Фрукти для відновлення водного балансу в організмі
Вживання чистої води у достатній кількості – це одна з тих корисних звичок, які необхідно взяти на озброєння з метою профілактики різноманітних порушень у роботі внутрішніх органів та систем.
Дуже часто ми не надаємо цьому фактору належної уваги, проте ця рідина відіграє неймовірно важливу роль у роботі всього організму. Саме вода допомагає нам гарно почуватися та виглядати.
При всотуванні води в організм покращується робота нирок. Вони починають краще фільтрувати кров та виводити з організму шкідливі токсини.
До того ж вода є просто незамінною для забезпечення насичення клітин киснем, а ще ця рідина прискорює метаболізм та покращує роботу органів серцево-судинної системи.
Саме тому ми рекомендуємо не тільки вживати воду у чистому вигляді, але й регулярно їсти корисні фрукти для відновлення водного балансу в організмі.
У цій статті ми зібрали перелік із 7 фруктів, які неодмінно мають бути в раціоні кожної людини, яка піклується про свою зовнішність та гарне самопочуття.
Поживні фрукти для відновлення водного балансу
1. Ананас
Свіжий ананас – це неймовірно корисний тропічний фрукт, який здобув популярність в усьому світі завдяки своїм потужним протизапальним та сечогінним властивостям.
- Ананас на 95% складається з води та містить дуже мало калорій. За умови регулярного вживання ананасів можна не тільки стимулювати процес відновлення водного балансу, але й забезпечити насичення клітин внутрішніх органів киснем.
- До складу ананаса входить незамінний фермент бромелайн, який стимулює роботу травної системи, очищує організм та діє як натуральний антиоксидант.
- Свіжий ананас характеризується високим вмістом вітаміну С, магнію та калію. Ці речовини покращують роботу імунної системи та зменшують ризик розвитку різноманітних захворювань та інфекційних процесів.
2. Слива
Цей невеликий за розміром фрукт відомий завдяки своїй здатності покращувати процес травлення, адже слива стимулює роботу кишківника та запобігає розвитку закрепів.
- Своїми неймовірними властивостями слива завдячує високому вмісту води (87%) та натуральної клітковини. До того ж цей фрукт є низькокалорійним, проте водночас він чудово насичує організм поживними речовинами та покращує роботу органів шлунково-кишкового тракту.
- Сливи є незамінним джерелом вітамінів та мінералів, які допомагають стимулювати роботу органів серцево-судинної системи.
- Цей фрукт є незамінним для контролювання рівня холестерину та очищення крові від шкідливих токсинів.
3. Вишня
На 100 грамів вишень (приблизно 10 великих штук) припадає всього 63 калорії. До того ж ці маленькі ягоди майже на 85% складаються з води.
- Вишня не тільки стимулює відновлення водного балансу, але й запобігає передчасному старінню клітин завдяки високому вмісту бета-каротинів та вітаміну Е.
- До того ж вишня володіє потужними протизапальними властивостями, завдяки яким вона здатна мінімізувати симптоми болю у суглобах.
- За умови регулярного вживання вишні можна покращити роботу печінки, стимулювати виведення з організму токсичних відходів та запобігти розвитку серйозних захворювань.
4. Диня
Свіжа диня – це ароматний літній фрукт, який стає неймовірно популярним у спекотний період завдяки своєму свіжому смаку та соковитості.
- Перш за все диня чудово зволожує організм зсередини, адже вона складається з води на 86%, а ще до її складу входить багато клітковини та незамінних антиоксидантів для захисту клітин внутрішніх органів від ушкоджень.
- Диню необхідно вживати регулярно з метою регулювання рівня електролітів в організмі, особливо якщо до його дисбалансу призводить надмірне потовиділення.
- До того ж диня покращує роботу нирок, стимулює вироблення сечі та запобігає розвитку ниркових інфекцій.
- Завдяки високому вмісту вітаміну С диня зміцнює імунітет, а також стимулює процес вироблення колагену у шкірі.
5. Кавун
Усім відомо, що кавун на 93% складається з води.
Цей сезонний фрукт є одним з найкращих продуктів для відновлення водного балансу не тільки завдяки високому вмісту рідини, але й завдяки великій кількості незамінних мінералів у кавуні.
- Кавун містить багато калію, магнію та заліза. Ці речовини є незамінними для регулювання рівня електролітів в організмі.
- Завдяки високому вмісту вітамінів А та С кавуни мають здатність покращувати стан шкіри та запобігати передчасному пошкодженню тканин.
