Продукти з високим вмістом цинку та їхні переваги
У цій статті ми пояснимо, що таке цинк, які його переваги, рекомендований добовий прийом, корисні продукти з високим вмістом цинку, і що може статися через його дефіцит.
Читайте далі для отримання додаткової інформації!
Що таке цинк?
Цинк є мікроелементом, який нам потрібен у дуже невеликій кількості.
Цинк є важливим мінералом для нормального функціонування клітин. Він відіграє важливу роль у формуванні тканин, виробництві гормонів, білках і бере участь у більшості хімічних реакцій, де залучені ферменти.
Цинк зазвичай є у м’язах, кістках, мозку, нирках і печінці. Крім того, вищі концентрації цього мінералу наявні в спермі, очах і передміхуровій залозі.
Рекомендовані дози цинку
Нижче наведено рекомендовані дози за віковими групами:
- Діти від 0 до 6 місяців: 2 мг
- Діти від 7 до 12 місяців: 3 мг
- Діти від 1 до 3 років: 3 мг
- Діти від 4 до 8 років: 5 мг
- Діти від 9 до 13 років: 8 мг
- Хлопчики-підлітки від 14 до 18 років: 11 мг
- Дорослі чоловіки: 11 мг
- Дівчата-підлітки від 14 до 18 років: 9 мг
- Дорослі жінки: 9 мг
- Вагітні жінки: 11-12 мг
- Жінки, що годують: 12-13 мг
Також варто прочитати: Щоденні вітаміни, які потрібні у 20, 30 і 40 років
Корисні продукти з високим вмістом цинку
1. М’ясо
Інші продукти, багаті на цинк:
- яловичина, оскільки вона може містити до 6,2 мг на 100 грамів.
- за нею йдуть свинина та свиняча печінка
- м’ясо птиці є третім найбагатшим м’ясним джерелом цинку. Окрім того, що куряче м’ясо або м’ясо індички може бути здоровим і доступним, воно може містити до 5 мг цинку на 100 грамів.
2. Морепродукти
Рекомендуємо їсти молюсків та ракоподібних, оскільки це продукти з високим вмістом цинку.
Молюски містять найбільше цинку, оскільки вони можуть містити до 7 мг на 100 грамів.
Ще одним чудовим варіантом є краби, які забезпечують близько 4,7 мг цинку на 100 грамів.
3. Горіхи
4. Молочні продукти
Йогурт, молоко і сир є деякими прикладами продуктів, багатих на цинк.
У сирі значна кількість цинку, особливо в сирі чедер. Проте варто споживати його помірно через високий вміст калорій і солі.
5. Зерно і насіння
Однак дріжджі знижують рівень фітинової кислоти, сприяючи тим самим поглинанню цинку.
Щоб краще засвоїти цинк, варто їсти хліб із цільної пшениці з дріжджами, вівсяною крупою, гарбузовим насінням і пивними дріжджами, особливо тому, що він містить високий рівень цинку.
6. Какао
Чорний шоколад корисний у багатьох аспектах, зокрема через те, що він може допомогти захистити імунну систему. 100-грамова плитка темного несолодкого шоколаду містить 10 мг цинку, що становить приблизно 100% рекомендованої добової норми.
Крім того, 100 г несолодкого какао-порошку містять 40% рекомендованої денної норми цинку.
7. Харчові добавки
Однак пам’ятайте, що надлишок цинку може також викликати проблеми зі здоров’ям, тому ми рекомендуємо приймати такі добавки під контролем лікаря.
Ця стаття може вас зацікавити: Відмова від сніданку призводить до дефіциту вітамінів
Користь цинку для здоров’я
Як згадувалося вище, цинк відіграє певну роль у різних метаболічних процесах, підсилюючи різні ферменти, імунну систему і неврологічні функції.
Цинк також відіграє важливу роль у розвитку клітинної мембрани та експресії генів.
Деякі дослідження встановили, що цинк є можливим засобом лікуванням симптомів застуди, вікової макулярної дегенерації, цукрового діабету і навіть ВІЛ / СНІДу.
Дефіцит цинку може викликати проблеми у фізичному розвитку дітей, ускладнення вагітності, послабити імунну систему і підвищити ризик зараження. З усіх цих причин важливо додати до раціону продукти з високим вмістом цинком.
Протипоказання
Перевищення дози 300 мг цинку на день є токсичним. У цьому випадку можуть виникнути шлункові проблеми, кров у сечі або млявість. Надлишок цинку також може впливати на засвоєння міді. Це може призвести до дефіциту міді, що може спричинити анемію, аритмію або втому.
Отже, збалансований і різноманітний раціон – це завжди найздоровіший спосіб отримати всі поживні речовини, необхідні для належної роботи організму.
