6 найкращих фруктів для детоксикації організму
Настав час протидіяти надлишковим токсинам, які потрапили в організм під час свят. Для тих, хто тільки стає на шлях детоксикації, зазначимо, що є певні звички, які допомагають організму виводити токсини. Дізнайтесь більше про те, що таке детоксикація організму та як краще її проводити.
Коли організм працює цілодобово, намагаючись перетравити надлишкове споживання їжі, цукру, алкоголю, важливо збагатити його поживними речовинами, щоб знизити завдану раніше шкоду.
На щастя, не потрібно дотримуватися жорсткого плану або приймати дорогі добавки для вирішення цієї проблеми, детоксикація організму – ось що вам потрібно.
Попри те, що ваше харчування в період свят було максимально правильним, можна збільшити споживання певних корисних фруктів, щоб стимулювати природну детоксикацію організму.
Хочете дізнатися, які саме фрукти варто споживати? Уважно читайте статтю, де розповімо про 6 найкорисніших з них.
Детоксикація організму фруктами:
1. Лимони
Лимони – це одні з найкращих фруктів для детоксикації організму. Вони поліпшують травлення та роботу нирок.
- Високий вміст вітаміну C підвищує захисні сили організму, особливо після споживання алкоголю.
- Цей фрукт має легкий лужний ефект, завдяки чому знижується кислотність від певних продуктів.
- Антиоксиданти захищають тканини від небезпечних токсинів, а також сприяють перетравленню жирів.
Також варто прочитати статтю: 4 натуральні чаї проти розладів травлення
2. Гуава
Споживання гуави або соку з гуави сприяє роботі печінки та нирок, допомагає виведенню надлишкових продуктів, що затримуються в організмі.
- Цей фрукт має більший вміст вітаміну C, ніж будь-який інший, через що він є незамінним для зміцнення імунної системи.
- Гуава збагачена клітковиною, що поліпшує травлення та сприяє здоровій роботі кишківника.
- Завдяки споживанню цього фрукта знижується виробництво надмірної кількості кислоти у шлунку, що допомагає усунути симптоми поганого травлення.
- Гуава ідеально підходить для подолання похмілля, оскільки підвищує рівень енергії, а також покращує метаболізм і виведення токсинів.
3. Грейпфрут
Грейпфрут добре відомий сечогінними та протизапальними властивостями, а також містить антиоксиданти. Це низькокалорійний фрукт, що користується чималою популярністю завдяки ефекту схуднення.
Але більшість людей не знає, що грейпфрут – це найкращий фрукт для очищення крові.
- Він містить антиоксиданти, що поліпшують роботу нирок, допомагають виводити токсини через сечу.
- Це також захищає клітини від окислювального стресу та запобігає появі запальних процесів.
- Вміст м’якої клітковини поліпшує травлення та усуває дискомфорт, пов’язаний з переїданням.
4. Диня
Яка ж детоксикація організму без цього фрукта. Більшість динь складається винятково з води. Вода, а також антиоксиданти, які містить диня, сприяють очищенню організму та гарному травленню.
- Сечогінні властивості допомагають боротися з затримкою рідини, а також полегшують виведення залишкових продуктів через сечу.
- Дині містять комплекс вітамінів B, які необхідні для відновлення організму.
- Вітаміни та мінерали поповнюють брак поживних речовин, спричинений дегідратацією через споживання алкоголю.
- Покращується травлення, знижується надмірне вироблення кислоти.
Радимо прочитати статтю: Смузі з дині, шпинату та винограду від втомлених м’язів
5. Зелені яблука
З’їдаючи одне яблуко в день, ви робите внесок в природну детоксикацію організму.
- Зелені яблука – це важливе джерело антиоксидантів та корисних мінералів, що відновлюють роботу печінки, нирок, товстої кишки, гарантують правильне виведення шкідливих речовин.
- В них міститься велика кількість дієтичної клітковини, особливо у шкірці, що поліпшує травлення.
- Органічні кислоти яблук регулюють рівень pH шлунку та усувають дискомфорт та печію.
6. Сливи
Переїдання та споживання алкоголю шкідливо позначається на травній системі.
Оскільки сливи збагачені дієтичною клітковиною, вони здатні стимулювати роботу кишківника та краще і швидше виводити токсини.
- Антиоксиданти захищають клітини від негативного впливу токсинів, що містяться в їжі та алкоголю.
- Це «живить» бактеріальну флору кишківника, зміцнює імунну систему.
- Сливи мають протизапальні властивості, борючись з набряками черевної порожнини.
- Нарешті, вони наділяють організм енергією після кількох безсонних ночей та неправильного способу життя.
