12 властивостей лимонів, про які ви не знали досі

Лимони - це фрукти із кислим смаком, які дуже популярні у всьому світі. Цей цитрусовий має унікальний смак, завдяки якому він чудово пасує до багатьох напоїв та страв. Окрім цього, численні корисні властивості лимонів роблять їх незамінними для підтримання здоров'я.
12 властивостей лимонів, про які ви не знали досі

Останнє оновлення: 28 січня, 2019

Лимони набули великої популярності завдяки великому вмістові вітаміну С, кальцію, заліза, вітамінів групи В, магнію, калію та клітковини. Цей фрукт почали використовувати у лікувальних цілях ще багато років тому, проте й досі вчені не припиняють вивчати чисельні корисні властивості лимона. У цій статті при розповімо вам про 12 властивостей лимонів, про які ви точно не знали досі!

Однією з головних корисних властивостей лимонів є їхня здатність насичувати організм лугами та регулювати рівень рН. Багато людей споживають дуже кислі продукти, а лимони, як не дивно, допомагають боротися з надмірною кислотністю у шлунку. А ви знали про всі корисні властивості цього жовтого цитрусового фрукту?

Декілька лікувальних властивостей лимонів:

Вони є чудовим сечогінним засобом

лайм

Завдяки високому вмісту антиоксидантів, вітамінів та мінералів лимони є чудовим сечогінним засобом. Вони виводять з організму зайву рідину і токсини. Саме тому ці цитрусові рекомендують вживати для очищення організму та профілактики різних захворювань.

Вони очищують кров

У лимонах міститься багато антиоксидантів, які допомагають очищувати кров та виводити шкідливі речовини з артерій. Завдяки ним організм краще справляється з відходами та токсинами, покращується кровообіг та зменшується ризик появи захворювань серцево-судинної системи. Лимони допомагають при лікуванні таких хвороб, як малярія та холера.

Вони зменшують лихоманку

При застудах та грипі лікарі рекомендують вживати гарячу воду з лимоном. Цей натуральний засіб зміцнить імунну систему та посилить потовиділення, завдяки чому температура тіла швидше прийде до норми.

Вони знижують кров’яний тиск

тиск

Люди, які страждають через високий кров’яний тиск, проте регулярно вживають воду з додаванням лимона, помічають позитивні зміни свого стану здоров’я. Лимони мають здатність знижувати тиск завдяки високому вмісту калію. Цей мінерал чудово виводить з організму зайву рідину та бореться з гіпертонією.

Вони лікують запальні процеси горла

Лимони відомі завдяки своїм протизапальним та противірусним властивостям, які допомагають у боротьбі з різноманітними інфекціями. При запальних інфекціях горла цей цитрусовий можна використовувати декількома різними способами.

Перш за все, ви можете вживати лимон у вигляді чаю, додавши до гарячої води трохи лимонного соку. Також можна ополіскувати горло свіжовичавленим лимонним соком. Якщо ви хочете одужати якомога швидше, цю процедуру варто виконувати по декілька разів на день.

Вони боряться з проблемами дихальних шляхів

Завдяки високому вмісту вітаміну С та антиоксидантів, а також антивірусним властивостям, лимони є чудовими помічниками у боротьбі з захворюваннями дихальної системи. Цей фрукт допоможе очистити дихальні шляхи та зміцнити імунну систему. Регулярне вживання цього цитрусового допоможе при лікуванні астми, бронхіту та інших захворювань дихальної системи.

Вони містять багато антиоксидантів

чай з лимоном

Лимони містять велику кількість вітаміну С та важливі для організму антиоксиданти, які допомагають боротися з вільними радикалами та попереджують появу онкологічних захворювань. Також лимони є чудовими помічниками у боротьбі з передчасним старінням.

Вони усувають проблеми зі шлунком

Лимони допомагають регулювати рівень кислотності у організмі, а це у свою чергу усуває такі проблеми зі шлунком:

  • Здуття живота
  • Закрепи
  • Розлади травлення
  • Гельмінтоз
  • Нудота
  • Надмірна кислотність

Вони сприяють втраті ваги

втрата ваги

Якщо ви дотримуєтесь принципів правильного харчування та прагнете скинути декілька зайвих кілограмів, радимо вам включити до свого раціону лимони. Цей фрукт допоможе вивести з організму жир та токсини, а ще дасть вам тривале відчуття ситості. Ми радимо пити теплу воду з лимоном на голодний шлунок.

Вони турбуються про здоров’я зубів

Сік з лимонів допоможе зняти зубний біль, якщо наносити його безпосередньо на епіцентр больових відчуттів. Також цей засіб усуне кровотечу ясен, відбілить зуби та усуне неприємний запах з рота.

