Смузі з дині, шпинату та винограду від втомлених м’язів

27 Лютого, 2019
Завдяки цьому смузі здині ви не лише отримаєте чудову дозу вітамінів, антиоксидантів і поживних речовин, а й знімете м'язову втому та зарядитеся додатковою енергією.

Це смачне смузі з дині, кавуна, шпинату та винограду задовольнить усі потреби в поживних речовинах вашого організму та допоможе подолати втому м’язів.

Без сумніву, у кожного були такі дні, коли м’язи втрачають силу і ви більше не можете займатися своїми щоденними справами зі звичним рівнем енергії.

Існує багато потенційних причин такої дратівливої м’язової втоми, але це аж ніяк не те, що варто ігнорувати. Якщо ви почуваєтеся виснаженими кожного дня, варто піти на огляд до лікаря, щоб визначити, чи немає якоїсь серйозної проблеми.

Утім у більшості випадків, щоразу, коли ви відчуваєте слабкість чи перенавантаження, знайдіть хвилинку, щоб скуштувати цей смачний та корисний напій, і енергія переповнюватиме вас вже через п’ять хвилин!

Причини втоми м’язів

М’язова втома – це стан, який майже завжди виникає після важких фізичних навантажень. Справжня проблема з’являється тоді, коли це відчуття не минає, навіть якщо перед тим ви не виконували активних вправ.

Що є причиною? Якщо ця історія про вас і ви постійно страждаєте від втоми м’язів, то, мабуть, захочете перечитати ці пункти.

біль у спині

  • Синдром хронічної втоми (CFS) є однією з найпоширеніших причин м’язової втоми або болю. Він частіше вражає жінок, ніж чоловіків, й іноді його пов’язують із ослабленою імунною системою
  • Часом м’язова втома може також супроводжуватися слабкістю, людині просто бракує сили. Це може спричинятися різноманітними захворюваннями, у тому числі м’язовою дистрофією або запальними міопатіями.
  • Іноді остеоартроз та артрит також проявляються через м’язову втому. Вона виникає незалежно від того, чи людина займалася спортом і підіймала важкі предмети, чи ні.
  • Брак кальцію – це один із найважливіших чинників, які характеризують м’язову втому. Не забувайте, що цей мінерал полегшує скорочення груп м’язів, і коли його бракує, може виникнути біль і втома.

Перегляньте також: “5 порад для покращення роботи печінки та жовчного міхура“.

Смузі з дині, шпинату та винограду від втомлених м’язів

інгредієнти для смузі

Корисні властивості шпинату для м’язів 

Якщо на світі й існує один єдиний овоч, який покращує здоров’я м’язів, то це шпинат. Далі ми підсумуємо причини такого твердження.

  • Листя шпинату багаті на тип нітратів, що збільшує синтез білків. Завдяки цьому він допомагає зміцнити м’язову тканину.
  • І не забувайте, що шпинат є овочем в якому міститься найбільше кальцію. Вивільнення іонів кальцію сприяє скороченню м’язів.
  • Для того, щоб максимально скористатися поживними властивостями шпинату, його потрібно їсти сирим. Запам’ятайте, що кальцій, який міститься в овочах, значно кращий ніж той, що в молочних продуктах (процес пастеризації може змінити поживні речовини в звичайному молоці, що робить його менш корисним).

Диня для здоров’я м’язів

Дині дуже смачні й чудово освіжають. Але ви знали, що вони також є багатим джерелом вуглеводів, вітамінів і мінералів?

До того ж, цей фрукт запобігає артриту та подагрі, адже він сприяє природному виведенню токсинів з організму та покращує здоров’я нервів і м’язів. Диню неодмінно треба їсти!

Виноград покращує стан м’язів

Зазвичай спортсмени їдять багато винограду та родзинок. Ми рекомендуємо їсти червоний та фіолетовий виноград,  адже в темніших його сортах міститься багато антиоксидантів і вони корисніші для здоров’я в цілому.

  • Також виноград містить величезну кількість магнію та калію, що робить цей фрукт ідеальним засобом для покращення фізичної працездатності та боротьби з м’язовою втомою.
  • Немає нічого кращого, ніж розпочати свій день з миски вівсянки з виноградом і горіхами. Так ви зможете отримати важливі поживні речовини та енергію, необхідну впродовж дня.

Радимо також прочитати про японську методику розслаблення

Рецепт смузі з дині, шпинату та винограду

зелене смузі

Інгредієнти

  • 1 склянка дині (150 г) – будь-який сорт дині, який ви любите
  • 8 листочків сирого шпинату
  • 10 червоних виноградин
  • 1 склянка води (200 г)

Приготування

  • Спочатку потрібно нарізати диню шматочками. Можна вибрати будь-який сезонний сорт, але переконайтеся, що вона спіла.
  • Додайте диню та шпинат у блендер.
  • Помийте виноград та покладіть його в блендер, додавши стакан води.
  • Збивайте до гладенької однорідної рідини.

Якщо хочете, можете додати вівсяне молоко або білий йогурт замість води. Усе залежить від ваших смаків.

Читайте також: “Як покращити поставу“.

Пийте це смузі з дині натщесерце, щоб чудово розпочати день і запобігти втомі м’язів. Але як ми вже говорили спочатку, якщо м’язова втома не минає, краще звернутися за консультацією до лікаря.

  • Bested, Alison C.; Marshall, Lynn M. (2015). «Review of Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome: an evidence-based approach to diagnosis and management by clinicians» 30 (4): 223-49.
  • Mayo Clinic Staff. (2018). Chronic fatigue syndrome.
    mayoclinic.org/diseases-conditions/chronic-fatigue-syndrome/symptoms-causes/syc-20360490
  • Myalgic encephalomyelitis/chronic fatigue syndrome: Possible causes. (2017).
    cdc.gov/me-cfs/about/possible-causes.html
  • Allen, DG, y Westerblad, H. (2001). Papel de las reservas de fosfato y calcio en la fatiga muscular. The Journal of Physiology, 536 (3), 657–665. https://doi.org/10.1111/j.1469-7793.2001.t01-1-00657.x.
  • Abu Al-Qumboz, Mohammed N. and Abu-Naser, Samy S., Spinach Expert System: Diseases and Symptoms (March 2019). International Journal of Academic Information Systems Research (IJAISR), 3(3), 16-22, March 2019. Available at SSRN: https://ssrn.com/abstract=3369032
  • Chan, FK, Hsu, C., Li, T.-C., Chen, W.-H., Tseng, K.-T., y Chao, P.-M. (2018) El aceite de semilla de melón amargo aumenta el contenido mitocondrial en el músculo gastrocnemio y mejora la resistencia al correr en ratones sedentarios C57BL / 6J. The Journal of Nutritional Biochemistry, 58, 150-157. https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2018.05.008
  • O’Connor, PJ, Caravalho, AL, Freese, EC y Cureton, KJ (2013). Efectos del consumo de uva sobre la condición física, las lesiones musculares, el estado de ánimo y la salud percibida. Revista internacional de nutrición deportiva y metabolismo del ejercicio, 23 (1), 57–64. https://doi.org/10.1123/ijsnem.23.1.57