Ви страждаєте на шлунковий рефлюкс?
Шлунковий рефлюкс це травний розлад, який стає все більш поширеним. Він характеризується печінням і дискомфортом у шлунку та стравоході. Симптоми майже завжди з’являються після їжі або пиття.
Ви можете страждати на шлунковий рефлюкс і навіть не знати про це. У цій статті ви дізнаєтеся більше про його характеристики і деякі природні засоби для його лікування.
Що значить мати рефлюкс шлунка?
Щоб зрозуміти, що ця проблема травлення тягне за собою, розгляньмо ті слова, які складають її назву.
“Рефлюкс” означає повернення. Коли організм здоровий, то процес травлення починається після прийому їжі та здійснюється за дії м’язів і кислот. Протягом цього часу вхід в шлунок закритий, щоб не дати цим дратівливим рідинам потрапити в стравохід, де вони не мають бути.
Але коли ви маєте шлунковий рефлюкс, цього не відбувається. Вхід у шлунок не закривається, дозволяючи шлунковому соку вільно потрапляти в стравохід разом із їжею.
Щоб мати уявлення про цей процесс, подумайте про блювання. Воно залишає кислий смак і печіння у горлі та в роті. Це відбувається, тому що їжа стикається з рідинами шлунку.
Повертаючися до теми рефлюксу, якщо людина страждає від цбого кілька разів на тиждень або на місяць, їй ставлять діагнозом стан, який називається гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ).
Дивіться також: Поради для боротьби з кислотним рефлюксом
Що викликає ГЕРХ?
Причинами цієї проблеми, яка з’являється після їжі (кількість неважлива), є:
- Грижа стравохідного отвору діафрагми, що тисне на верхній шлунок, який послаблює стравохідний сфінктер (вхід), дозволяючи шлунковій кислоті потрапляти всередину.
- Прийом певних ліків, наприклад аспірину, антихолінергічних, блокаторів високого кров’яного тиску, бронхолитиків або допаміну. Кожен із них має різний вплив на шлунок і стравохід.
- Погані звички харчування, наприклад, їсти багато в певні години, їсти пряні або дратівливі продукти, мати дієту, засновану на оброблених продуктах або фаст-фуді.
- Вагітність. Багато жінок страждають від цієї проблеми тільки під час вагітності, оскільки дитина, що зростає, тисне на шлунок, що дозволяє сфінктеру стравоходу легше відкриватися. Потрібно стежити за цим, тому що дисфункція може тривати і після пологів.
- Надмірна вага. Це схоже на те, що відбувається під час вагітності. Споживана їжа і жир в черевній порожнині викликають більший тиск, ніж зазвичай, змушуючи їжу йти вгору стравоходом.
- Напруга і стрес, а також занепокоєння, фінансові проблеми, тиск або нерви. Усе це може залишити шлунок напруженим, непередбачуваним і у розладі.
Найбільш поширеними симптомами ГЕРХ є:
- Печіння або біль у грудній кістці (печія)
- Регургітація (їжа підіймається до рота)
- Утруднене ковтання
- Не серцевий біль в грудній клітці (плутають з інфарктом міокарда)
- Відрижка
- Відчуття важкості після їжі
- Нудота
- Гикавка
- Дискомфорт в горлі
- Афонія
- Відчуття, ніби щось застрягло в горлі
- Нічні напади кашлю
- Бронхоспазм
- Внутрішня кровотеча
- Анемія
Як я можу вилікувати гастроезофагеальний рефлюкс природно?
Дуже важливо розвинути здорові звички в споживанні їжі. Ось що потрібно припинити вживати:
- Кава
- Безалкогольні напої
- Шоколад
- Томатний соус
- Алкоголь
- Оцет
- Тваринні жири (такі, як в сосисках)
- Сильні приправи
- Гірчиця
- Перець
- Чилі
- Молоко та інші молочні продукти
Ви також повинні мати на увазі, що для того, щоб зменшити або запобігти рефлюксу, необхідно:
- Уникати фізичної активності після їжі (краще посидіти або піти на легку прогулянку)
- Уникати лежання відразу після їжі
- Не нагинатися після їжі
- Уникати швидкого вживання їжі
- Намагатися не носити важкі предмети після обіду або вечері
- Добре пережовувати кожен шматок
- Не говорити під час їжі
- Не їсти, тільки тому що ви роздратовані або засмучені
- Не пити безалкогольні газовані напої або солодкі соки з їжею
- Уникати куріння
- Вечеряти рано
- Не носити ремені та одяг, що облягає, на животі
- Дотримуватися здорової дієти для втрати ваги
- Практикувати йогу та медитацію
Рекомендовані продукти для тих, хто має шлунковий рефлюкс
Ви вже знайомі зі списком заборонених продуктів. А ось ті, які ви можете їсти:
- Свіжі салати
- Натуральні соки
- Рослинне молоко (рисове, з овесу, мигдалне, з проса)
- Пробіотики (йогурт або кефір)
- Мед
- Горіхи
- Трав’яні чаї (живокосту корінь)
- Кардамон
- Імбир
- Вода
- Базилік
Природні засоби від ГЕРД
Ви вже знаєте ті хороші звички, які потрібно розвивати і ті, від яких ви мусите відмовитись. Щоб відчути полегшення, коли ви переживаєте приступ шлункового рефлюксу, спробуйте ці засоби:
Яблучний оцет
Змішайте столову ложку в склянці води і випийте перед їжею, щоб заспокоїти шлунок і покращити травлення. Це також добре робити після їжі, оскільки воно працює відразу.
