Найкраще насіння, яке варто мати на кухні

Насіння багате мінералами, білками, вітамінами, ферментами і жирними кислотами. Якщо ви хочете скористатися всіма цими перевагами, ви повинні подумати над тим, як включити сире насіння в ваші улюблені страви.
Найкраще насіння, яке варто мати на кухні

Останнє оновлення: 08 січня, 2019

На думку деяких філософів, насіння – це життя. Хоча для деяких людей це дійсно так, для інших воно є лише чудовим джерелом поживних речовин. Багато різновидів насіння є їстівними і вони фактично містять більше натуральних олій, ніж ті, які ми використовуємо на кухні. В цій статті ми поговоримо про найкраще насіння для вашого здоров’я.

Секрет криється в зерні

Окрім численних переваг для здоров’я, насіння ще й легко зберігати і споживати. Популярне ще у сиву давнину, його широко споживають й сьогодні. Якщо ви вигадуєте причини, через які варто не включати його в свій раціон, наприклад, через зависоку вартість, зробити це насправді дуже просто з будь-якої точки зору.

Ви можете думати, що насіння призначене для птахів, але воно стає все більше і більше популярним. Це крихітне сім’я містить білки, мінерали, вітаміни, ферменти, жирні кислоти і є життєво важливим для здоров’я.

Зерна олійних культур найбільш часто рекомендують для споживання завдяки їх здоровому вмісту жирів. Це чудова закуска, яка дуже зручна і допомагає побороти голод на роботі або в дорозі.

Ми рекомендуємо їсти його в сирому вигляді, щоб отримувати максимальну вигоду. Якщо ви вимочите його, вам буде легше ковтати. Також рекомендують споживати його у меленому вигляді, в соках, зрідженим або подрібненим.

Найкраще насіння для споживання

Насіння Чіа

Воно темного кольору має безліч мінералів, вітамінів, антиоксидантів, клітковини і білків. Прекрасно підходить для тих, хто любить рибу, тому що, як і риба, воно містить жирні кислоти, зокрема Омега-3, на відміну від інших рослинних продуктів харчування.

Також воно допомагає зменшити біль у суглобах, захищає від діабету або пов’язаних з ним серцевих хвороб, може допомогти вам залишатися стрункими і зарядитися енергією. Воно не містить клейковини і може поліпшити функції мозку, а також захистити печінку.

насіння чіа

Насіння коноплі

Коричневого кольору допомагає вилікувати імунні порушення і туберкульоз, воно також містить амінокислоти (у тому числі ті, які організм не може виробляти самостійно), жирні кислоти, такі як Омега 6 і Омега 3, білки, які легко засвоюються, фіто-поживні речовини, щоб захистити кров, клітини, тканини, шкіру, мітохондрії та органи. Споживання зернять коноплі допоможе вам зберегти здоров’я.

Насіння граната

Красиві зерна червоного або темно-фіолетового кольору є чудовим джерелом антиоксидантів і може допомогти захистити організм від вільних радикалів, що спричинюють передчасне старіння. Воно допомагає підтримувати рівень кисню у крові та запобігає коагуляції крові.

Воно також багате поліфенолами, які знижують ризик раку і серцевих захворювань. Воно містить вітамін С, калій, невелику кількість калорій і може знизити рівень холестерину і позбавити від закрепів. Для тих, хто страждає від артриту і запалення, воно може допомогти запобігти пошкодженням хряща.

насіння граната

Зерна льону

Це рум’яне коричневе насіння містить клітковину, важливу для травної системи, що допоможе вам відчувати себе ситими і втрачати вагу. Воно може допомогти полегшити біль у животі, має протизапальну дію і блокує ріст ракових пухлин. Лляне насіння наділене антиоксидантними властивостями, які сприяють нормальній роботі травної системи та зменшують ризик серцево-судинних захворювань.

Гарбузове насіння

Цей вид буває жовтого або помаранчевого кольору містить алкалоїди та білки, які добре впливають на організм. Вітамін B у його складі допомагає полегшити депресію. Воно покращує загальне самопочуття, запобігає утворенню ниркових кристалів і може усунути паразитів, зокрема стрічкових глистів.

гарбузове насіння

Кунжутне насіння

Воно прозорого кольору та використовується як приправу вже протягом багатьох років. Кунжутна олія не псується. Воно є гарним джерелом заліза, магнію, кальцію, міді, вітаміну В, цинку, фосфору та харчової клітковини. Воно також містить унікальні елементи певного типу клітковини, які можуть допомогти вам підтримувати належний кров’яний тиск і захистити печінку.