Вони покращать стан шкіри

Регулярне вживання лимонів допоможе зробити шкіру здоровішою, привабливішою на вигляд та осяйною. Лимонний сік можна використовувати для лікування таких проблем, як акне, шкірні інфекції, надлишок жиру, шрами та пігментні плями. Наносити такий натуральний засіб слід на ніч, адже його взаємодія з прямим сонячним промінням може спричинити появу побічних ефектів.

Вони нададуть блиск вашому волоссю

властивості лимона

Лимон є чудовим засобом для покращення стану шкіри та волосся. Лимонний сік допомагає очистити шкіру та попереджує появу лупи. Цей цитрусовий діє як натуральний очисний засіб, зміцнює структуру волосся та повертає йому блиск.



  • Amorim, J. L., Simas, D. L., Pinheiro, M. M., Moreno, D. S., Alviano, C. S., da Silva, A. J., & Fernandes, P. D. (2016). Anti-Inflammatory Properties and Chemical Characterization of the Essential Oils of Four Citrus Species. PloS one11(4), 1-18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4835072/
  • Aras, B., Kalfazade, N., Tuğcu, V., Kemahli, E., Ozbay, B., Polat, H., & Taşçi, A. I. (2008). Can lemon juice be an alternative to potassium citrate in the treatment of urinary calcium stones in patients with hypocitraturia? A prospective randomized study. Urological research36(6), 313–317. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18946667/
  • Aslani, N., Entezari, M. H., Askari, G., Maghsoudi, Z., & Maracy, M. R. (2016). Effect of Garlic and Lemon Juice Mixture on Lipid Profile and Some Cardiovascular Risk Factors in People 30-60 Years Old with Moderate Hyperlipidaemia: A Randomized Clinical Trial. International journal of preventive medicine7, 1-8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27563431/
  • Departamento de Agricultura de los Estados Unidos. (2020, 30 de octubre). Lemon, raw. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1102594/nutrients
  • Evans, J. A., Mendonca, P., & Soliman, K. F. A. (2022). Neuroprotective Effects and Therapeutic Potential of the Citrus Flavonoid Hesperetin in Neurodegenerative Diseases. Nutrients14(11), 1-25. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9183194/
  • Fukuchi, Y., Hiramitsu, M., Okada, M., Hayashi, S., Nabeno, Y., Osawa, T., & Naito, M. (2008). Lemon Polyphenols Suppress Diet-induced Obesity by Up-Regulation of mRNA Levels of the Enzymes Involved in beta-Oxidation in Mouse White Adipose Tissue. Journal of clinical biochemistry and nutrition43(3), 201–209. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2581754/
  • Freitas, D., Boué, F., Benallaoua, M., Airinei, G., Benamouzig, R., & Le Feunteun, S. (2021). Lemon juice, but not tea, reduces the glycemic response to bread in healthy volunteers: a randomized crossover trial. European journal of nutrition60(1), 113–122. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32201919/
  • Galati, E. M., Cavallaro, A., Ainis, T., Tripodo, M. M., Bonaccorsi, I., Contartese, G., Taviano, M. F., & Fimiani, V. (2005). Anti-inflammatory effect of lemon mucilage: in vivo and in vitro studies. Immunopharmacology and immunotoxicology27(4), 661–670. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16435583/
  • Kato, Y., Domoto, T., Hiramitsu, M., Katagiri, T., Sato, K., Miyake, Y., Aoi, S., Ishihara, K., Ikeda, H., Umei, N., Takigawa, A., & Harada, T. (2014). Effect on blood pressure of daily lemon ingestion and walking. Journal of nutrition and metabolism2014, 1-6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003767/
  • Kim, M. J., Hwang, J. H., Ko, H. J., Na, H. B., & Kim, J. H. (2015). Lemon detox diet reduced body fat, insulin resistance, and serum hs-CRP level without hematological changes in overweight Korean women. Nutrition research35(5), 409–420. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25912765/
  • Komiya, M., Takeuchi, T., & Harada, E. (2006). Lemon oil vapor causes an anti-stress effect via modulating the 5-HT and DA activities in mice. Behavioural brain research172(2), 240–249. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16780969/
  • Klimek-Szczykutowicz, M., Szopa, A., & Ekiert, H. (2020). Citrus limon (Lemon) Phenomenon-A Review of the Chemistry, Pharmacological Properties, Applications in the Modern Pharmaceutical, Food, and Cosmetics Industries, and Biotechnological Studies. Plants (Basel, Switzerland), 9(1), 119. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7020168/
  • Nuzzo, D., Picone, P., Giardina, C., Scordino, M., Mudò, G., Pagliaro, M., Scurria, A., Meneguzzo, F., Ilharco, L. M., Fidalgo, A., Alduina, R., Presentato, A., Ciriminna, R., & Di Liberto, V. (2021). New Neuroprotective Effect of Lemon IntegroPectin on Neuronal Cellular Model. Antioxidants (Basel, Switzerland)10(5), 1-18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8145755/
