Де у вашій оселі багато мікробів

Вологі місця ідеально підходять для розмноження і поширення бактерій, тому певні речі, як-от губки та зубні щітки, треба часто міняти, адже там багато мікробів.
Де у вашій оселі багато мікробів

Останнє оновлення: 23 січня, 2019

Виробники мила та засобів для чищення завжди стверджують, що мають ідеальний рецепт для позбавлення від мікробів. Однак ці маленькі загарбники знайшли місце в кожному куточку нашої планети, від початку існування мікробів.

Настільки б малими вони не були, деякі мікроби здатні атакувати наш організм і завдавати серйозної шкоди через хвороби. Йдеться про те, що ми називаємо біологічними патогенами. Найгірше те, що ці мікроскопічні організми можуть жити в маленьких куточках, там, де ви ніколи цього не очікуєте.

Сьогодні ми розглянемо деякі з них.

Губки та мікроби приховують багато мікробів

Губки повні мила, тому ми вважаємо, що вони чисті й бездоганні. Однак волога губка є ідеальним середовищем для росту мікроорганізмів, які шкідливі для вашого здоров’я.

Річ у тім, що губки не просто сповнені милом. Вони також повні різноманітних крихітних частинок залишків їжі та інших шматочків, які знаходяться на кухні або у раковині.

Деякі дослідження доводять, що ці патогени можуть жити в губці до двох тижнів.

  • Ось чому так важливо завжди віджимати з них воду. Це дасть змогу уникнути надмірної кількості води, а також запобігти розмноженню бактерій та інших патогенів.
  • Також бажано часто міняти губки та абразивні серветки.

Обробні дошки

оборбні дошки приховують багато мікробів
Проблема з обробними дошками полягає в тому, що ми використовуємо їх для нарізки сирого м’яса, фруктів, овочів. Обробні дошки – ідеальне місце для дуже небезпечних мікробів.

Такі бактерії, як сальмонела, кампілобактер і кишкова паличка, є лише вершиною айсберга, коли йдеться про найпоширеніших мешканців кухонного приладдя.

Коли з ними контактують губки, мило і вода, створюється ідеальне середовище для різних видів мікроорганізмів.

  • Отже, недостатньо просто скористатися мийним засобом. Ми рекомендуємо постійно їх знезаражувати, а потім промивати оцтом.

Дверні та віконні ручки

Ми відчиняємо вікно і повертаємо ручку, але ми не розуміємо, на яку небезпеку наражаємося. Ми говоримо про речі, які ми використовуємо щодня, і все ж якось забуваємо чистити.

Найбільш тривожним є те, що наші руки перетворюються на носії бактерій, як нешкідливих, так і хвороботворних, які живуть на ручках.

Регулярне очищення може врятувати від багатьох неприємностей.

Зубні щітки

багато мікробів на зубних щітках
Грибок, бактерії та віруси зловісно визирають з ручок наших невинних маленьких зубних щіток. Інструмент особистої гігієни постійно вологий. Там, де є вода, можливі патогени.

Однак вода є лише одним з багатьох джерел бактерій. Рот і руки – головні провідники мільйонів мікроорганізмів, які живуть у вашій зубній щітці.

Це можна пояснити тим, що ванна  кімната – це місце, де панує багато мікробів. По суті вони подорожують від туалету до будь-якого іншого місця.

Тримайте зубну щітку сухою та дезінфікуйте все у ванній кімнаті. Це допоможе вам запобігти зростанню бактерій і тримати інфекційні хвороби під контролем.

Дитячі іграшки

Більшість батьків навчає своїх дітей зберігати свої іграшки в кошиках або коробках, але мало хто розуміє важливість їх дезінфекції.

Лякає те, що найменші члени вашої сім’ї з ними контактують.

Іграшки часто перебувають у місцях, повних бактерій: на подушках, підлозі, у ванній, на килимках тощо.

Фігурки, кубики та інші іграшки можуть бути небезпечними, особливо якщо взяти до уваги, що бактеріальна флора і імунна система дітей набагато вразливіші, ніж у дорослих.

Дерев’яні іграшки найчастіше накопичують мікроорганізми та бактерії.

Вологість і мікроби

волога і багато мікробів
На завершення, вологі місця є потенційними місцями розмноження мікробів, здатних викликати захворювання у людей.

Єдиним рішенням є постійне використання дезінфекційних засобів, коли ви прибираєте в будинку.



  • Schönwälder, A., Kehr, R., Wulf, A., & Smalla, K. (2002). Wooden boards affecting the survival of bacteria?. Holz als Roh-und Werkstoff60(4), 249-257.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.