Наслідки споживання окиснених фруктів
Плід окиснюється при контакті з повітрям. Таке окиснення не означає, що їжа більше не придатна для споживання, але в ній є певні зміни, які варто врахувати. З’ясуймо більше про споживання окиснених фруктів.
Відбуваються органолептичні зміни, а також зміни харчового складу, які можуть вплинути на якість плодів та їх поживні властивості. Отже, варто уникати окиснених фруктів.
Першим наслідком окиснення є поява вільних радикалів. Це може бути пов’язано з погіршенням здоров’я людини, тому потрібно обмежити їх споживання. Попри те, що немає чітких доказів того, що споживання окиснених фруктів є чинником ризику розвитку певних захворювань, завжди краще уникати їх у такому стані.
Зверніть увагу, що окиснення є ланцюговою реакцією. Його не можна зупинити, коли воно вже почалося, поки не зіпсуються усі речовини. Яблука та авокадо найбільше схильні до окиснення.
Феноли в окиснених фруктах
Контакт з киснем призводить до зменшення фенольних сполук. Це антиоксиданти, здатні зменшити кількість вільних радикалів. Отже, першим наслідком окиснених фруктів є те, що це зменшує їх природну користь для здоров’я.
Фенольні сполуки контактують з ферментом поліфенолоксидазою, коли ви ріжете фрукти. У цей час починається процес окиснення, через який м’якоть набуває коричневого кольору.
Майте на увазі, що вільні радикали призводять до серйозних клітинних наслідків і відіграють важливу роль у дегенеративних захворюваннях. Отже, потрібно споживати антиоксиданти, щоб запобігти окиснювальним пошкодженням.
Вас можуть зацікавити: Фрукти для відновлення водного балансу в організмі
Вітаміни в окиснених фруктах
Так само відбувається окиснення вітамінів у фруктах. Наприклад, окиснення вітаміну С все ще дає цій молекулі пройти, але в неактивній формі. Як бачите, цей процес скасовує ефективність будь-яких процесів, пов’язаних зі здоров’ям людини.
Таким чином, можна зробити висновок, що окиснення суттєво зменшує переваги фруктів для здоров’я. Отже, маємо помітну втрату вітамінної функціональності, а також антиоксидантної здатності.
Як уникнути окиснення фруктів?
Фрукти, що містять лимонну кислоту, не окиснюються. Отже, полийте лимонним соком шматочків фруктів, які найбільше схильні до окиснення, оскільки це зменшить і затримає процес псування.
Так само завжди є можливість не допустити контакту фруктів з киснем. Зберігайте їх у поліетиленових пакетах або вакуумній упаковці, щоб ефективно запобігти процесу окиснення.
У промисловості зазвичай розміщують їжу в атмосфері, яка містить менше кисню, щоб затримати псування і збільшити термін зберігання. Крім того, охолодження також уповільнює цей процес. Отже, зберігання фруктів у холодильнику – чудовий спосіб запобігти окисненню.
Читайте також: Корисні фрукти для зменшення целюліту
Приготування – ще один варіант
Окиснення – це процес, якому можна запобігти за допомогою тепла, адже воно руйнує ферменти, які спричиняють окиснення. Отже, приготування фруктів разом з іншими інгредієнтами може запобігти окисненню та погіршенню їх харчових якостей.
Наприклад, дуже часто окиснення відбувається в сирих яблуках. Однак вони зберігаються набагато довше без пошкодження м’якоті, якщо їх піддати термічній обробці в духовці.
Висновки
Як правило, споживання окиснених фруктів не становить загрози для здоров’я людини, однак зменшує корисні властивості.
Потрібні хороші методи зберігання, щоб затримати цей процес. Холодний цитрусовий сік і вакуумна упаковка – хороші варіанти запобігання окисненню.
- Sharma GN., Gupta G., Sharma P., A comprehensive review of free radicals, antioxidants, and their relationship with human aliments. Crit Rev Eukaryot Gene Expr, 2018. 28 (2): 139-154.
- Hung PV., Phenolic compounds of cereals and their antioxidant capacity. Crit Rev Food Sci Nutr, 2016. 56 (1): 25-35.
- Dewhirst RA., Fry SC., The oxidation of dehydroascorbic acid and 2,3-diketogulonate by distinct reactive oxygen species. Biochem J, 2018. 475 (21): 3451-3470.