Який хліб найкорисніший?
Хліб та зернові – невід’ємна частина здорового та збалансованого харчування. Багато людей вирішують відмовитися від них заради того, щоб схуднути, втім, дієтологи стверджують, що це – неправильне рішення.
Хліб забезпечує ваш організм клітковиною та вуглеводами, які є необхідними для вашого здоров’я. Потрібно знати, який тип хліба найкращий, та споживати його, не забуваючи про збалансованість харчування.
Деякі сучасні дієти для схуднення закликають обмежити або й зовсім припинити вживання багатьох необхідних для вас продуктів. Хліб – один з них, адже він забезпечує організм не лише клітковиною, а й амінокислотами, вітамінами, мінералами… Здорове харчування завжди повинне включати продукти різного типу, а хліб – якщо він найздоровіший та найкращий – може приносити лише користь. Тож згадаймо найважливіші аспекти вибору.
Чи поправляються від хліба?
- Все, що ви їсте, повинно, звісно ж, бути збалансованим. Наприклад, якщо ви їсте по одному яблуку чи апельсину щодня – це дуже корисно. Якщо ж ви з’їсте 5 апельсинів, ваш рівень цукру підніметься і в цьому не буде жодної користі. Те саме і з хлібом.
- Ви не обов’язково станете огрядним, якщо не будете зловживати кількістю хліба. Але де ж ця рекомендована межа? ВООЗ (Всесвітня організація охорони здоров’я) стверджує, що нормальна кількість – 250 грамів. Тут можна навести такий приклад: 100 грамів звичайного білого хліба дають вашому організму 290 калорій, а 100 грамів чистого пшеничного хліба – 243. Тож проблема виникає саме у питанні якості хліба. Вмійте контролювати себе та не перегинайте палицю з маслом, ковбасними виробами тощо.
Який хліб вважають найкориснішим, а який – ні?
- Найменше рекомендують нарізані види хліба. У них більше жирів, цукру і добавок для того, аби зберегти їх свіжими якомога довше. Вони не такі корисні, як звичайні види хліба. Та це не означає, що вони “погані”, просто вам варто їсти менше такого хліба.
- Найздоровіші види хліба – це ті, які мають багато зернових. Подивіться на склад хліба. Високий вміст зернових є дуже важливим. Це стає очевидним, якщо розібратися у складі зернових: у висівках (оболонка зерна) є багато вітамінів групи В, мінералів та клітковини. У зародках пшениці (частина рослини, з якої також виростають нові рослини) міститься вітамін В, мінерали та білки. А в ендоспермі зерна (в його середині) є великий вміст білків та вуглеводів.
Найкорисніші види хліба
Повністю пшеничний хліб
- Пшеничний хліб – найпоширеніший вид хліба, який найчастіше купують. Він багатий на нерозчинну клітковину, яка може запобігти виникненню раку товстої кишки.
- Вам варто уважно подивитися, чи хліб, який ви купуєте, і справді повністю складається із зернових та пшеничної муки. Дуже часто туди домішують інші види борошна, а такі види хліба вже не настільки корисні. Зазвичай, це легко визначити з першого погляду. Просто купуйте ті види хліба, колір яких найтемніший, адже саме в них є найнижчий вміст добавок та домішок. Нещодавно у продажі з’явився новий тип хліба, в якому повністю використовується біла пшениця замість червоної озимої пшениці. Це – також досить хороший варіант. Завжди важливо знати, з чого складається те, що ви їсте.
Вівсяний хліб
- Вівсяний хліб також дуже популярний та не менш корисний. Зазвичай, його печуть з поєднання вівсяної та пшеничної муки, так він виходить смачнішим, пухкішим та не занадто пересушеним.
- Ще одним цікавим фактом є те, що вівсяний хліб містить розчинну клітковину, а це – дуже корисно для боротьби з підвищеним рівнем холестерину.
Житній хліб
- Житній хліб не настільки поширений, як пшеничний. Небагатьом людям подобається його смак, тож і продають його набагато менше. Але ви й не уявляєте, наскільки він корисний.
- Напевно, це – найкращий з усіх видів хліба. Він неймовірно смачний, його чудовий смак прекрасно поєднується як із солодкою, так і з солоною їжею. Він чудово підходить для сніданку. Шматок житнього хліба з апельсиновим соком надасть вам необхідний заряд енергії, дозу клітковини та вітамінів.
- У ньому найбільше клітковини та поживних речовин. Житній хліб – це неймовірне поєднання заліза та вітамінів В, які подбають про ваше здоров’я та здоров’я ваших близьких. Спробуйте включити його до вашого раціону. Він допоможе вам уникнути появи зайвої ваги і, водночас, як ви вже знаєте, це – найкорисніший та найсмачніший варіант.
- Dewettinck, K., Van Bockstaele, F., Kühne, B., Van de Walle, D., Courtens, T. M., & Gellynck, X. (2008). Nutritional value of bread: Influence of processing, food interaction and consumer perception. Journal of Cereal Science. https://doi.org/10.1016/j.jcs.2008.01.003
- Shewry, P. R., Hawkesford, M. J., Piironen, V., Lampi, A. M., Gebruers, K., Boros, D., … Ward, J. L. (2013). Natural variation in grain composition of wheat and related cereals. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf3054092
- Nagyová, L., Rovný, P., Stávková, J., Uličná, M., & Maďarova, L. (2009). Consumer perception of bread quality. Acta Universitatis Agriculturae et Silviculturae Mendelianae Brunensis. https://doi.org/10.11118/actaun200957030115
- Escudero Álvarez, E., & González Sánchez, P. (2006). Dietary fibre. Nutricion Hospitalaria. https://doi.org/10.1002/bjs.5249