7 харчових продуктів для людей з остеоартрозом

Ви страждаєте на остеоартроз? Хоча ці продукти не є лікувальними препаратами, їхнє регулярне споживання може допомогти зняти запалення та інші симптоми.
7 харчових продуктів для людей з остеоартрозом

Останнє оновлення: 14 березня, 2019

Остеоартоз – захворювання, спричинене розривом суглобового хряща, що пом’якшує суглоб і запобігає розтиранню кісток. Дізнайтесь, як правильно харчуватись людям з остеоартрозом для покращення свого стану.

Остеоартроз пов’язаний з біологічним погіршенням, що настає з віком, однак він може виникнути на ранній стадії через погані звички, інші захворювання або травми.

Його супроводжують запалення і біль у суглобах, майже завжди в шиї та хребті, хоча також буває і в руках і колінах.

Також водночас виникає жорсткість і відчуття поколювання, що в серйозних випадках може призвести до ускладнення руху.

Попри те, що ці симптоми можуть зняти ліки, як правило, їх доповнює спеціальна дієта.

І хоча багато людей це не усвідомлюють цього, деякі поживні речовини позитивно впливають на здоров’я.

Сьогодні ми хотіли б особливо відзначити ці 7 продуктів, які чудово підходять для людей з остеоартрозом.

7 продуктів, які підходять людям з остеоартрозом

1. Жирна риба

риба для людей з остеоартрозом
Жирна риба містить помірну кількість калорій і, на відміну від м’яса, протизапальні речовини, які ідеально підходять для людей з такими розладами.

Вона є значним джерелом високоякісного білка, який допомагає захистити хрящ, щоб він не зламався.

Завдяки своїм омега-3 жирним кислотам вона знижує запалення у тканинах. Вона також створює захисний бар’єр проти вільних радикалів, які можуть завдати багато шкоди клітинам.

Ось деякі з найбільш рекомендованих видів риби:

  • оселедець
  • лосось
  • сардини
  • форель
  • скумбрія
  • тунець

2. Цитрусові фрукти

Цитрусові фрукти є одним із найпотужніших джерел вітаміну С в природі, тому завдяки своїм антиоксидантам вони корисні для тих, хто має остеоартроз.

Ця необхідна поживна речовина бере участь у формуванні колагену та протеоглікану – двох основних компонентів хряща, натуральної подушки вашої кістки.

Антиоксиданти та протизапальні речовини в цитрусових фруктах гальмують активність вільних радикалів, які відповідають за раннє старіння тканин.

Деякі корисні різновиди:

  • лимони
  • апельсини
  • грейпфрути
  • мандарини

3. Морква

морква
Каротини в моркві чудово впливають на захист суглобових хрящів, зменшуючи ризик передчасного руйнування.

Ця поживна речовина, разом з основними мінералами у моркві, сприяє регенерації ушкодженої кісткової тканини та контролює запалення і біль.

Морква підтримує імунну систему і захищає організм від інфекцій, які можуть призвести до погіршення остеоартрозу.

4. Дині

Дині – це низькокалорійні фрукти, які легко вписати у раціон незалежно від віку.

Вони відомі високим вмістом води, яка становить понад 90%, тож їх рекомендують людям з такими розладами.

Ось чому вони є потужним сечогінним засобом, який ідеально підходить для зменшення затримки рідини, що погіршує запалення тканин.

Дині також містять бета-каротини – антиоксиданти, які створюють вітамін А і тим самим допомагають зупинити розвиток остеоартриту.

5. Лляне насіння

лляне насіння
Омега-3 жирні кислоти в льняному насінні суттєво допомагають людям з остеоартрозом у боротьбі з запаленням.

Щоденне споживання допомагає зняти біль і в довгостроковій перспективі зміцнює хрящ, припиняючи його псування.

Варто зазначити, що лляне насіння також містить вітамін Е. Завдяки своїй антиоксидантній силі цей вітамін допомагає утримати вільні радикали від пошкодження клітин.

6. Тофу

Цей продукт з низьким вмістом калорій та високим вмістом антиоксидантів – це здоровий вибір для зняття симптомів остеоартриту.

Велика кількість кальцію у тофу допомагає захистити ваші кістки та суглоби. Хрящ, який покриває кістки, також захищений від раннього погіршення.

Тофу також містить невелику кількість омега-3 жирних кислот, які працюють разом з мінералами в тофу, щоб зменшити запалення суглобних тканин.

7. Шпинат

шпинат
Антиоксиданти в шпинаті нейтралізують негативні наслідки впливу вільних радикалів на суглоби. У свою чергу, вони полегшують запалення.

Шпинат також надає фолієву кислоту і кальцій, обидва з яких необхідні для сильних кісток і хрящів.

Споживання цих продуктів не вилікує остеоартроз саме по собі, проте справді варто додати їх до вашого раціону та підтримати здоров’я загалом.

Спробуйте урізноманітнити свій раціон цими продуктами і насолоджуйтеся кращим здоров’ям.



  • Blanco-Garca FJ, Fernndez Lpez C, Galdo Fernndez F. Artrosis. Med – Programa Form Medica Contin Acreditado. 2005.
  • Roberto Negrín V, Fernando Olavarría M. Artrosis y ejercicio físico. Rev Médica Clínica Las Condes. 2014.
  • Sánchez Martín MM. Artrosis. Etiopatogenia y tratamiento. An Real Acad Med Cir Vall. 2013.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.