Як приготувати ягідне варення без цукру

Ягідне варення багате на клітковину, необроблені жири та антиоксиданти. Є велика різноманітність рецептів з різним вмістом калорій, виготовлених з натуральними, нерафінованими, необробленими підсолоджувачами. Ми розповімо вам про деякі з них!
Як приготувати ягідне варення без цукру

Останнє оновлення: 06 серпня, 2019

Ягідне варення є ідеальним доповненням до дієти з низьким вмістом вуглеводів, якщо воно не містить цукру. Ба більше, трохи потренувавшись і використавши правильні ягодади, ви отримаєте на 100% здоровий продукт.

Є різні основні способи приготування ягідного варення без цукру. Серед них:

  • Варка ягід без додавання загусника.
  • Використання пектину або іншого желатинового загусника під час варіння ягід.
  • Загущування ягід з насінням чіа.

Метод кип’ятіння

Найпростіший спосіб приготування ягідного варення – це варка. Ця техніка приготування прекрасно підходить для ожини та малини. Крім того, варка допомагає вивільнити природний пектин з плодів. Коли вода випаровується, плід отримує класичну текстуру ягідного джему.

Інструкції:

  • По-перше, помістіть вибрані ягоди в посуд і злегка розімніть їх.
  • По-друге, додайте штучний або натуральний підсолоджувач і варіть на сильному вогні протягом 5 хвилин, поки не закипить.
  • Потім зменште вогонь до середнього, постійно перемішуючи, і варіть далі ще 15 хвилин, прибираючи при цьому будь-яку піну.
  • Нарешті, варення буде готовим, коли бульбашки стануть більшими, а суміш досягне вершкової консистенції.

Метод з желатином

ягідне варення з желатином
Багато хто вважає, що саме це найкращий спосіб приготування полуничного варення. Це можна пояснити високим вмістом води та низьким рівнем пектину. Аналогічним чином можна використовувати желатиновий порошок або листовий желатин (також відомий як желатинові листи).

Інгредієнти

  • 1 склянка води
  • 1 пачка желатинового порошку
  • 2 миски полуниці, нарізаної на великі шматочки
  • підсолоджувач за вашим вибором, за смаком
  • 1 чайна ложка лимонного соку

Інструкції:

  • По-перше, налийте воду в посуд.
  • По-друге, насипте у воду желатиновий порошок і добре перемішайте (якщо ви використовуєте желатиновий лист, залиште його на 10 хвилин у теплій воді, перш ніж перейти до наступного кроку).
  • Нагрійте суміш желатину на середньому вогні, поки вона не закипить.
  • Додайте полуницю.
  • Потім додайте підсолоджувач на ваш вибір разом з чайною ложкою лимонного соку.
  • Збільште вогонь і варіть ще 3 хвилини.
  • Зменште вогонь до середнього і варіть ще 10 хвилин.
  • Зніміть з поверхні всю піну.

Ягідне варення буде готове, коли воно матиме гладку, кремову текстуру і утворяться великі бульбашки.

Метод згущення варення з насінням чіа

ягідне варення з насінням чіа
Додавання насіння чіа під час приготування ягідного варення дає його згустити. Отже, це ідеальний компонент для забезпечення класичної консистенції джему.

Варення з червоних ягід (полуниці, малини, ожини)

Інгредієнти

  • 2 склянки ягід
  • апельсиновий сік
  • 1 столова ложка апельсинової цедри
  • 1 столова ложка насіння чіа
  • підсолоджувач (за бажанням, за смаком)

Інструкції:

  • Спочатку помістіть ягоди в горщик. Якщо ви використовуєте полуницю, поріжте її кубиками, менші ягоди можна використовувати цілими.
  • По-друге, додайте апельсиновий сік і доведіть до кипіння.
  • Потім зменште вогонь до середнього і поступово починайте дроблення плодів до досягнення консистенції пюре.
  • Варіть 10 хвилин і додайте трохи води. Тепер ви повинні мати щільну, гладку і кремову текстуру.
  • Перейдіть на слабкий вогонь і додайте насіння чіа. Тепер суміш стане желатиновою і буде зернистою, подібною до цукру.
  • Нарешті додайте підсолоджувач.
  • Дайте охолонути і перелийте в банки.

Альтернативні підсолоджувачі для ягідних джемів

Можна знайти здорові альтернативи рафінованому цукру, як натуральному, так і штучному. Багато з цих замінників цукру мають високу харчову цінність і потенційно менш шкідливі для нашого здоров’я.

Ви можете приготувати ягідне варення без цукру, використовуючи:

  • сироп агави
  • кленовий сироп
  • мед
  • непастеризований мед (додайте його до джему після того, як він охолоне, щоб зберегти його властивості)
  • кокосовий цукор
  • мелясу
  • стевію
  • сирий, нерафінований цукор

Ягідне варення без цукру

Інгредієнти

  • 1 миска свіжої полуниці
  • 1 миска свіжої ожини
  • ½ склянки виноградного соку
  • 2 столові ложки підсолоджувача за вашим вибором
  • шкірка одного лимона, розрізана смужками

Інструкції:

  • По-перше, помістіть в миску полуницю, ожину та виноградний сік. Замочіть на кілька годин, щоб аромати змішалися.
  • По-друге, додайте підсолоджувач за вашим вибором, перемішайте суміш і варіть ще 5 хвилин, поки соки не будуть випущені.
  • Потім додайте цедру лимона, щоб надати варенню унікального смаку.
  • Поставте в холодильник на 24 години.
  • Наступного дня помістіть ягоди в каструлю і варіть на середньому вогні протягом 20 хвилин, поки не загусне.
  • Нарешті, дайте охолонути, а потім перелийте варення в скляну банку з кришкою (попередньо стерилізовану).

Ви можете використовувати цукор, але якщо ви так зробите, то краще обрати нерафінований цукор.


Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.