Чому потрібно регулярно їсти кіноа?
Чи знаєте ви, чому кіноа обов’язково має бути у раціоні людини, яка дбає про власне здоров’я?
Кіноа – це злакова культура, яка також відома як “матір усіх круп”. Ця рослина належить до тієї ж родини, що й буряки та шпинат. Як у насінні, так і у листі цієї культури міститься величезна кількість поживних речовин.
До складу цієї крупи входять такі незамінні речовини, як амінокислоти, ненасичені жирні кислоти, вітаміни, мінерали та клітковина.
Вірте чи ні, але на 100 г кіноа припадає 16 г білка. До того ж, на кожні 10 г крупи припадає аж 6 г корисних жирів.
Неймовірні корисні властивості
Ця злакова культура володіє цілою низкою корисних властивостей, серед яких варто виділити такі:
- Високий рівень білка, аж до 25%
- Велика кількість мінералів, зокрема заліза, магнію та кальцію
- Високий вміст таких вітамінів: С, Е, В1, В2 та В3
- Цей злак містить багато незамінних для організму амінокислот
- До складу цієї крупи входять жирні кислоти Омега-6
- Глікемічний індекс кіноа є дуже низьким
- Ця злакова культура багата на вміст клітковини.
Переваги від регулярного вживання кіноа
1. Вона стимулює процес втрати зайвої ваги
Чи хотіли б ви скинути кілька зайвих кілограмів? Тоді неодмінно включіть до свого раціону кіноа.
- Завдяки високому вмісту білка та клітковини ця крупа має здатність прискорювати процес травлення. Саме тому за умови регулярного вживання цієї злакової культури ви зможете назавжди забути про такі розлади травлення, як закреп.
- Кіноа знижує рівень поганого холестерину, який має властивість накопичуватися на стінках кишківника.
- Не варто забувати, що ця крупа містить велику кількість заліза та вітаміну В12, які сприяють спаленню калорій та прискорюють процес схуднення. Зверніть увагу, що коли організм не отримує вітамін В у належній кількості, організм втрачає здатність засвоювати поживні речовини з харчових продуктів.
- До того ж, страви на основі цього злаку забезпечують довготривале відчуття ситості.
2. Вона знижує рівень поганого холестерину в організмі
- Як ми вже розповідали раніше, кіноа характеризується високим вмістом розчинної клітковини. Завдяки цьому при регулярному вживанні цієї злакової культури ви не лише не зашкодите фігурі, але й зможете позбутися жирових відкладень.
- Оскільки до складу кіноа входять незамінні жирні кислоти, ця крупа має здатність підвищувати рівень хорошого холестерину та зменшувати кількість поганого холестерину.
- Не забувайте, що до складу кіноа входять антиоксиданти, які прискорюють обмін речовин, розщеплюють жири та очищують артерії.
3. Ця крупа є природним джерелом енергії
Якщо і є один-єдиний продукт, який неодмінно повинен бути в раціоні кожного спортсмена, то це точно кіноа.
- Кіноа – це злакова культура з високим вмістом протеїнів та амінокислот, які життєво необхідні для набору м’язової маси та відновлення тканин після сильного фізичного навантаження.
- Завдяки високому вмісту мінералів та гідратів кіноа є потужним натуральним джерелом енергії.
- Кіноа містить вдвічі більше протеїну ніж інші крупи.
4. Зволожує шкіру
Кіноа – це злакова культура з високим вмістом флавоноїдів та потужними антиоксидантними властивостями. Ці сполуки відповідають за профілактику передчасного старіння та очищення організму від токсинів.
Читайте також: Чому горіхи та насіння варто замочувати перед вживанням?
До того ж, до складу цієї злакової культури входить амінокислота під назвою “лізин”, яка стимулює процес вироблення колагену та еластину. Завдяки цим білкам пошкоджені тканини відновлюються значно швидше.
