Найкращі фрукти для травлення

Найкращі фрукти для травлення
Найкращі фрукти для травлення

Останнє оновлення: 19 листопада, 2018

Ми любимо фрукти, але іноді ми не знаємо, коли їх найдоцільніше їсти, щоб сприяти травленню, або, що більш важливо, які з них найкраще підходять для того, щоб допомогти нам ефективно засвоювати поживні речовини і підтримувати здоров’я шлунку і кишечника. Отже, які фрукти найкраще допомагають травленню? Ми розповімо вам!

1. Найкращі фрукти для травлення

1. Ананас

найкращі фрукти для травлення - ананас

Ймовірно, ви вже знаєте про те, що цей чудовий фрукт містить важливий фермент під назвою бромелайн, який допомагає травленню. Бромелайн – це тип ферменту, який прискорює біохімічні реакції, що робить його ідеальним для перетравлювання інших білків.

Ананас завжди має бути свіжим, і він ідеально підходить для салату на обід, адже цей вид фруктів добре поєднується з багатьма іншими продуктами.

Ви також повинні знати, що ви можете знайти бромелайн в крамницях натуральних продуктів у формі капсул, але, з нашої точки зору, слід споживати саме фрукти. Ананаси смачні, мають протизапальні властивості і чудово підходять для людей, які страждають від артриту.

Ананас має бути невід’ємною складовою лікування травної системи, тому ми ставимо його на перше місце в цьому списку. Їжте його за кожної нагоди.

2. Папая

папая

Папая – смачна і свіжа їжа для тих, хто на дієті. Цей фрукт є ще одним природним джерелом травних ферментів. У складі папаї міститься папаїн (протеїназа папаї), який допомагає травленню. Він міститься як в самому фрукті, так і в деревині.

Вам потрібно всього кілька штук папаї, щоб відчути переваги для системи травлення і легко та ефективно поглинути всі білки з їжі. Папая – просто чудовий фрукт, який також усуває пронос і нудоту, допомагає піклуватися про кишечник та шлунок… Не вагайтеся – придбайте свіжу папаю і почніть користуватися її перевагами.

3. Ківі

ківі

Ви вже є шанувальником ківі? Тоді почніть додавати його до ваших страв, десертів і салатів. Ківі також відомий як китайський аґрус, і цей фрукт багатий на фермент актинідин.

Актинідин працює так само, як бромелайн і папаїн, діючи як каталізатор для перетравлення білків. Він використовується для лікування багатьох недуг в східній медицині, і ми тільки починаємо розкривати його численні переваги.

Додатково зазначимо, що немає нічого кращого або кориснішого для травлення, ніж салат з ківі, папаєю та ананасом. Експерти кажуть, що кожен фермент виконує різні завдання, щойно він потрапляє в кислоту в шлунку. Всі три разом забезпечують максимальну вигоду для нашої травної системи.

Коли найкраще їсти фрукти?

овочевий салат

Це досить складне питання. Чи слід їсти фрукти після їжі як десерт? Перед їжею? Під час їжі? Як було з’ясовано, найкраще їсти фрукти під час їжі. Вважають, що завжди краще їсти фрукти на порожній шлунок, тому так вони проходять швидше через шлунок і тонку кишку, де вони діють.

Ми рекомендуємо додати салат з папаї, ананаса та ківі до вашого обіду, поряд з сухофруктами, пісним м’ясом і зеленю. Це дозволить організму отримати всі білки з їжі, забезпечить ефективне поглинання поживних речовин. Ось деякі приклади того, як правильно їсти фрукти протягом дня.

Вранці:

  • апельсиновий сік
  • нарізане невеликими шматочками яблуко з жменькою горіхів.

Рецепти салатів на обід:

1. Салат з ананасом і креветками

  • заморожені креветки
  • 2 скибочки ананаса
  • козячий сир
  • салат-латук
  • помідори чері

2. Салат з ананасом і анчоусами

  • 1 помідор
  • салат-латук і шпинат
  • 2 скибочки ананаса
  • 2 анчоуси, нарізані на дрібні шматочки
  • трохи оливкової олії змішаної з яблучним оцтом

3. Салат з папаєю і куркою

  • половина папаї
  • половина огірка
  • половина моркви
  • 115 гр курячої грудки
  • 1 стиглий помідор
  • звичайний йогурт без домішок
  • жменька горіхів
  • кілька крапель лимонного соку

4. Салат з ківі і козячим сиром

  • салат-латук
  • 1 помідор
  • 1 ківі
  • шматочки козячого сиру
  • 5 маслин
  • 115 гр курячої грудки
  • 1 столова ложка меду
  • трохи яблучного оцту

У другій половині дня:

  • склянка яблучного соку і жменя родзинок

На вечерю:

Ідеальний напій – стакан грейпфрутового соку, а також легкі салати на додаток до основної страви. Ось деякі приклади:

1. Салат з авокадо

  • 1 невеликий буряк
  • половина яблука
  • половина авокадо
  • жменька горіхів
  • листя шпинату
  • трохи оливкової олії змішаної з яблучним оцтом

2. Салат з ананасом і морквою

  • 1 терта морква
  • 2 скибочки ананаса
  • шматочки лосося
  • жменька родзинок
  • 3 помідори черрі
  • трохи лимонного соку

Як бачите, поєднувати фрукти і овочі з білками з м’яса і риби просто і смачно. За допомогою всього лише фантазії, ви будете краще піклуватися про травну систему та загальний стан вашого здоров’я.



  • Bakovic, Marica. (2015). Biologically Active Triterpenoids and Their Cardioprotective and Anti- Inflammatory Effects. Journal of Bioanalysis & Biomedicine. 01. 10.4172/1948-593X.S12-005.
  • Park, S., Church, DD, Starck, C. et alEl impacto del kiwi verde de Hayward en la digestión de proteínas y el metabolismo de las proteínas. Eur J. Nutr (2020). https://doi.org/10.1007/s00394-020-02363-5
  • Pérez, Aurora T., Carvajal, Carol, Torres, María J., Martín, María I., Pina, Danilo, Trujillo, Reinaldo, Lorenzo, José Carlos, Natalucci, Claudia L., & Hernández, Martha. (2006). Actividad proteolítica de extractos enzimáticos obtenidos de plantas de la familia Bromeliaceae. Revista Cubana de Plantas Medicinales11(2) Recuperado en 03 de enero de 2021, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1028-47962006000200003&lng=es&tlng=es.
  • Rodríguez Cabello, Jesús, Díaz Hernández, Yusnier, Pérez González, Aymara, Natali Cruz, Zulma, & Rodríguez Hernández, Pedro. (2014). Evaluación de la calidad y el rendimiento en papaya silvestre (Carica papaya L.) de Cuba. Cultivos Tropicales35(3), 36-44. Recuperado en 04 de febrero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0258-59362014000300004&lng=es&tlng=es.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.