Чи присутні ці фрукти у вашому раціоні харчування? Якщо ви все ще цього не зробили, почніть їсти більше фруктів і отримуйте користь від них.
Водночас намагайтеся утриматися від алкоголю, не переїдайте та пийте більше води.
- Al-Amoudi, W. M. (2017). Effect of grapefruit juice on aluminum-induced hepatotoxicity in albino rats: Histological, ultrastructural and histochemical assessment. Advances in Bioscience and Biotechnology, 08(12), 463–477. https://doi.org/10.4236/abb.2017.812034
- Berries are among the healthiest foods you can eat. (2021). Harvard Chan. https://www.hsph.harvard.edu/news/hsph-in-the-news/fresh-berries-are-among-the-healthiest-foods-you-can-eat/
- Elshahed, M. S., Miron, A., Aprotosoaie, A. C., & Farag, M. A. (2021). Pectin in diet: Interactions with the human microbiome, role in gut homeostasis, and nutrient-drug interactions. Carbohydrate Polymers, 255(117388), 117388. https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2020.117388
- Firrman, J., Mahalak, K., Bobokalonov, J., Liu, L., Lee, J.-J., Bittinger, K., Mattei, L. M., Gadaingan, R., Narrowe, A. B., & Lemons, J. M. S. (2022). Modulation of the gut Microbiota structure and function by two structurally different lemon pectins. Foods (Basel, Switzerland), 11(23), 3877. https://www.mdpi.com/2304-8158/11/23/3877
- Igwe, E. O., & Charlton, K. E. (2016). A Systematic Review on the Health Effects of Plums (Prunus domestica and Prunus salicina). Phytotherapy research : PTR, 30(5), 701–731. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26992121/
- Mamede, A. M. G. N., Coelho, C. C. de S., Freitas-Silva, O., Barboza, H. T. G., & Soares, A. G. (2020). Lemon. En Nutritional Composition and Antioxidant Properties of Fruits and Vegetables (pp. 377–392). Elsevier. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780128127803000234
- Manchali, S., Chidambara Murthy, K. N., Vishnuvardana, & Patil, B. S. (2021). Nutritional Composition and Health Benefits of Various Botanical Types of Melon (Cucumis melo L.). Plants (Basel, Switzerland), 10(9), 1755. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8469201/
- Monroy-Torres, R., Antonio Hernández-Luna, M., Sofía Ramírez-Gómez, X., & López-Briones, S. (2020). Role of the microbiome as the first metal detoxification mechanism. En E. Franco-Robles & J. Ramírez-Emiliano (Eds.), Prebiotics and Probiotics – Potential Benefits in Nutrition and Health. IntechOpen. https://www.intechopen.com/chapters/69664
- Murphy, M. M., Barraj, L. M., & Rampersaud, G. C. (2014). Consumption of grapefruit is associated with higher nutrient intakes and diet quality among adults, and more favorable anthropometrics in women, NHANES 2003-2008. Food & nutrition research, 58, 10.3402/fnr.v58.22179. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4016745/
- Naseer, S., Hussain, S., Naeem, N., Pervaiz, M., & Rahman, M. (2018). The phytochemistry and medicinal value of Psidium guajava (guava). Clinical Phytoscience, 4(1). https://clinphytoscience.springeropen.com/articles/10.1186/s40816-018-0093-8
- Piirainen, L., Peuhkuri, K., Bäckström, K., Korpela, R., & Salminen, S. (2007). Prune juice has a mild laxative effect in adults with certain gastrointestinal symptoms. Nutrition Research (New York, N.Y.), 27(8), 511–513. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0271531707001431
- Ragab, S., Khader, S.A., & Elhamed, E.H. (2021). Nutritional and Chemical, Studies on Kiwi (Actinidia deliciosa) Fruits. https://www.semanticscholar.org/paper/Nutritional-and-Chemical%2C-Studies-on-Kiwi-Fruits-Ragab-Khader/00077336d715b9bf676aedb1d2be34c4966c32fd
- University of Royal Holloway London. (2014). Could grapefruit be good for your kidneys?. ScienceDaily. www.sciencedaily.com/releases/2014/03/140312132401.htm
- Zdrojewicz, Z., Vitelon State University of Applied Sciences in Legnica, Legnica, Poland, Chorbińska, J., Bieżyński, B., Krajewski, P., Faculty of Medicine, Wroclaw Medical University, Wrocław, Poland, Faculty of Medicine, Wroclaw Medical University, Wrocław, Poland, & Faculty of Medicine, Wroclaw Medical University, Wrocław, Poland. (2018). Health-promoting properties of pineapple. Pediatria i Medycyna Rodzinna, 14(2), 133–142. https://doi.org/10.15557/pimr.2018.0013