Чому горіхи та насіння варто замочувати перед вживанням?

Чому горіхи та насіння варто замочувати перед вживанням?
Чому горіхи та насіння варто замочувати перед вживанням?

Останнє оновлення: 22 листопада, 2018

Горіхи та насіння є незамінною складовою правильного раціону, адже у цих продуктах міститься велика кількість поживних речовин.

До того ж, насіння різних рослин та горіхи є чудовим перекусом, адже вони забезпечують довготривале відчуття ситості.

У цій статті ми розповімо, як підсилити користь горіхів та насіння за допомогою попереднього замочування.

Чому горіхи та насіння є незамінними для організму?

Ці два продукти є обов’язковою складовою харчової піраміди. У маленькій жмені горіхів міститься величезна кількість поживних речовин, саме тому цей продукт є справжньою енергетичною бомбою.

З’їдайте щодня по жмені горіхів та насіння, і ви ніколи не страждатимете від дефіциту вітамінів та мінералів.

Ці корисні перекуси містять велику кількість рослинного білка. Саме тому включивши до свого раціону горіхи та насіння, ви зможете скоротити вживання м’яса (джерела тваринних білків) без жодної шкоди для здоров’я.

Дітям та людям, які активно займаються спортом, необхідно споживати горіхи та насіння з подвійною силою, адже вони потребують білка для росту м’язової маси. Усім іншим не варто перевищувати рекомендовану добову норму рослинних білків.

До того ж, у цих продуктах міститься велика кількість корисних жирів, які допомагають підтримувати тіло у формі та не набирати зайві кілограми.

Горіхи та насіння багаті на вміст клітковини, яка має здатність регулювати процес травлення та запобігати появі закрепів.

Які саме горіхи та насіння обрати?

гарбузове насіння та горіхи

Ви можете споживати ті сорти горішків та насіння, які вам найбільше до вподоби, або обирати перекуси відповідно до потреб свого організму.

Ось перелік різних сортів горіхів та їхніх найголовніших корисних властивостей.

Горіхи

  • Волоські горіхи: мають здатність покращувати мозкову активність.
  • Лісові горіхи: регулюють рівень цукру у крові та стимулюють роботу кишківника.
  • Мигдаль: стимулює процес вироблення молока у матерів, що годують, а також є потужним джерелом кальцію та вітаміну Е.
  • Горіхи макадамія: багаті на вміст корисних жирів.
  • Бразильські горіхи: є природним джерелом селену.
  • Фісташки: багаті на вміст заліза, саме тому їх рекомендують при анемії.
  • Кедрові горіхи: популярні завдяки високому вмісту вітаміну В1.
  • Кеш’ю: завдяки великій кількості магнію у своєму складі є незамінними для м’язів та нервової системи.

Насіння

  • Соняшникове насіння: багате на вміст вітамінів В та Е, магнію, заліза, фосфору та кальцію.
  • Гарбузове насіння: є одним з найефективніших натуральних засобів для профілактики кишкових паразитів та розвитку розладів простати.
  • Кунжут: є найкращим рослинним джерелом кальцію, який необхідний для організму, особливо якщо ви не споживаєте молочних продуктів.
  • Лляне насіння: багате на вміст корисних жирних кислот, які покращують стан шкіри, нігтів та волосся.
  • Насіння чіа: стимулює роботу кишківника та знижує рівень холестерину в організмі.

Чому горіхи та насіння необхідно замочувати перед вживанням?

горіхи незамінні для організму

Сирі горіхи та насіння, а також бобові культури вкриті оболонкою, яка має назву “інгібітори ферментів”, перед вживанням потрібно попередньо замочувати.

Головною функцією “інгібіторів” є сповільнення проростання рослинних культур та збереження усіх поживних речовин, завдяки яким рослина має змогу рости, допоки не доспіє повністю. Втім, при регулярному вживанні “інгібітори ферментів” перешкоджають засвоєнню певних мінералів та білків, погіршуючи процес травлення.

Саме тому перед вживанням ці продукти варто попередньо замочувати. Таким чином ви зможете активувати насіння і для вживання, і для подальшого висаджування у ґрунт.

Оскільки різні сорти горіхів та насіння відрізняються один від одного за розміром та властивостями, у кожного виду є своя рекомендована тривалість попереднього замочування.

  • Мигдаль: 12 годин
  • Насіння чіа та льону: 2 години
  • Волоські та лісові горіхи: 8 годин
  • Гарбузове насіння та кунжут: 6 годин
  • Соняшникове насіння: 4 години
  • Кедрові горішки, фісташки, кеш’ю, бразильські горіхи та макадамію замочувати не потрібно.

Після замочування можна підсмажити горішки на сухій сковорідці, щоб повністю розкрити їхній смак.

Не забувайте, що насіння чіа та льону під час замочування виділяють рослинний клей, який чудово впливає на роботу кишківника. Для покращення смаку можете збити насіння у блендері разом з водою, у якій його замочували.

Як правильно вживати насіння та горіхи?

сухофрукти покращують роботу кишківника

Звісно, горіхи та насіння можна їсти о будь-якій порі дня, проте існує ціла низка порад, які допоможуть отримати від цих продуктів ще більше користі.

  • Додавайте насіння та горішки до вівсянки на сніданок.
  • Приготуйте домашню шоколадну пасту з лісовими горіхами та медом.
  • Готуйте вівсяне смузі на основі вівсяних пластівців, горішків та насіння з додаванням фруктів.
  • Додавайте мелене насіння та горіхи до соусів та салатних заправок.
  • Горіхи можуть замінити борошно під час приготування випічки. Такі вироби будуть значно кориснішими, аніж випечені на основі борошна.
  • Додавайте горішки та насіння у рослинні напої та смузі.
  • На основі горіхів можна готувати неймовірно смачні та корисні ласощі, зокрема додавати волоські горіхи у запечені яблука або мигдаль у десерт з апельсинами та медом.
  • Поєднавши смажений кунжут з сіллю, ви отримаєте відому японську приправу гомасіо. Так звана сезамова сіль є чудовим додатком до рису та макаронів.



Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.