5 продуктів білого кольору, шкідливих для здоров’я
Чи знаєте ви, що існує 4 хімічно вибілених продуктів, які шкідливі для вашого здоров’я? У списку перелічують столову сіль, білий цукор, рафіноване борошно і маргарин. Коров’яче молоко, хоч і не штучно вибілений продукт, теж має певні властивості, через які дієтологи не радять систематично його вживати в їжу.
У цій статті ми пояснимо вам, чому штучно вибілені продукти настільки шкідливі для вашого здоров’я, а також запропонуємо деякі здорові альтернативи для поліпшення якості життя.
Продукти, що негативно впливають на здоров’я
Кухонна сіль
Мабуть, найбільш суперечливим продуктом у раціоні харчування є звичайна сіль, яку прозвали «білою смертю». Ми зазвичай говоримо про сіль в цілому, але сьогодні дуже важливо розрізняти, що як є білий і коричневий цукор, так є і кухонна та більш корисна природна сіль.
Очищена сіль більш відома як кухонна сіль або просто хлорид натрію, який був оброблений та позбавлений всіх поживних речовин. Така сіль часто містить різні добавки, щоб зберегти її від злипання.
Це не тільки некорисний продукт, адже регулярне використання кухонної солі може суттєво зашкодити вашому організмові через деякий час. Після проходження хімічної і термічної обробки вона не просто втрачає всі свої корисні властивості через зміну первісної структури, а й отримує натомість канцерогенні властивості, стаючи в підсумку саме тим шкідливим продуктом, який підвищує артеріальний тиск.
Замість кухонної вибіленої солі слід віддати перевагу натуральній морській солі, яка містить вітаміни і мінерали, оскільки ця сіль нерафінована (вона збагачена калієм, кальцієм, магнієм та залізом). Морська сіль – найвідоміша природна сіль і відносно недорога.
Але є і багато інших варіантів природної солі – це гімалайська сіль, кельтська сіль та інші. Ці різновиди солі краще засвоюються організмом і не відкладаються в тканинах, тож за умови помірного споживання не нашкодять людині.
Білий цукор
Білий цукор не містить жодних поживних речовин і багато дієтологів навіть вважають, що це біла отрута. Він містить порожні калорії, які сприяють збільшенню ваги, а також білий цукор є фактором ризику для розвитку цукрового діабету другого типу.
Він може також зашкодити вашим зубам. Крім того, цукор окислює кров, сприяє вимиванню корисних мінералів, таких як кальцій і може таким чином погіршити стан зубів та міцність кісток.
Якщо можливо, то краще відмовитись від солодощів у своєму раціоні, замініть білий цукор коричневим, медом, патокою або на натуральними фруктовими сиропами.
Коров’яче молоко
Хоча молоко і не належить до штучно вибілених продуктів, багато дієтологів вважають, що пити коров’яче молоко можна лише в перші місяці життя без шкідливих наслідків, оскільки з віком організм втрачає фермент, відомий як лактаза, який дозволяє нам правильно перетравлювати молочний білок – лактозу.
Інші стверджують, що наш організм здатний перетравлювати тільки материнське грудне молоко, а не молоко тваринного походження. Відповідно до цієї теорії, більшість людей, споживаючи коров’яче молоко, навіть не здогадується про непереносимість лактози. Вони продовжують пити молоко, тому що симптоми цієї непереносимості практично не помітні.
Багато людей, після того як з’їдять сир або морозиво чи вип’ють склянку молока, відчувають дискомфорт у шлунку, тяжкість і газоутворення. Вони думають, що в них чутливий шлунок, але насправді все це вказує, що їхній організм не справляється з лактозою.
Незважаючи на те, що коров’яче молоко – дуже цінний та поживний продукт харчування, він не містить клітковини, у ньому мало заліза та вітаміну С.
Коров’яче молоко може спровокувати такі захворювання, як підвищена кислотність шлунка, запальні процеси, анемію, серцево-судинні захворювання та ожиріння.
Відомі деякі дослідження, які припускають, що молоко збільшує ризик розвитку раку передміхурової залози, раку яєчників і лімфоми.
