Домашні засоби від метеоризму
Суміш кишкових газів зумовлена різними продуктами, повітрям, яке ми ковтаємо, коли їмо, а також бактеріями, які живуть у нашій травній системі. Як позбутися цих газів, які є домашні засоби від метеоризму?
Більшість з них виробляється під час бактеріальної ферментації в товстій кишці. Якщо ви страждаєте на надмірне здуття, ми вам розповімо про деякі домашні засоби від метеоризму, які можуть допомогти.
Чому виникає метеоризм?
Ці гази можуть бути досить незручними та в деяких ситуаціях, навіть ганебними. Хоча вони не є окремою хворобою, а можуть вказувати на певну проблему зі здоров’ям.
Залежно від типу та кількості їжі, яку ми їмо, ми випускаємо більшу або меншу кількість кишкових газів.
Основними причинами цієї проблеми є:
- Непереносимість лактози або алергія на певні продукти;
- Споживання продуктів, які можуть утворювати гази (капуста, сода або пиво);
- Надмірне споживання їжі (їжа, яка не повністю перетравлюється, перетворюється на газ);
- Хронічний запор (більше 4-х днів не ходити до туалету);
- Неправильне або швидке жування їжі;
- Вживання проносних засобів або засобів для зменшення холестеролу;
- Вживання занадто багато борошна, цукру та жирів, також можуть погіршити стан.
Найкращі природні засоби від метеоризму
Здорова людина випускає гази непомітно і легко. Проблеми, пов’язані з метеоризмом, виникають, коли є надлишок газу в кишечнику, і організм не може повністю його випорожнити.
У цьому випадку ми рекомендуємо використовувати наступні засоби від метеоризму:
Імбир
Корінь імбиру використовують для лікування всіх видів травних і кишкових проблем.
Щоб уникнути надмірного випуску газів, варто з’їсти невеликий шматочок імбиру після їжі. Або ви можете додавати його до різних рецептів страв (це дасть страві цитрусовий смак).
Імбирний чай також контролює метеоризм.
Інгредієнти
- 1 столова ложка молотого імбиру (10 г)
- 1 склянка води (250 мл)
Приготування
- Змішайте воду та імбир в каструлі.
- Потім доведіть до кипіння на невеликому вогні та залиште його на 10 хвилин.
- Зніміть з вогню. Через 5 хвилин процідіть та випийте.
- Вживайте до 3 разів на день (вранці, вдень та ввечері).
Гірчиця
Насіння гірчиці має багато властивостей, зокрема воно сприяє зменшенню утворення кишкових газів. Ви можете додавати їх до свого харчування та споживати впродовж дня.
Рецепт дуже простий:
- Почніть день, з’ївши натщесерце 2 насінини гірчиці, запиваючи склянкою води.
- Наступного дня візьміть 4 насінини, через день – 6 і так далі, доки ви не досягнете 12 насінин на день.
Кориця
Кориця зменшує утворення газів і запалення шлунку. Вона також надає смачний аромат та присмак чаю та десертам!
Ви можете додавати корицю до молока (якщо метеоризм викликаний непереносимістю лактози, використовуйте мигдальне молоко або інше росилинне) кожного разу, коли у вас виникають проблеми з метеоризмом.
Інгредієнти
- 1 чайна ложка меленої кориці (5 г)
- 1 склянка молока (250 мл)
Приготування
- Нагрійте молоко, не доводячи до кипіння.
- Додайте корицю і добре перемішайте.
- Заберіть з вогню та пийте (якщо хочете, ви можете підсолодити його медом).
- Пийте щовечора перед сном.
Насіння кмину
У вашому домі повинен бути кмин, якщо ви схильні до страждання від поганого травлення, кишкових газів або страждаєте від судом та коліків. Регулярне вживання чаю з насіння кмину, стимулює вироблення шлункового соку і зменшує метеоризм.
Інгредієнти
- 1 чайна ложка насіння кмину (5 г)
- 1 склянка води (250 мл)
Приготування
Доведіть воду до кипіння.
Заберіть з вогню та додайте насіння.
Накрийте кришкою та залиште на 5 хвилин.
Процідіть та випийте перед сном. Якщо ви хочете отримати найбільш ефективний результат, ми радимо вам пити напій 3 рази на день, або ж просто жувати підсмажене насіння.
Алое вера
Якщо ви страждаєте від болю в животі, а також від газів, ми радимо пити сік алое вера. Ви можете розбавити його прохолодною водою, але найкраще – це пити чистий сік. Вживайте його кожного дня або щоразу, коли ви почуваєтесь погано.
Яблучний оцет
Яблучний оцет використовують для лікування травлення та боротьби з газами. Він здатний заспокоїти біль в животі та відчути негайне полегшення.
Інгредієнти
- 2 столові ложки яблучного оцту (20 мл)
- 1 склянка води (250 мл)
Приготування
- Додайте оцет і воду в каструлю і добре розмішайте.
- Потім нагрійте протягом декількох хвилин, не даючи закипіти.
- Зніміть з вогню і пийте, коли напій буде кімнатної температури.
Часник
Часник – це чудовий антисептик і може допомогти нам, якщо ми страждаємо від газів. Це тому, що він стимулює шлунковий сік, який перетравлює їжу.
Часниковий суп ідеально підходить у таких випадках, а також ви можете додавати цей смачний інгредієнт до різноманітних страв.
Деякі люди полюбляють чай з часноком і кмином.
Інгредієнти
- 3 зубці часнику
- 1/2 чайної ложки чорного перцю (2 г)
- 1/2 чайної ложки насіння кмину (2 г)
- 1 склянка води (250 мл)
Приготування
- Додайте воду, перець та кмин в каструлю.
- Потім очистіть зубчики часнку та розріжте їх на 2 половинки.
- Додайте його до каструлі та поставте на вогонь.
- Коли вода почне кипіти, залиште на вогні це на 5 хвилин.
- Зніміть каструлю з вогню і залиште настоятися на 5 хвилин перед вживанням.
- Пийте, коли воно стане кімнатної температури до 3-х разів на день.
Сподіваємося вам сподобалися наші природні засоби від метеоризму!
- Słomka, M., & Małecka-Panas, E. (2011). Flatulence and eructation. Pediatria i Medycyna Rodzinna, 7(1), 30–34. Retrieved from http://www.embase.com/search/results?subaction=viewrecord&from=export&id=L362450008
- Roudebush, P. (2001). Flatulence: causes and management options. Compendium on Continuing Education for the Practising Veterinarian, 23(12), 1075–1082. Retrieved from Flatulence
- Sharangi, A. B., & Datta, S. (2005). Medicinal properties of spices. Indian Journal of Arecanut Spices and Medicinal Plants, 7(2), 42–49.
- Baliga, M. S., Shivashankara, A. R., Haniadka, R., Palatty, P. L., Arora, R., & Fayad, R. (2013). Ginger (Zingiber officinale Roscoe): An ancient remedy and modern drug in gastrointestinal disorders. In Bioactive Food as Dietary Interventions for Liver and Gastrointestinal Disease (pp. 187–199). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-397154-8.00189-5
- Sachan, A. K. R., Kumar, S., Kumari, K., & Singh, D. (2018). Medicinal uses of spices used in our traditional culture : World wide. Medicinal Plants Studies, 6(3), 116–122.