Що потрібно знати про вітамін B12
Вітамін В12 важливий для вашого організму, оскільки він допомагає йому виконувати кілька важливих процесів. Наприклад, він допомагає вашому організму перетворювати їжу, яку ви споживаєте, на глюкозу. Ваш організм потребує глюкози для перетворення їжі в енергію.
Приєднуйтесь до нас, щоб дізнатися все, що вам потрібно знати про вітамін B12, який також називають кобаламіном. Ми розповімо вам, що він робить, а також порекомендуємо деякі продукти, які його містять.
Читайте далі, щоб дізнатися більше!
Усе про вітамін B12
Вітамін В12 – це водорозчинний вітамін, який дуже важливий для формування клітин крові, клітинного метаболізму, нервових функцій та вироблення ДНК. Він це допомагає запобігти мегалобластичній анемії.
Відкрийте для себе: Корисні продукти для боротьби з анемією
1. Рекомендована добова доза
Кількість вітаміну В12, який ви повинні приймати, залежить від віку:- Немовлята повинні отримувати від 0,4 до 0,5 мкг протягом першого року життя та 0,9 мкг до 3-х років.
- Діти віком 3-8 років мають отримувати 1,2 мкг, а у віці 8-13 років – 1,8 мкг.
- Діти віком 13-18 років мають отримувати 2,4 мкг, а потім доза залишається такою ж.
- Жінки, які вагітні або годують груддю, повинні отримувати між 2,6 і 2,8 мкг відповідно.
2. Як організм засвоює вітамін B12
Після споживання продуктів, багатих на вітамін В12, ваша шлункова кислота відокремлює його від білків, до яких він приєднаний. Потім кобаламін поєднується з білком шлунку для засвоєння.
Однак деякі люди не можуть виробляти цей білок шлунку, наприклад, ті, хто страждає на анемію. Як правило, вони мають проблеми з поглинанням вітаміну В12.
Хоча дефіцит кобаламіну буває рідко, він все ж можливий. Люди, які страждають від цього, мають такі симптоми:
- відчуття поколювання в руках і ногах
- проблеми з рухливістю через пошкодження периферичного нерва
- бліда або жовтувата шкіра
- екстремальна втома, пов’язана зі згубною анемією
- швидке серцебиття
- задишка
3. Користь кобаламіну
На початку цієї статті ми згадували, що вітамін В12 має важливе значення для того, щоб ваш організм працював належним чином.Деякі з найважливіших переваг:
- Він може знизити ризик серцевих захворювань.
- Цей вітамін допомагає зменшити ризик вроджених вад розвитку.
- Він запобігає мегалобластній анемії завдяки правильному виробленню еритроцитів.
- B12 підтримує здоров’я кісток і запобігає остеопорозу. Різні дослідження виявили, що дефіцит вітаміну B12 може бути пов’язаний із низькою кістковою щільністю.
- Він може знизити ризик макулярної дегенерації шляхом зниження гомоцистеїну. Високий вміст цього гормону пов’язаний із цим захворюванням.
- Цей вітамін може покращити ваш настрій. Дослідження виявили, що кобаламін може допомогти людям, які страждають від депресії. Насправді кобаламін можна навіть вживати як добавку.
- Він покращує пам’ять.
- B12 сприяє росту волосся і нігтів, а також зміцнює здоров’я шкіри. Це пояснюється всією роботою, яку цей вітамін робить з виробленням клітин.
Читайте також: Відмова від сніданку призводить до дефіциту вітамінів
4. Продукти, багаті на вітамін В12
Цей вітамін є у великій кількості різних продуктів. Як правило, це переважно продукти тваринного походження. Тому люди, які дотримуються веганської або вегетаріанської дієти, можуть мати дефіцит вітаміну В12.
Ось деякі з основних продуктів, які містять цей вітамін:
- Печінка та нирки: це два органи з найбільшою кількістю В12, особливо у ягнят. Насправді ягняча печінка має 990% добової дози на 100 г.
- Молюски: у них не тільки багато B12, але вони також мають антиоксиданти та білки.
- Сардини: на кожні 150 г вони мають удвічі більше добової дози вітаміну В12.
- Зернові: вибирайте зерна, збагачені вітаміном В12. Тому перед покупкою перевірте етикетку!