- Cinquanta, L., Di Cesare, C., Manoni, R., Piano, A., Roberti, P., Salvatori, G. (2016). Mineral essential elements for nutrition in different chocolate products. International Journal of Food Science and Nutrition. 67 (7): 773-8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27346251/
- Comité Científico AESAN. (Grupo de Trabajo). (2022). López, G. E., Bretón, L. I., Díaz, P. A., Moreno-Arribas, V., Portillo, B. M. P., Rivas, V. A. M., Fresán, S. U., Tejedor, R. L., Ortega, P. F. B., Aznar, L. S., Lizalde, G. E., & Carlos, C. M. A. Informe del Comité Científico de la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN) sobre recomendaciones dietéticas sostenibles y recomendaciones de actividad física para la población española. Revista del Comité Científico de la AESAN. 33: 11-70. https://www.aesan.gob.es/AECOSAN/docs/documentos/seguridad_alimentaria/evaluacion_riesgos/informes_comite/INFORME_RECOMENDACIONES_DIETETICAS.pdf
- Diallo, A., Deschasaux, M., Latino-Martel, P., Hercberg, S., Galan, P., Fassier, P., Allès, B., Guéraud, F., Pierre, F. H., & Touvier, M. (2018). Red and processed meat intake and cancer risk: Results from the prospective NutriNet-Santé cohort study. International Journal of Cancer. Journal International Du Cancer, 142(2), 230–237. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijc.31046
- Fundación Española de la Nutrición (FEN). Alimentos y bebidas. Datos sobre composición nutricional. https://www.fen.org.es/vida-saludable/alimentos-bebidas
- Harvard T. H. Chan. (2020). The nutrition source: eggs. Harvard School of Public Health. Consultado el 15 de abril de 2023. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/eggs/
- Harvard T. H. Chan. (2020). The nutrition source: whole grains. Harvard School of Public Health. Consultado el 15 de abril de 2023. Disponible en: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/whole-grains/
- Hospital Sant Joan de Déu. (2018). Los oligoelementos son esenciales en la dieta de los pacientes con un ECM. https://metabolicas.sjdhospitalbarcelona.org/noticia/oligoelementos-esenciales-dieta-pacientes-ecm
- Johnson, L. E. (2021). Exceso de cinc. Manual MSD. Consultado el 31 de marzo de 2023. https://www.msdmanuals.com/es-es/hogar/trastornos-nutricionales/minerales/exceso-de-cinc
- Mayo Clinic. (2020). Cinc. Consultado el 15 de abril de 2023. https://www.mayoclinic.org/es-es/drugs-supplements-zinc/art-20366112
- Mayo Clinic. (2022). Meatless meals: the benefits of eating less meat. Consultado el 15 de abril de 2023. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/meatless-meals/art-20048193
- Mayo-Wilson, E., Junior, J. A., Imdad, A., Dean, S., Chan, X-H., Chan, E. S., Jaswal, A., Bhutta, Z. A. (2014). Zinc, supplementation for preventing mortality, morbidity, and growth failure in children aged 6 months to 12 years of age. Cochrane Library. https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD009384.pub2/full
- Medline Plus. (2021). El zinc en la dieta. Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. Consultado el 15 de abril de 2023. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/002416.htm
- Mount Sinai. Zinc information. https://www.mountsinai.org/health-library/supplement/zinc
- National Institutes of Health. (2022). Zinc. U. S. Department of Health and Human Services. Consultado el 15 de abril de 2023. https://ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-DatosEnEspanol/
- Roohani, N., Hurrell, R., Kelishadi, R., Schulin, R. (2013). Zinc and its importance for human health: an integrative review. Journal of Research in Medical Sciences, 18(2), 144-157. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3724376/
- Samitiya, M., Aluko, R. E., & Dhewa, T. (2020). Plant food anti-nutritional factors and their reduction strategies: an overview. Food Production, Processing and Nutrition. 2 (6). https://fppn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s43014-020-0020-5
- Saunders, A. V., Craig, W. J., & Baines, S. K. (2013). Zinc and the vegetarian diets. The Medical Journal of Australia. 199 (4): S17-S21. https://www.mja.com.au/journal/2013/199/4/zinc-and-vegetarian-diets
- U. S. Department of Agriculture. (2019). Nuts, pine nuts, dried. Consultado el 15 de abril de 2023. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170591/nutrients
- U. S. Department of Agriculture. (2019). Oats. Consultado el 15 de abril de 2023. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169705/nutrients
- U. S. Department of Agriculture. (2019). Seeds, pumpkin and squash seed kernels, dried. Consultado el 15 de abril de 2023. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170556/nutrients
- U. S. Department of Agriculture. Food Data Central. Datos sobre la composición de alimentos. https://fdc.nal.usda.gov