Корисні звички, щоб контролювати рівень холестерину
Холестерин – це тип жиру, який перешкоджає клітинній активності всього організму. У певних кількостях він необхідний для правильної роботи серцево-судинної системи, печінки та секреції деяких гормонів. Тож потрібно виробити звички, щоб контролювати рівень холестерину.
Коли його накопичується занадто багато, він стає ворогом здоров’я. Поступово він може викликати симптоми та хвороби, які можуть вплинути на якість життя.
Найбільш тривожним є те, що симптоми зазвичай непомітні, і через це поступово утворюється товстий наліт в артеріях, що може призвести до обструкцій.
Як наслідок, це викликає труднощі з кровообігом, а також збільшує ризик серцевих патологій, які потребують більшої уваги.
Тому дуже важливо звернути увагу і, перш за все, вироби звички, щоб контролювати рівень холестерину.
Ми хочемо скористатися цією нагодою, щоб поділитися 6 рекомендаціями, які варто практикувати щодня.
1. Тренування допомагають контролювати рівень холестерину
Фізичні вправи є однією з найкращих звичок для тих, хто страждає від високого рівня холестерину.- Ця діяльність сприяє видаленню ліпідів з артерій, одночасно допомагаючи синтезу здорових жирів.
- Крім того, це один із найкращих методів зменшення відсотка жирів в організмі, що є ключовим чинником для боротьби з цим розладом.
- В ідеалі треба приділяти щонайменше 30 хвилин тренуванням тричі на тиждень.
2. Обмежте споживання продуктів, які містять холестерин
Хоча велика частина холестерину в організмі виробляється печінкою, він також всмоктується через споживання різних харчових продуктів, які містять високі кількості.
Важливо визначити, що це за продукти, та обмежити їх кількість у вашому раціоні.
- Обов’язково мінімізуйте споживання продуктів тваринного походження, таких як червоне м’ясо, молочні продукти та масло.
- Уникайте ковбас, смажених продуктів і будь-якої їжі, яка містить насичені жири або трансжири.
- Уникайте приготування їжі з рафінованих або гідрованих рослинних олій.
3. Додайте до раціону омега-3 жирні кислоти
Омега-3 жирні кислоти – це тип жирних ліпідів, які допомагають контролювати рівень холестерину і видаляти його з артерій. Вони підвищують рівень хорошого холестерину.Вони не виробляються природно в організмі, але можуть бути поглинені через різні продукти, що їх містять.
Найкраще те, що вони допомагають підтримувати оптимальні енергетичні рівні і, крім того, борються з запаленням.
Їх можна знайти в таких продуктах:
- риба
- насіння (льон, чіа, кунжут, соняшник)
- горіхи
- пшеничні зародки
- морепродукти
- броколі
- капуста
4. Збільште споживання клітковини
Розчинна клітковина є важливою поживною речовиною, що допомагає зменшити всмоктування холестерину в кишківнику, усуваючи його накопичення в крові.
Вона відіграє важливу роль у процесі травлення і необхідна для оптимальної роботи серця і системи кровообігу.
Ця поживна речовина є в таких продуктах:
- цільні зерна
- фрукти та овочі
- насіння і горіхи
- квасоля
- водорості
- бульби
5. Додайте артишоки до раціону
Завдяки високому вмісту дієтичних волокон і антиоксидантів артишоки стали одним із найбільш рекомендованих продуктів для контролю холестерину.- Вони містять речовину, яка перешкоджає синтезу холестерину.
- Завдяки вмісту лютеоліну вони є прекрасним доповненням для усунення утворення ліпідних бляшок в артеріях.
- Серед іншого, необхідно зазначити, що вони знижують рівні тригліцеридів та борються з утриманням рідини.
- Їх можна вживати як екстракт, в складі чаїв, супів і страв з овочами.
6. Уникайте куріння
Люди, які звикли до щоденного куріння, мають вищий ризик високого холестерину, ніж ті, хто не курить.
- Сигарети містять понад 19 токсичних речовин, які заважають роботі організму, зокрема знижують рівень хорошого холестерину.
- Їхні токсини впливають на здоров’я системи кровообігу і впливають на накопичення жирів в стінках артерій.
Як ми вже згадували, холестерин – тихий ворог для нашого здоров’я, який, якщо його не контролювати, може мати серйозні наслідки.
Спробуйте ці рекомендовані звички, щоб контролювати рівень холестерину, незалежно від того, високий у вас рівень чи ні. Візьміть під контроль цю проблему раз і назавжди.
- LABORLAB. (2013). COLESTEROL. https://doi.org/10.1046/j.1365-2168.1999.01156.x
- Argüeso, R., Díaz, J., Díaz, J., Rodríguez, A., Castro, M., & Diz-Lois, F. (2011). Lípidos , colesterol y lipoproteínas. Galicia Clínica | Sociedade Galega de Medicina Interna.
- Seidel, D. (2000). LDL Colesterol. Wiener lab. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.1016/0041-0101(88)90189-4
- Carrillo Fernández, L., Dalmau Serra, J., Martínez Álvarez, J. R., Solà Alberich, R., & Pérez-Jiménez, F. (2011). Grasas de la dieta y salud cardiovascular. Nutricion Clinica y Dietetica Hospitalaria. https://doi.org/10.1016/j.anpedi.2010.12.005
- Riobó, P., & Breton, I. (2014). Ingesta de grasas trans; situación en España. Nutricion Hospitalaria. https://doi.org/10.3305/nh.2014.29.4.7337