  • Oussama, A., Touhami, M., & Mbarki, M. (2005). In vitro and in vivo study of effect of lemon juice on urinary lithogenesis. Archivos Españoles de Urología58(10), 1-087.https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-06142005001000019&lng=es&nrm=iso&tlng=en
  • Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación. (s. f.). Citrus. Consultado el 26 de abril de 2023. https://www.fao.org/markets-and-trade/commodities/citrus/en/
  • Presentato, A., Scurria, A., Albanese, L., Lino, C., Sciortino, M., Pagliaro, M., Zabini, F., Meneguzzo, F., Alduina, R., Nuzzo, D., & Ciriminna, R. (2020). Superior Antibacterial Activity of Integral Lemon Pectin Extracted via Hydrodynamic Cavitation. ChemistryOpen9(5), 628–630. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7254935/
  • Prezioso, D., Strazzullo, P., Lotti, T., Bianchi, G., Borghi, L., Caione, P., Carini, M., Caudarella, R., Ferraro, M., Gambaro, G., Gelosa, M., Guttilla, A., Illiano, E., Martino, M., Meschi, T., Messa, P., Miano, R., Napodano, G., Nouvenne, A., Rendina, D., … CLU Working Group (2015). Dietary treatment of urinary risk factors for renal stone formation. A review of CLU Working Group. Archivio italiano di urologia, andrologia : organo ufficiale [di] Societa italiana di ecografia urologica e nefrologica87(2), 105–120. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26150027/
  • Raimondo, S., Urzì, O., Meraviglia, S., Di Simone, M., Corsale, A. M., Rabienezhad Ganji, N., Palumbo Piccionello, A., Polito, G., Lo Presti, E., Dieli, F., Conigliaro, A., & Alessandro, R. (2022). Anti-inflammatory properties of lemon-derived extracellular vesicles are achieved through the inhibition of ERK/NF-κB signalling pathways. Journal of cellular and molecular medicine26(15), 4195–4209. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35789531/
  • Ruggenenti, P., Caruso, M. R., Cortinovis, M., Perna, A., Peracchi, T., Giuliano, G. A., Rota, S., Brambilla, P., Invernici, G., Villa, D., Diadei, O., Trillini, M., Natali, G., & Remuzzi, G. (2021). Fresh lemon juice supplementation for the prevention of recurrent stones in calcium oxalate nephrolithiasis: A pragmatic, prospective, randomised, open, blinded endpoint (PROBE) trial. EClinicalMedicine43, 1-12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8683665/
  • Sadjjadi, S. M., Rostami, J., & Azadbakht, M. (2006). Giardiacidal activity of lemon juice, vinifer and vinegar on Giardia intestinalis cysts. The Southeast Asian journal of tropical medicine and public health37 Suppl 3, 24–27. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17547046/
  • Singh, N., Yarla, N. S., Siddiqi, N. J., de Lourdes Pereira, M., & Sharma, B. (2021). Features, Pharmacological Chemistry, Molecular Mechanism and Health Benefits of Lemon. Medicinal chemistry (Shariqah (United Arab Emirates))17(3), 187–202. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32901586/
  • Shija, K. M., Nondo, R. S. O., Mloka, D., Sangeda, R. Z., & Bwire, G. M. (2020). Effects of lemon decoction on malaria parasite clearance and selected hematological parameters in Plasmodium berghei ANKA infected mice. BMC complementary medicine and therapies20(1), 1-12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7076818/
  • Tomotake, H., Koga, T., Yamato, M., Kassu, A., & Ota, F. (2006). Antibacterial activity of citrus fruit juices against Vibrio species. Journal of nutritional science and vitaminology52(2), 157–160. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16802698/
  • Viana, M. D. M., Silva Neto, G. J. D., Lima, A. A. D., Leite, A. B., Souza, I. T., Santana, A. E. G., … & Moreira, M. S. A. (2020). Citrus limon (L.) Burm f. Essential oil has anxiolytic and sedative properties by modulating GABAA-receptors. Brazilian Archives of Biology and Technology63. https://www.scielo.br/j/babt/a/nRk58V8pvShh34bv5VRrqPt/?lang=en&format=html
  • Wang, X., Li, D., Liu, F., Cui, Y., & Li, X. (2020). Dietary citrus and/or its extracts intake contributed to weight control: Evidence from a systematic review and meta-analysis of 13 randomized clinical trials. Phytotherapy research34(8), 2006–2022. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32182635/
  • Yamada, T., Hayasaka, S., Shibata, Y., Ojima, T., Saegusa, T., Gotoh, T., Ishikawa, S., Nakamura, Y., Kayaba, K., & Jichi Medical School Cohort Study Group (2011). Frequency of citrus fruit intake is associated with the incidence of cardiovascular disease: the Jichi Medical School cohort study. Journal of epidemiology21(3), 169–175. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21389640/

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.