Харчова сода
Вона має тисячу й одне різне застосувань. Чудова для природного лікування болю в шлунку, гастриту та печії. Розчиніть столову ложку в склянці води і пийте якомога швидше (до того, як почнуть з’являтися бульбашки).
Ми рекомендуємо прочитати: Харчова сода: кошмар для фармацевтів
Сік алое вера
Як ви можете не мати рослину алое вера у своєму домі? Чого ви чекаєте? Це один із найкращих природних засобів для лікування та зцілення різних захворювань. Воно допоможе полегшити кислотний рефлюкс.
Розведіть вміст одного стебла алое вера в ½ склянки води і пийте, коли симптоми починаються.
- Pacheco-Galván, A., Hart, S. P., & Morice, A. H. (2011). La relación entre el reflujo gastroesofágico y las enfermedades de la vía aérea: el paradigma del reflujo a vía aérea. Archivos de Bronconeumología, 47(4), 195-203. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0300289611000548?via%3Dihub
- Beltrán, B. F., Catalán, L. J., Menéndez, J., Calderón, J., Blank, C., Bierzowinski, A., & Reynoso, V. M. (1999). El reflujo gastroesofágico en los niños. Fisiopatología, clínica, diagnóstico y tratamiento. Revista Mexicana de Pediatría, 66(4), 161-168. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumenI.cgi?IDARTICULO=16885
- Larraín, F., & Guiraldes, E. (1999). Reflujo gastroesofágico: un intento de clarificar conceptos. Revista chilena de pediatría, 70(4), 270-280. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0370-41061999000400002&script=sci_arttext
- Arín, A., & Iglesias, M. R. (2003, August). Enfermedad por reflujo gastroesofágico. In Anales del sistema sanitario de Navarra (Vol. 26, No. 2, pp. 251-268). Gobierno de Navarra. Departamento de Salud. http://scielo.isciii.es/scielo.php?pid=S1137-66272003000300008&script=sci_arttext&tlng=en
- Tagle Arróspide, M., Aguinaga Meza, M., & Vásquez Rubio, G. (2003). Hernia hiatal como factor de riesgo para esofagitis erosiva: Experiencia y hallazgos endoscópicos de una población peruana con pirosis. Revista de Gastroenterología del Perú, 23(1), 36-40. http://www.scielo.org.pe/scielo.php?pid=S1022-51292003000100005&script=sci_arttext
- GASTROESOFÁGICO, R., CÍCLICOS, S. D., RECURRENTES, Y. C. O., & DE OTRA, E. T. I. O. L. O. G. Í. A. (2002). Regurgitación y enfermedad por reflujo gastroesofágico. Anales españoles de pediatría, 56(2), 151. https://pdfs.semanticscholar.org/f56e/795b65e212643555e138faf1d06e8b5b4f1d.pdf
- Izquierdo Hernández, A., Armenteros Borrell, M., Lancés Cotilla, L., & Martín González, I. (2004). Alimentación saludable. Revista cubana de enfermería, 20(1), 1-1. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03192004000100012
- Hlebowicz, J., Darwiche, G., Björgell, O., & Almér, L. O. (2007). Effect of apple cider vinegar on delayed gastric emptying in patients with type 1 diabetes mellitus: a pilot study. BMC gastroenterology, 7(1), 46.
- Zurita García, H. D. (2018). Aplicaciones culinarias de la manzanilla, llantén y aloe vera para la gastritis (Bachelor’s thesis, Quito: Universidad de las Américas, 2018). http://dspace.udla.edu.ec/handle/33000/9772