doi.org/10.11124/jbisrir-2012-58.
  • Food Data Central. Red, cabbage, raw. U.S Department of Agriculture. Enero 2019.
  • Hammond, Billy & Wooten, Billy & Curran-Celentano, Joanne. (2001). Carotenoids in the Retina and Lens: Possible Acute and Chronic Effects on Human Visual Performance. Archives of biochemistry and biophysics. 385. 41-6. 10.1006/abbi.2000.2184.
  • J.C, Enye. (2013). Evaluation of The Healing Effects of Aqueous Extracts of Musa Paradisiaca (Unripe Plantain) And Brassica Oleracea (Cabbage) on Peptic Ulcer.. IOSR Journal of Dental and Medical Sciences. 8. 40-46. 10.9790/0853-0864046.
  • Joo HK, Choi S, Lee YR, et al. Anthocyanin-Rich Extract from Red Chinese Cabbage Alleviates Vascular Inflammation in Endothelial Cells and Apo E-/- Mice. Int J Mol Sci. 2018;19(3):816. Published 2018 Mar 12. doi:10.3390/ijms19030816.
  • Kaulmann, A., Legay, S., Schneider, Y. J., Hoffmann, L., & Bohn, T. (2016). Inflammation related responses of intestinal cells to plum and cabbage digesta with differential carotenoid and polyphenol profiles following simulated gastrointestinal digestion. Molecular Nutrition and Food Research60(5), 992–1005. https://doi.org/10.1002/mnfr.201500947.
  • Lee YM, Yoon Y, Yoon H, Park HM, Song S, Yeum KJ. Dietary Anthocyanins against Obesity and Inflammation. Nutrients. 2017;9(10):1089. Published 2017 Oct 1. doi:10.3390/nu9101089.
  • Lyu SY, Park WB. Photoprotective Potential of Anthocyanins Isolated from Acanthopanax divaricatus Var. albeofructus Fruits against UV Irradiation in Human Dermal Fibroblast Cells. Biomol Ther (Seoul). 2012;20(2):201–206. doi:10.4062/biomolther.2012.20.2.201.
  • Mc Farlane S, McFarlane G. T, et al. Review article: prebiotics in the gastrointestinal tract. Alimentary Pharmacology & Therapeutics. Septiembre 2006. 24 (5): 701-714.
  • Nanashima N, Horie K, Maeda H, Tomisawa T, Kitajima M, Nakamura T. Blackcurrant Anthocyanins Increase the Levels of Collagen, Elastin, and Hyaluronic Acid in Human Skin Fibroblasts and Ovariectomized Rats. Nutrients. 2018;10(4):495. Published 2018 Apr 16. doi:10.3390/nu10040495.
  • Paturel A. The ultimate arthritis dieta. The Arthritis Foundation.
  • Sankhari, J. M., Thounaojam, M. C., Jadeja, R. N., Devkar, R. V., & Ramachandran, A. V. (2012). Anthocyanin-rich red cabbage (Brassica oleracea L.) extract attenuates cardiac and hepatic oxidative stress in rats fed an atherogenic diet. Journal of the Science of Food and Agriculture92(8), 1688–1693. https://doi.org/10.1002/jsfa.5532.
  • Wallace TC. Anthocyanins in cardiovascular disease. Adv Nutr. 2011;2(1):1–7. doi:10.3945/an.110.000042.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.