Джерела мінералів для здоров’я серцево-судинної системи

Серцево-судинні захворювання є основною причиною смертності в усьому світі. У цій статті ми розповімо про джерела мінералів, які покращують здоров’я серцево-судинної системи.
Джерела мінералів для здоров’я серцево-судинної системи

Останнє оновлення: 07 травня, 2021

Сьогодні в світі переважає так звана західна дієта. Вона характеризується високим споживанням насичених жирів, натрію та цукру. Отже, їй бракує мінералів, які забезпечують баланс організму. Це пов’язано з тим, що споживання овочів, фруктів та насіння недостатньо для задоволення рекомендованих щоденних норм. Однак чому джерела мінералів важливі для здоров’я серцево-судинної системи?

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), серцево-судинні захворювання є основною причиною смертності в усьому світі. Отже, для ефективної профілактики та своєчасного лікування цих розладів фахівці рекомендують дотримуватися здорового харчування разом із регулярними фізичними навантаженнями для запобігання цим захворюванням або як допоміжну терапію до фармакологічного лікування.

Що таке серцево-судинні захворювання?

По суті, серцево-судинні захворювання – це група розладів, що включає розлади серця, цереброваскулярні захворювання та захворювання судин. Щороку через ці розлади в усьому світі помирає 17,1 мільйона людей. За даними ВООЗ, 80% смертей, спричинених цими захворюваннями, можна було б запобігти, якби пацієнти дотримувались здорового способу життя, а також зменшували чинники ризику.

Основні чинники ризику розвитку серцевих захворювань

чинники розвитку серцевих захворювань
Надмірне споживання жирів, рафінованого борошна та цукру пов’язане з появою серцево-судинних розладів.

Загалом, погані харчові звички, поряд зі шкідливими звичками, безпосередньо пов’язані з розвитком атеросклерозу. Через це захворювання утворюються відкладення нальоту в артеріях, що перешкоджає їх правильній роботі.

Ось деякі чинники, що сприяють розвитку атеросклерозу:

  • Поведінкові чинники: куріння, фізична бездіяльність, дієта з високим вмістом солі та жирів, алкоголізм.
  • Метаболічні чинники: гіпертонія, цукровий діабет, гіперхолестеринемія, надмірна вага та ожиріння.

Окрім того, метаболічні захворювання тісно пов’язані з поведінковими чинниками. Західна дієта пов’язана з надмірним накопиченням жирової тканини, що позначається на збільшенні маси тіла. Надмірна вага та ожиріння змінюють функції органів, викликаючи такі захворювання, як цукровий діабет, гіпертонія та дисліпідемія.

У зв’язку з цим дотримання здорового способу життя шляхом зміни харчових звичок та виконання фізичних вправ є надзвичайно важливим. Зрештою, допомогти регулювати порушення обміну речовин можуть певні рекомендації щодо харчування, а також дієтичні плани, які контролюють чинники ризику та спрямовані на досягнення кардіопротекторного ефекту. Серед них найбільш відомі дієтичні підходи до зупинки гіпертонії (дієта DASH).

Дієта DASH для здоров’я серцево-судинної системи

Національний інститут серця, легенів та крові (NHLBI) створив дієту DASH. Загалом для неї характерне:

  • часте споживання овочів та фруктів
  • заміна рафінованого борошна на цільне зерно
  • помірне споживання жирів та їжі тваринного походження
  • періодичне споживання продуктів, що містять значну кількість цукру, або повна відмова від них

Загалом, ця дієта ефективно модулює основні метаболічні чинники, пов’язані з розвитком серцево-судинних подій. Численні мета-аналізи показують, що ця дієта має незліченну користь для здоров’я. Насправді в клінічних випробуваннях доведено, що вона знижує частоту серцево-судинних розладів, артеріального тиску, загального холестерину, холестерину ЛПНЩ, глікованого гемоглобіну, інсуліну в плазмі і навіть маси тіла.

Сприятливий вплив дієти DASH пов’язаний з біологічним ефектом інших компонентів у харчових продуктах. До них належать флавоноїди, які мають протизапальні та антиоксидантні властивості, а також джерела мінералів, які позитивно впливають на судини.

Обов’язково прочитайте: 4 причини прискореного серцебиття

Джерела мінералів для підтримки здоров’я серцево-судинної системи

джерела мінералів для здоров'я серця
Як ви вже знаєте, багато поживних речовин позитивно впливають на здоров’я серцево-судинної системи. Однак ми зосередимося в цьому розділі на мінералах у харчових продуктах, які дуже корисні, як підкреслюється у дослідженні, опублікованому в журналі «Current Hypertension Reports».

Мінерали в їжі для здоров’я серцево-судинної системи: калій

По-перше, цей мінерал взаємодіє з ренін-ангіотензиновою системою, змінюючи плазмову активність сітківки. Таким чином, він запобігає підвищенню рівня артеріального тиску. Крім того, він бере участь у нирковій екскреції натрію. Отже, він знижує маркери ендотеліальної дисфункції організму.

  • Харчові джерела калію: шпинат, а також помідори, кабачки, гриби, банани, горіхи, авокадо та насіння чіа.

Мінерали в харчових продуктах: магній

Цей мінерал діє як інгібітор скорочення судин гладкої мускулатури, отже він має судинорозширювальний ефект. Таким чином, кров тече при нижчому тиску по венах і артеріях.

  • Харчові джерела: горіхи, темний шоколад (70% какао) та цільні зерна.

Кальцій

Кальцій діє подібно до препаратів, відомих як інгібітори ангіотензин-перетворюючого ферменту (інгібітори АПФ). Таким чином, він пригнічує судинне скорочення. Крім того, він працює разом з калієм при нирковій екскреції натрію.

Різноманітний раціон, багатий на овочі, фрукти та цільнозернові продукти, а також помірне споживання нежирної їжі тваринного походження забезпечує потреби в кардіопротекторних мінералах та інших харчових компонентах. Вони підтримують оптимальну роботу організму. Крім того, це допоможе контролювати основні чинники ризику метаболізму, пов’язані з розвитком серцевих захворювань.

Висновки

Загалом, важливо проконсультуватися з дієтологом, щоб отримати адекватну оцінку харчування та діагноз, щоб скласти індивідуальний план харчування, який відповідає вашим індивідуальним потребам та сприяє покращенню здоров’я.



  • Boles A., Kandimalla R., Reddy PH., Dynamics of diabetes and obesity: epidemiologicaal perspective. Biochim Biophy Acta Mol Basis Dis, 2017. 1863 (5): 1026-1036.
  • Chiavaroli L., Viguiliouk E., Nishi SK., Mejia SB., et al., DASH dietary pattern and cardiometabolic outcomes: an umbrella review of systematic reviews and meta analyses. Nutrients, 2019.
  • Bazzano LA., Green T., Harrison TN., Reynolds K., Dietary approaches to prevent hypertension. Curr Hypertens Rep, 2013. 15 (6): 694-702.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.