Натуральні засоби від сечової кислоти і подагри

· Липень 29, 2016
Щоб рівень сечової кислоти не піднімався, потрібно пити вісім склянок води кожного дня та їсти більше овочів і фруктів, а також цільнозернових.

До найпоширеніших симптомів цього захворювання належать одубілість, набряк і біль в суглобах, особливо, у великому пальці. Коли рівень сечової кислоти дуже високий, це може спричинити стан, широко відомий як “подагра”. У сьогоднішній статті ви дізнаєтеся про деякі натуральні засоби від неї.

Чи сечова кислота є вашим ворогом? 

Коли людина дізнається, що причиною подагри є сечова кислота, то зазвичай чіпляє на неї ярлик “погана”, як і на стрес, рівень холестерину й інші чинники. Однак проблема полягає у кількості кислоти, а не самій її наявності в організмі.

Сечова кислота є продуктом відходів, що виробляє тіло, пурину, складника, який ви споживаєте з їжею (особливо м’ясними продуктами). Коли її рівень у нормі, сечова кислота допомагає організму правильно функціонувати, однак надлишок може призвести до появи “подагри” (медичний термін для цього захворювання – “гіперурикемія”).

Кола вона розвивається, в суглобах формується певний тип кристалів, що спричиняє артрит. Люди з високою кількістю сечової кислоти, зазвичай, є жертвами каменів у нирках. Інакше кажучи, вона може призвести до утворення певних відкладень у різних частинах організму, і, таким чином, викликати проблеми зі здоров’ям.

Симптоми сечової кислоти

Як можна знизити рівень сечової кислоти? 

Як ви вже, без сумніву, здогадалися, збалансована та здорова дієта можуть допомогти знизити рівень сечової кислоти. Тому важливо внести певні зміни в харчові звички, адже кількість сечової кислоти в організмі залежить від того, що ви їсте. Саме тому не варто споживати такі продукти:

  • червоне м’ясо
  • алкогольні напої (особливо пиво)
  • соуси на основі м’ясних екстрактів
  • сардини
  • анчоуси
  • гриби
  • рафінований цукор
  • незбиране молоко
  • сосиски
  • смажена їжа та фаст-фуд

Можна їсти майже всі продукти, крім тих, що в цьому списку. Однак, рекомендують споживати більше фруктів та овочів, а також цільнозернових і злаків (зокрема просо).

Також не забувайте пити багато води кожного дня, щоб підтримувати належну роботу нирок і виводити сечову кислоту із сечею. Ви, звісно ж, вже знаєте потрібну кількість – вісім склянок на день.

Натуральні засоби від подагри 

Природа – це аптека, у якій є всі ліки, що нам коли-небудь можуть знадобитися. Існує багато рослин і фруктів, споживання яких чудово допомагає знизити кількість сечової кислоти або вивести ту, що міститься в крові. Ось найкращі варіанти.

Чорниця 

Цей маленький фіолетовий фрукт радять вживати при численних розладах, таких як:

  • проблеми з нирками
  • інфекції сечового тракту
  • діабет
  • підвищений тиск крові

Сік чорниці може допомогти вивести сечову кислоту. Щоб приготувати його, вам знадобиться:

  • ¼ склянки чорниці
  • 1 літра води

Кип’ятіть чорниці в літрі води протягом трьох хвилин, а потім дайте їм трохи охолонути. Зцідіть рідину та пийте її протягом дня. Пам’ятайте, що для посилення ефекту можна їсти чорниці посеред ранку або на десерт з йогуртом, соками, смузі чи у фруктових салатах.

Чорничне смузи

Насіння селери 

Крім усіх своїх інших корисних властивостей, це крихітне насіння є натуральним діуретиком і протизапальним засобом, який допомагає вивести сечову кислоту та знімає біль у суглобах. Дуже корисно їсти його по 500 мг на день, хоча дозування залежить від особливостей кожної людини. Якщо ви вагітні або маєте хронічні чи серйозні захворювання нирок, споживати насіння селери не варто.

Вишні

Це ще один невеличкий фрукт, який володіє сотнями корисних властивостей. Вишні допомагають зняти біль у суглобах та знизити рівень сечової кислоти в крові. Їжте одну жменю на день або додавайте до рецептів страв, щоб насолоджуватися їхніми корисними властивостями.

Петрушка

Це одна з тих трав, які найчастіше використовують на кухні. До того ж, вона добре відома своїми сечогінними властивостями. Петрушка дуже допомагає людям із подагрою. Її можна додавати до страв, щоб надати їм смаку або пити в чаї (знову ж таки, не рекомендуємо вагітним, адже петрушку пов’язують із підвищеним ризиком викиднів).

Інгредієнти

  • 2 столові ложки нарізаної петрушки (30 г)
  • 1 стакан окропу (250 мл)

Приготування

Додайте петрушку в киплячу воду та дайте їй поваритися протягом п’яти хвилин. Зцідіть рідину та випийте її. Цей засіб можна приймати до двох разів на день і підсолоджувати медом чи стевією для смаку.

Петрушка

Каєнський перець 

Каєнський перець володіє численними протизапальними властивостями, тому це чудовий варіант для лікування болю в суглобах через підвищений рівень сечової кислоти. Не забувайте споживати його лише в маленьких дозах, адже каєнський перець підвищує температуру тіла.

Люцерна

Ця рослина стимулює природну детоксикацію тіла й також виводить шкідливий холестерин і сечову кислоту, які містяться в крові. Люцерну можна вживати у вигляді чаю.

Інгредієнти

  • 1 жменя люцерни
  • 1 склянка води

Приготування

Нагрійте обидва інгредієнти в каструлі та кип’ятіть протягом трьох хвилин. Накрийте та зніміть з вогню на п’ять хвилин. Зцідіть рідину, підсолодіть на свій смак і випийте. Утім не варто споживати більше, ніж дві склянки на день.

Червона конюшина 

Ця рослина володіє тисячами корисних властивостей, зокрема покращує виведення токсинів організмом. Вона ідеально підходить пацієнтам із подагрою, які хочуть провести детоксикацію. Червону конюшину також можна споживати в чаї.

Інгредієнти

  • 2 столові ложки сушеного листя червоної конюшини (30 г)
  • 1 склянка окропу

Приготування

Додайте листя в киплячу воду та дайте їм настоятися протягом шести хвилин. Зцідіть рідину, підсолодіть (якщо хочете) та одразу ж випийте.