Ці продукти знизять цукор у крові
Рівень цукру у крові збільшується, коли організм не може виробляти достатньо інсуліну або добре його переробляти. У результаті можуть з’являтися такі симптоми, як запаморочення і втома, а в особливо складних або тривалих випадках це призводить до розвитку діабету.
Багато різних факторів можуть спричиняти високий рівень цукру в крові, серед основних – неправильне харчування з надмірним вмістом цукрів і вуглеводів.
Рівень цукру в крові може також підвищуватися через стрес, брак фізичної активності, генетичну схильність, певні захворювання тощо. На щастя, за допомогою деяких продуктів можна знизити рівень цукру в крові.
Кориця
Ця спеція дуже позитивно впливає на підвищений рівень цукру в крові. На думку дієтолога Річарда Андерсона, всього одна чайна ложка меленої кориці на день може допомогти знизити цукор у пацієнтів, хворих на діабет.
Кориця робить клітини більш сприйнятливими до інсуліну та допомагає перетворити цукор, який міститься в крові, на енергію.
Жирна риба
Жирна риба набула своєї популярності завдяки високому вмісту Омега-3 жирних кислот, дуже важливих для належної роботи серця та серцево-судинної системи в цілому.
Крім того вона також підвищує чутливість до інсуліну в пацієнтів, хворих на діабет, та допомагає їм контролювати рівень цукру. Радимо їсти таку жирну рибу: лосось, сардини, тунець, скумбрія тощо.
Клітковина
Дослідження, проведене південно-західним медичним факультетом Техаського університету, виявило, що в людей, які споживали від 24 до 50 грамів клітковини на день, рівень цукру в крові значно знижувався.
Деяким учасникам дослідження дієта з високим вмістом клітковини також чудово допомогла в лікуванні діабету. Клітковина міститься в багатьох різних продуктах. Денну дозу можна отримати, якщо з’їсти 13 порцій фруктів, овочів, бобових, коричневого рису або цільнозернових.
Часник
Часник може допомогти покращити метаболізм цукру в крові, а також у ньому містяться інші складники, які діють, як інсулін. Щоденне споживання сирого часнику може знизити рівень цукру в крові в пацієнтів з 1 або 2 типом діабету.
Овочі допомагають знизити рівень цукру у крові
Їжте більше овочів, щоб забезпечити організм клітковиною, білком, вітамінами та мінералами, які допомагають регулювати рівень цукру в крові і при цьому не переобтяжують організм калоріями та жиром. Це допомагає запобігти розвитку діабету та інших серцево-судинних захворювань.
Зелений чай
Дослідження виявили, що хронічне запалення, яке виникає через харчування з високим вмістом жирної їжі і сидячий спосіб життя, підвищують ризик серцевих нападів та погіршує здатність організму засвоювати цукор у крові.
Горіхи
Регулярне споживання горіхів може допомогти знизити ризик розвитку проблем із серцем та захворювань серцево-судинної системи в діабетиків. У горіхах містяться Омега-3 та інші жирні кислоти, які зменшують надмірну кількість глюкози в крові.
Вишні
У вишнях містяться антоціани, які допомагають вирішити проблему резистентності до інсуліну, знижують рівень цукру в крові та знімають запалення.
Через запалення інсулін не може належним чином працювати в організмі. Регулярне споживання вишень може допомогти оптимізувати вироблення цього гормону і знизити підвищений рівень цукру в крові.
Червоне вино
Споживання червоного вина в помірних кількостях допомагає знизити цукор у крові завдяки тому, що запобігає засвоєнню глюкози кишківником. Утім важливо пити його в міру і лише за рекомендацією лікаря, адже вино можна споживати не всім.
Health, H. S. of P. (2015). Carbohydrates and blood sugar. Harvard School of Public Health.
Abutair, A. S., Naser, I. A., & Hamed, A. T. (2016). Soluble fibers from psyllium improve glycemic response and body weight among diabetes type 2 patients (randomized control trial). Nutrition Journal. https://doi.org/10.1186/s12937-016-0207-4
Hasanzade, F., Toliat, M., Emami, S. A., & Emamimoghaadam, Z. (2013). The Effect of Cinnamon on Glucose of Type II Diabetes Patients. Journal of Traditional and Complementary Medicine. https://doi.org/10.4103/2225-4110.114900
Eidi, A., Eidi, M., & Esmaeili, E. (2006). Antidiabetic effect of garlic (Allium sativum L.) in normal and streptozotocin-induced diabetic rats. Phytomedicine. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2005.09.010
Schacky, C. von, & Harris, W. S. (2007). Cardiovascular benefits of omega-3 fatty acids. Cardiovascular Research. https://doi.org/10.1016/j.cardiores.2006.08.019
Cabrera, C., Artacho, R., & Giménez, R. (2006). Beneficial Effects of Green Tea—A Review. Journal of the American College of Nutrition. https://doi.org/10.1080/07315724.2006.10719518
Chiva-Blanch, G., Urpi-Sarda, M., Ros, E., Valderas-Martinez, P., Casas, R., Arranz, S., … Estruch, R. (2013). Effects of red wine polyphenols and alcohol on glucose metabolism and the lipid profile: A randomized clinical trial. Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2012.08.022
Kelley, D. S., Rasooly, R., Jacob, R. A., Kader, A. A., & Mackey, B. E. (2006). Consumption of Bing sweet cherries lowers circulating concentrations of inflammation markers in healthy men and women. The Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1093/jn/136.4.981
Ros, E. (2010). Health benefits of nut consumption. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu2070652