Які переваги мають цільнозернові макарони

5 Травня, 2021
Цільнозернові макарони відомі високим вмістом харчових волокон. Регулярний прийом клітковини пов’язаний із меншим ризиком розвитку діабету та серцево-судинних захворювань у середньо- та довгостроковій перспективі.

Чи знаєте ви, які переваги мають цільнозернові макарони? Макарони – одні з найпопулярніших харчових продуктів у всьому світі. Вони мають хороші органолептичні якості та дають значний заряд енергії. Крім того, вони неймовірно універсальні.

Проте рекомендуємо використовувати макарони з цільної пшениці, оскільки вони мають кілька переваг для здоров’я у порівнянні з рафінованими або білими макаронами. У цій статті ми пояснимо їхні властивості та чому ви повинні обрати саме їх.

Цільнозернові макарони є джерелом клітковини

На відміну від білих макаронів, цільнозернові містять значну кількість клітковини. Ця поживна речовина необхідна для здоров’я шлунково-кишкового тракту. Насправді споживання цієї речовини пов’язане зі здоров’ям мікробіоти, згідно зі статтею, опублікованою в журналі «Cell Host & Microbe».

Окрім того, ця поживна речовина допомагає зменшити ризик серцево-судинних захворювань у середньо- та довгостроковій перспективі. Насправді кілька досліджень пов’язують споживання клітковини зі зниженим серцево-судинних ризиків.

З іншого боку, ця речовина допомагає дещо змінити ліпідний профіль, частково блокуючи засвоєння холестерину в кишківнику.

які переваги мають цільнозернові макарони

Вони дають більше відчуття ситості

Цільнозернові макарони мають перевагу, адже сприяють зниженню піку глюкози та інсуліну в крові, на відміну від рафінованих сортів. Це зменшує ймовірність реактивної гіпоглікемії та підвищення апетиту незабаром після їжі. Безумовно, це краща їжа, ніж білий сорт, коли справа доходить до ситості.

Правильне управління механізмом ситості має вирішальне значення для всіх, хто хоче схуднути. Однією з причин, чому люди кидають дієти, є харчова тривога. Здебільшого це пов’язано з поганим вибором їжі, що призводить до постійного голоду.

Вибір продуктів, багатих на клітковину і з низьким глікемічним індексом, сприяє насиченню, тому це може допомогти вам уникнути перекусів між прийомами їжі. Це означає меншу кількість вживаних калорій на день, що позитивно впливає на масу тіла.

Макарони з цільної пшениці корисні для вашого здоров’я

Ще однією перевагою макаронних виробів з цільної пшениці є нижчий вплив на підшлункову залозу. Споживання цієї їжі напружує підшлункову залозу менше, ніж білі макарони. Це має багато переваг для здоров’я, зокрема знижений ризик інсулінорезистентності.

Цей стан є ідеальним середовищем для розвитку діабету 2 типу. Сьогодні фахівці усвідомлюють необхідність попередження патологій підшлункової залози. Діабет часто асоціюється з ожирінням та розвитком серцевих захворювань.

З цієї причини заміна білих злаків та борошна на їх цільнозернові варіанти – це крок до здоров’я.

чому корисні цільнозернові макарони
Цільнозернові варіанти продуктів є здоровішими.

Обов’язково прочитайте: Як замінити солодкі магазинні пластівці на цільнозернові

Це кращий варіант для спортсменів

Багато спортсменів звикли їсти макарони перед тренуваннями або змаганнями. Однак цільнозернові макарони корисні в цих ситуаціях. Ця їжа дає цукру в крові змогу залишатися стабільним, а не викликати крутіші та коротші піки.

Основним наслідком цього факту є затримка втоми. Крім того, зменшення ризику реактивної гіпоглікемії також може призвести до поліпшення роботи м’язів.

З цієї причини спортсмени повинні уникати простих цукрів та рафінованого борошна безпосередньо перед змаганнями. Рис або макарони з цільної пшениці – це продукти, які гарантують правильне та безпечне енергопостачання.

Чому варто вибирати цільнозернові макарони

Макарони з цільної пшениці мають певні переваги перед білим аналогом. Більшість з них пов’язана з більшим вмістом клітковини. Це підвищує насичення та модулює піки інсуліну в крові, зменшуючи ускладнення, пов’язані з реактивною гіпоглікемією.

Однак це їжа, яка багата на вуглеводи, тож не можна переїдати. Пам’ятайте, що коричневий рис або цільнозернова пшениця є кращими джерелами цієї поживної речовини. З іншого боку, варто підкреслити, що основою хорошої дієти є різноманітність, тому важливо додати до раціону різні види їжі.

  • Hartley L., May MD., Loveman E., Colquitt JL., Rees K., Dietary fibre for the primary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev, 2016.
  • Makki K., Deehan EC., Walter J., Backhed F., The impact of dietary fiber on gut microbiota in host health and disease. Cell Host Microbe, 2018. 23 (6): 705-715.