Соняшникове насіння

Маленьке, білого кольору ховається в темному лушпинні. Воно містить вітамін Е, який допомагає нейтралізувати вільні радикали та захистити ваш мозок і клітини. Воно може знизити рівень холестерину, поліпшити імунну систему і знизити ризик розвитку раку. Зерна соняшника містять магній, допомагають контролювати астму і високий кров’яний тиск, а також головний біль та інсульти.

насіння соняшника

Насіння лободи

Зернята лободи маленькі і круглі. Їх використовували протягом тисяч років у Північній і Південній Америці, де це сім’я відомі як “мати зерна”. Воно містить залізо, фосфор і білки.

Завдяки великій кількості клітковини воно може допомогти тим, хто страждає від закрепів і хоче схуднути, тому що дає відчуття ситості. Насіння лободи легко включити в більшість рецептів, адже воно є прекрасним доповненням до пирогів, супів, мюслі і хлібу.

Насіння кмину

Зерна кмину відомі завдяки багатьом перевагам для здоров’я, його використовували протягом багатьох років. Воно може допомогти полегшити розлади травлення, діє як антисептик, багате залізом і може покращити роботу печінки.

Якщо у вас застуда або біль у горлі, воно стане вам у нагоді, а також підвищить метаболізм. Воно стимулює імунну систему, допомагає контролювати астму і артрит, а також захистити нирки.



  • Sargi, S. C., Silva, B. C., Santos, H. M. C., Montanher, P. F., Boeing, J. S., Santos Júnior, O. O., … Visentainer, J. V. (2013). Antioxidant capacity and chemical composition in seeds rich in omega-3: chia, flax, and perilla. Food Science and Technology. https://doi.org/10.1590/S0101-20612013005000057
  • Singh, R. P., Chidambara Murthy, K. N., & Jayaprakasha, G. K. (2002). Studies on the Antioxidant Activity of Pomegranate ( Punica granatum ) Peel and Seed Extracts Using in Vitro Models. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf010865b
  • Aluko, R. E. (2016). Hemp Seed (Cannabis sativa L.) Proteins: Composition, Structure, Enzymatic Modification, and Functional or Bioactive Properties. In Sustainable Protein Sources. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-802778-3.00007-X
  • Paula, J., Lilia, M., & Vilma, Q. (2013). Chemical composition of chia seed, flaxseed and rosehip and its contribution in fatty acids omega-3. Revista Chilena de Nutrición. https://doi.org/10.4067/S0717-75182013000200010
  • Gutte, K. B., Sahoo, A. K., & Ranveer, R. C. (2015). Bioactive components of flaxseed and its health benefits. International Journal of Pharmaceutical Sciences Review and Research.
  • Verghese, M., Boateng, J., & Walker, L. T. (2011). Flax Seed (Linum usitatissimum) Fatty Acids. In Nuts and Seeds in Health and Disease Prevention. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-375688-6.10058-1
  • Navruz-Varli, S., & Sanlier, N. (2016). Nutritional and health benefits of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.). Journal of Cereal Science. https://doi.org/10.1016/j.jcs.2016.05.004
  • Ribeiro DN, Gonçalves Alfenas R de C, Bressan J, Brunoro Costa NM. The effect of oilseed consumption on appetite and on the risk of developing type 2 diabetes mellitus. Nutr Hosp. 2013;
  • Kulczyński B, Kobus-Cisowska J, Taczanowski M, Kmiecik D, Gramza-Michałowska A. The chemical composition and nutritional value of chia seeds—current state of knowledge. Nutrients. 2019.
  • Montes Chañi EM, Pacheco SOS, Martínez GA, Freitas MR, Ivona JG, Ivona JA, et al. Long-term dietary intake of chia seed is associated with increased bone mineral content and improved hepatic and intestinal morphology in Sprague-Dawley rats. Nutrients. 2018;
  • Lindseth G, Helland B, Caspers J. The effects of dietary tryptophan on affective disorders. Arch Psychiatr Nurs. 2015;
  • De Almeida Vittori Gouveia L, Cardoso CA, De Oliveira GMM, Rosa G, Moreira ASB. Effects of the Intake of Sesame Seeds (Sesamum indicum L.) and Derivatives on Oxidative Stress: A Systematic Review. Journal of Medicinal Food. 2016.
  • Guo S, Ge Y, Na Jom K. A review of phytochemistry, metabolite changes, and medicinal uses of the common sunflower seed and sprouts (Helianthus annuus L.). Chemistry Central Journal. 2017.
  • Parikh M, Maddaford TG, Austria JA, Aliani M, Netticadan T, Pierce GN. Dietary flaxseed as a strategy for improving human health. Nutrients. 2019.
  • Rodriguez-Leyva D, Pierce GN. The cardiac and haemostatic effects of dietary hempseed. Nutrition and Metabolism. 2010.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.