Яких продуктів варто уникати, щоб збалансувати рівень глюкози

Щоб збалансувати рівень глюкози, потрібно обмежувати або уникати споживання певних видів їжі. Але чи знаєте ви яких саме? У сьогоднішній статті ми розповімо вам про 10 найбільш відомих.
Яких продуктів варто уникати, щоб збалансувати рівень глюкози

Останнє оновлення: 24 грудня, 2020

Цукровий діабет – це хвороба, яку класифікують як одну з найнебезпечніших неінфекційних хвороб у сучасному світі. Наразі у світі налічують близько 415 мільйонів діабетиків. Отже, надзвичайно важливо вміти збалансувати рівень глюкози.

Є тонка грань між підвищеним рівнем глюкози в крові (переддіабетом) і фактично діабетом. Отже, профілактика у ваших руках. Читайте далі цю статтю, щоб виявити десять видів їжі, яких потрібно уникати, щоб підтримувати належний баланс глюкози.

Рекомендації, які допоможуть збалансувати рівень глюкози

Зміни глюкози можуть призвести до гіперглікемії або до гіпоглікемії. Рівень крові підвищується, коли ви їсте вуглеводи. Завдяки цьому збільшенню (гіперглікемія) підшлункова залоза виділяє інсулін, щоб клітини використовували цю глюкозу. Так само глюкоза опускається нижче ніж 70 мг/дл, коли надлишок інсуліну призводить до гіпоглікемії. Ця ситуація ризикована для вашого організму.

Діабет виникає, коли секреція інсуліну є нормальною, але рецептори клітини не працюють належним чином, що змушує підшлункову залозу виділяти більше інсуліну.

Три стовпи регулювання рівня глюкози в крові (глікемія) – це дієта, фізичні вправи та гіперінсулінемія. Щоб збалансувати рівень глюкози, потрібно контролювати їжу, яку ви їсте, тому варто виробити здорові звички:

  • Випивайте від 6 до 8 великих склянок води на день.
  • Робіть помірні фізичні вправи протягом щонайменше 40 хвилин на день.
  • Встановіть графік прийому їжі.
  • Не голодуйте більше ніж 4-5 годин.
  • Візьміть собі за звичку читати етикетки на харчових продуктах.
  • Дотримуйтесь дієти з низьким вмістом насичених жирів.

Уникайте цих 10 продуктів для здорового балансу глюкози

Сучасні тенденції свідчать про збільшення споживання продуктів «дієтичних», «з низьким вмістом…», «вільних від…», призначених для людей з тими чи іншими порушеннями обміну речовин, включно з тими, у кого рівень глюкози міняється. Взагалі кажучи, усі ці продукти зазвичай містять прихований цукор. Отже, ви повинні звернути особливу увагу на вміст цукру, оскільки він може призвести до порушення балансу глюкози.

Уникайте будь-яких продуктів, що містять понад 10% цукру / 10 г на 100 г.

Якщо ви намагаєтесь підтримувати належний баланс глюкози, майте на увазі, що ви повинні уникати певних видів їжі. Багато продуктів, які ми згадаємо нижче, часто сприймаються як “здорові”.

1. Соуси та заправки погано впливають на баланс глюкози

Як правило, соуси та заправки є хорошим доповненням до м’яса та овочів. Основна проблема полягає в тому, що більшість комерційних брендів надмірно перероблені та містять кукурудзяний сироп, фруктозу та інші добавки, що змінюють баланс глюкози.

соуси не дають збалансувати рівень глюкози

2. Оброблене м’ясо

Цей вид обробленої їжі може призвести до підвищення рівня холестерину та тригліцеридів, що своєю чергою може призвести до збільшення ризику серцево-судинних розладів.

3. Рафіновані зерна

Зернові культури проходять процес обробки, під час якого вони втрачають клітковину, вітаміни, мінерали та антиоксиданти, стаючи рафінованими. У результаті виходить тип їжі з високим глікемічним індексом, що призводить до різкого підвищення рівня глюкози в крові.

4. Баланс алкоголю та глюкози

Печінка припиняє виробляти глюкозу, тому рівень цукру в крові знижується під час споживання алкоголю. Це явище досить небезпечне для діабетиків, оскільки часто призводить до гіпоглікемії.

5. Випічка

Вона є джерелом рафінованого борошна і містить транс жири, поєднання яких зазвичай пов’язане зі зниженням чутливості до інсуліну тканинами організму. Це призводить до підвищеного ризику діабету.

6. Нездорова їжа

Як правило, вона містить високий рівень вільних цукрів у своєму складі. Крім того, вона містить жири та добавки, які можуть вплинути на ваш метаболізм.

як збалансувати рівень глюкози

7. Надмірно оброблена їжа

Усі надмірно оброблені види їжі, які пройшли високу термічну обробку, сповнені токсичних речовин. Таким чином, ці речовини можуть створювати резистентність до інсуліну.

8. Безалкогольні напої або газовані напої

Безалкогольні напої в основному містять вільний цукор, який досить швидко метаболізується і призводить до високого піку глюкози в крові.

9. Сиропи та мед

Вони є джерелом цукрів, таких як глюкоза та фруктоза, які призводять до зміни рівня глюкози.

10. Натуральний та магазинний сік

Хоча це правда, що деякі з магазинних продуктів містять природний цукор (фруктозу), проте харчова промисловість, як правило, додає інші цукри, зокрема сахарозу та кукурудзяні сиропи, як консерванти.

Отже, вам потрібно збалансувати рівень глюкози за допомогою дієти? Якщо так, то ви повинні уникати згаданих видів їжі. Обов’язково проконсультуйтеся з дієтологом, щоб вам склали дієтичний план, який якраз відповідає вашим потребам.



  • Tourkmani AM., Alharbi TJ., Bin Rsheed AM., AlRasheed AN., et al., Hypoglycemia in type 2 diabetes mellitus patients: a review article. Diabetes Metab Syndr, 2018. 12 (5): 791-794.
  • Lobach AR., Roberts A., Rowland IR., Assessing the in vivo data on low/no calorie sweeteners and the gut microbiota. Food Chem Toxicol, 2019. 124: 385-399.
  • Micha R., Michas G., Mozaffarian D., Unprocessed red and processed meats and risk of coronary artery disease and type 2 diabetes an updated review of the evidence. Current Atherosclerosis Reports, 2012.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.