- Всім відомо, що кавун діє як натуральний сечогінний засіб, тобто прискорює процес виведення з організму зайвої рідини.
- Кавун не тільки очищує організм зсередини, але й допомагає регулювати рівень рН крові.
6. Грейпфрут
Основна причина, через яку грейпфрут вважають одним з найкращих продуктів для відновлення водного балансу в організмі – це високий вміст води у фрукті, а саме 85% від його загальної маси.
До того ж цей цитрусовий містить найменше калорій з-поміж усіх інших фруктів, а ще грейпфрути заслужено вважають незамінним джерелом вітамінів та мінералів.
- Грейпфрут рекомендують вживати тим, хто дбає про свою фігуру, адже він забезпечує довготривале відчуття ситості та стимулює процес виведення з організму шкідливих відходів та токсинів.
- Свіжий грейпфрут володіє потужними протизапальними та сечогінними властивостями. Саме тому його необхідно вживати з метою зміцнення м’язів та суглобів.
- Завдяки високому вмісту антиоксидантів грейпфрут забезпечує процес відновлення клітин шкіри та запобігає появі ознак передчасного старіння.
7. Персик
Цей фрукт здобув шалену популярність у всьому світі завдяки своєму неймовірному солодкому смаку та приємному аромату. Утім, персики мають набагато більше переваг для організму, ніж може видатися на перший погляд. Цей фрукт не тільки чудово зволожує та живить організм зсередини, але й забезпечує довготривале відчуття ситості.
- Персики майже на 89% складаються з води, а ще є потужним джерелом вітаміну А та комплексу вітамінів групи В.
- Каротиноїди та поліфенольні сполуки, що входять до складу персиків, допомагають захищати клітини внутрішніх органів від оксидативного стресу та запобігають пошкодженню тканин.
- Персики покращують травлення та діють як натуральні пребіотики, саме тому їх рекомендують для профілактики закрепів.
- Цей фрукт чудово очищує печінку, а також захищає шкіру від негативного впливу токсинів.
А у вашому раціоні є ці поживні фрукти для відновлення водного балансу? Якщо вам не вдається щодня пити багато води, неодмінно збільште кількість цих фруктів у щоденному меню для того, щоб покращити самопочуття та зволожити організм зсередини.
- Rodriguez, Claudia. (1999). Determinación de la actividad diurética de Zingiber officinale (Jenjibre), Ananas comosus (Piña) y Tagetes filifolia (Anís de Chucho) utilizados popularmente en Guatemala. Universidad de San Carlos de Guatemala. Disponible en: https://docs.bvsalud.org/biblioref/2018/02/878892/determinacion-de-la-actividad-diuretica-de-zingiber-officinale-_sTH0aYv.pdf
- Rozo, L., Álvarez, J., Balaguera, H., (2015). El etileno y los cambios durante la maduración en frutos de ciruela (Prunus salicina Lindl.) ‘Horvin’. Universidad El Bosque. Disponible en: https://repositorio.unbosque.edu.co/bitstream/handle/20.500.12495/1475/Rozo%2c%20L.%2c%20Alvarez%2c%20J.%2c%20Balaguera%2c%20E._2015.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Duarez, L., Escobedo, L., (2009)Cuantificación de macronutrientes, Calcio, Fierro, Fósforo y Vitamina C, e identificación de vitaminas liposolubles presentes en el fruto maduro de Citrullus vulgaris “Sandia” var. watermelon, procedente de la localidad de Virú. UNIVERSIDAD NACIONAL DE TRUJILLO. Disponible en: https://dspace.unitru.edu.pe/bitstream/handle/UNITRU/4936/Duarez%20Barboza%20Lidia%20Analy.pdf?sequence=1&isAllowed=y
- Gómez, L., Et al. (2015). PROPIEDADES MEDICINALES DEL POMELO, BENEFICIOS NUTRICIONALES Y SU APLICACIÓN EN LA ESTÉTICA. Revista de Salud # 24. Disponible en: http://www.revistasbolivianas.ciencia.bo/pdf/riis/v10n24/v10n24_a08.pdf
- Pagliaricci, L., Et al. (2012). Producción de duraznero en la región pampeana, Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria. Disponible en: https://www.researchgate.net/profile/Gerardo-Sanchez-15/publication/258438204_Produccion_del_duraznero_en_la_Region_Pampeana_Argentina/links/004635283a0af696b7000000/Produccion-del-duraznero-en-la-Region-Pampeana-Argentina.pdf#page=48