- Тунець: 100 г тунця забезпечують 160% необхідної добової дози.
- Лосось: 180 г лосося мають 80% від денної норми.
Якщо у вас виникли будь-які симптоми дефіциту, про які ми згадували, не вагайтеся поговорити з лікарем. Пам’ятайте, що лише фахівець допоможе вам дотримуватися правильної та збалансованої дієти.
- de Souza de Araujo Barbosa, O., & Cardoso Deuner, M. (2024). Suplementação de Vitamina B12 em Pacientes Bariátricos. Revista JRG de Estudos Acadêmicos, 7(14), e141191-e141191. http://revistajrg.com/index.php/jrg/article/view/1191
- Green, R., Allen, L. H., Bjørke-Monsen, A. L., Brito, A., Guéant, J. L., Miller, J. W., Molloy, M. A., Nexo, E., Stabler, S., Toh, B. H., Ueland, P. M., & Yajnik, C. (2017). Vitamin B12 deficiency. Nature reviews Disease primers, 3(1), 1-20. https://www.nature.com/articles/nrdp201740
- Kennedy, K. P., Alexander, J. L., Garakani, A., Gross, L. S., Mintz, D. L., Parikh, T., Pine, J. H., Sumner, C. R., & Baron, D. A. (2024). Vitamin B12 Supplementation in Psychiatric Practice. Current psychiatry reports, 26, 1-8. https://link.springer.com/article/10.1007/s11920-024-01505-4
- Leal Gomes de Macêdo, L., Resende Gonçalves de Carvalho, C. M., Costa Cavalcanti, J., & Silva de Almendra Freitas, B. D. J. (2017). Vitamin B12, bone mineral density and fracture risk in adults: A systematic review. Revista da Associação Médica Brasileira, 63(9), 801-809. https://www.scielo.br/j/ramb/a/3fbspChfQpnn4tKmJ7wynvf/?lang=en
- Pardo-Cabello, A. J., Manzano-Gamero, V., & Puche-Cañas, E. (2023). Vitamina B12:¿ para algo más que el tratamiento de la anemia megaloblástica?. Revista Clínica Española, 223(2), 114-119. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0014256522001667
- Rekik, A., Santoro, C., Poplawska-Domaszewicz, K., Ahmad Qamar, M., Batzu, L., Landolfo, S., Rota, S., Falup-Pecurariu, C., Murasan, I., & Chaudhuri, K. R. (2024). Parkinson’s disease and vitamins: a focus on vitamin B12. Journal of Neural Transmission, 1-15. https://link.springer.com/article/10.1007/s00702-024-02769-z
- Smith, A. D., Warren, M. J., & Refsum, H. (2018). Vitamin B12. En F. Toldra (Ed.), Advances in food and nutrition research, (pp. 215-279). Academic Press. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1043452617300414
- Stein, J., Geisel, J., & Obeid, R. (2021). Association between neuropathy and B‐vitamins: A systematic review and meta‐analysis. European Journal of Neurology, 28(6), 2054-2064. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/ene.14786
- Ulloque-Badaracco, J. R., Hernandez-Bustamante, E. A., Alarcon-Braga, E. A., Al-kassab-Córdova, A., Cabrera-Guzmán, J. C., Herrera-Añazco, P., & Benites-Zapata, V. A. (2023). Vitamin B12, folate, and homocysteine in metabolic syndrome: a systematic review and meta-analysis. Frontiers in Endocrinology, 14, 1221259. https://www.frontiersin.org/journals/endocrinology/articles/10.3389/fendo.2023.1221259/full
- Wang, H., Li, L., Qin, L. L., Song, Y., Vidal‐Alaball, J., & Liu, T. H. (2018). Oral vitamin B 12 versus intramuscular vitamin B 12 for vitamin B 12 deficiency. Cochrane Database of Systematic Reviews, 3(CD004655), 1-56. https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD004655.pub3/full
- Zhou, L., Bai, X., Huang, J., Tan, Y., & Yang, Q. (2023). Vitamin B12 supplementation improves cognitive function in middle aged and elderly patients with cognitive impairment. La administración de suplementos de vitamina B12 mejora la capacidad cognitiva en pacientes de mediana edad y ancianos con deterioro cognitivo. Nutricion Hospitalaria, 40(4), 724-731. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37334792/