Більш корисною природною альтернативою вважають рослинні види молока з вівса, рису, гречки, мигдалю та інших рослин. Існує також молоко без лактози та молоко інших тварин, яке швидше та легше перетравлюється і менш шкідливе.
Рафіноване борошно
Ми все більше і більше стикаємося з рафінованими продуктами, але слід пам’ятати, що всі крупи, які не містять клітковини, втратили багато поживних речовин.
Рафіноване борошно, на відміну від борошна грубого помелу, може викликати запор, спровокувати затримку рідини, а також сприяти збільшенню ваги. Це борошно також є фактором ризику для раку кишечника, якому просто необхідно багато клітковини для нормального функціонування.
До цієї групи продуктів слід додати не тільки крупи та саме борошно, але також усі похідні продукти. Це саме ті продукти, на які ми зазвичай натрапляємо в нашому повсякденному меню: макарони, хліб, тістечка, торти, печиво та багато іншого.
Маргарин
У той час, як масло – це натуральний харчовий продукт, який виробляють з коров’ячого молока і споживають протягом всієї історії людства, маргарин – це штучний продукт, який з’явився кількох десятиліть тому.
Для людей, яким заборонені тваринні жири, маргарин може бути заміною масла. Однак якщо говорити про те, що корисніше — масло чи маргарин, продукт, що з’явився в результаті технічного прогресу, значно поступається натуральному у своїй харчовій цінності.
Він виготовлений на основі рослинних олій сумнівної якості. Чому сумнівної, запитаєте ви? А тому, що ці рослинні олії проходять через кілька процесів переробки, щоб отримати тверду текстуру, більш світлий або жовтуватий колір, приємний аромат і здатність до тривалого зберігання.
Маргарин, звичайно, містить вітаміни (А, Е, F) та деякі мінеральні компоненти (фосфор, кальцій, натрій). Проте наявність у ньому транс-жирів (гідрованих жирів) зводить нанівець всю наявну користь. Маргарин посідає п’яте місце в рейтингу шкідливих продуктів завдяки вмісту канцерогенних транс-генних жирів.
Маргарин також має набагато більше калорій, ніж масло і, як ми вже говорили, містить транс-жири. Вони дуже шкідливі для людського організму і навіть можуть спровокувати появу серцево-судинних захворювань.
Маргарин не містить холестерину, оскільки він є продуктом рослинного походження. Проте транс-жири, що містяться в ньому, викликають збільшення рівня поганого холестерину в організмі.
Ми радимо вам обмежити вживання штучно вибілених продуктів, які значно шкодять вашому здоров’ю. Від деяких з них ми радимо навіть відмовитись повністю. Піклуйтесь про своє здоров’я та здоров’я ваших близьких.
- Fundación Española de la Nutrición. Sal y su consumo. https://www.fen.org.es/index.php/firma/la-sal-y-su-consumo
- Sociedad Española de la Nutrición. (2012). Relación entre consumo de sal e hipertensión arterial. https://secardiologia.es/blog/4240-relacion-entre-consumo-de-sal-e-hipertension-arterial
- Valdés Stromilli Gloria. Sal e Hipertensión Arterial. Rev Chil Cardiol [Internet]. 2009 Abr [citado 2021 Ene 29] ; 28( 1 ): 107-114.
- Johnson RJ, Sánchez-Lozada LG, Andrews P, Lanaspa MA. Perspective: A Historical and Scientific Perspective of Sugar and Its Relation with Obesity and Diabetes. Adv Nutr. 2017 May 15;8(3):412-422.
- van den Heuvel EGHM, Steijns JMJM. Dairy products and bone health: how strong is the scientific evidence? Nutr Res Rev. 2018 Dec;31(2):164-178.
- Lisbona Catalán Arturo, Palma Milla Samara, Parra Ramírez Paola, Gómez Candela Carmen. Obesidad y azúcar: aliados o enemigos. Nutr. Hosp. [Internet]. 2013 Jul [citado 2021 Ene 29] ; 28( Suppl 4 ): 81-87