Також ця крупа характеризується високим вмістом рибофлавіну, який пом’якшує шкіру та робить її більш еластичною.
5. Вона полегшує біль при мігренях
При мігрені відбувається розширення судин через те, що нервові волокна, які розташовані навколо кровоносних судин у мозку, розтягуються. Цей процес викликає біль, запалення та спазмування м’язів.
Кіноа містить велику кількість магнію у своєму складі. Цей корисний мінерал має здатність покращувати кровообіг та розслабляти спазмовані м’язи.
6. Кіноа підходить діабетикам та людям з непереносимістю до глютену
Вірте чи ні, але на відміну від інших круп, кіноа зовсім не містить глютену. Саме тому ця злакова культура чудово підходить людям, які мають алергію на продукти з вмістом глютену.
Також цей злак є цілковито безпечним для діабетиків завдяки своєму низькому глікемічному індексу. Ця крупа допоможе тримати під контролем не лише рівень цукру у крові, але й кров’яний тиск.
7. Вона зміцнює волосся
Завдяки високому вмісту поживних речовин, вітамінів, кальцію та фосфору цей злак є чудовим натуральним засобом для зволоження волосся та шкіри голови. Ба більше, спеціалісти рекомендують регулярно вживати цю злакову культуру для профілактики сухості шкіри та лупи.
Не пропустіть: Вівсянка регулює рівень холестерину в організмі
Як правильно готувати?
Кіноа пускає паростки та дозріває дуже швидко, саме тому ця крупа доступна у будь-яку пору року. До того ж, вам більше не доведеться хвилюватися через дефіцит білка в організмі, якщо ви з певних причин не вживаєте м’ясо.
Інгредієнти:
- 1/2 склянки кіноа (100 г)
- 1 столова ложка оливкової олії (16 г)
- 1 склянка води (200 мл)
- сіль за смаком
Спосіб приготування:
- Перш за все, ретельно промийте крупу під проточною водою впродовж кількох хвилин.
- Оливкову олію налийте у невелику каструлю та розігрійте.
- Додайте крупу та просмажте її впродовж кількох хвилин.
- Додайте воду та сіль за смаком.
- Накрийте каструлю кришкою та варіть страву до готовності.
Як правильно вживати?
Після приготування крупу можна використовувати такими способами:
- Додавати до супів або салатів
- Дрібно перемолоти крупу. На основі отриманого борошна можна готувати печиво та коржі для тортів.
- Готувати на основі кіноа протеїнові батончики та гранолу.
Сподіваємося, наші корисні поради переконають вас неодмінно зробити цей злак частиною свого раціону.
- Food and Agriculture Organization of the United Nations. [Internet]. La quinua: cultivo milenario para contribuir a la seguridad alimentaria mundial. 2011. Disponible en: http://www.fao.org/docrep/017/aq287s/aq287s.pdf
- Hernández Rodríguez, J. La quinua, una opción para la nutrición del paciente con diabetes mellitus. Revista Cubana de Endocrinología, 2015; 26(3): pp. 304 – 312.
- Navarro-Perez D, Radcliffe J, Tierney A, Jois M. Quinoa Seed Lowers Serum Triglycerides in Overweight and Obese Subjects: A Dose-Response Randomized Controlled Clinical Trial. Curr Dev Nutr. 2017;1(9):e001321. Published 2017 Aug 24. doi:10.3945/cdn.117.001321
- Li L, Lietz G, Bal W, Watson A, Morfey B, Seal C. Effects of Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) Consumption on Markers of CVD Risk. Nutrients. 2018;10(6):777. Published 2018 Jun 16. doi:10.3390/nu10060777
- Vega-Gálvez, A., Miranda, M., Vergara, J., Uribe, E., Puente, L., & Martínez, E. A. (2010, December). Nutrition facts and functional potential of quinoa (Chenopodium quinoa willd.), an ancient Andean grain: A review. Journal of the Science of Food and Agriculture. https://doi.org/10.1002/jsfa.4158