Ці продукти знизять цукор у крові

Ці продукти знизять цукор у крові
Ці продукти знизять цукор у крові

Останнє оновлення: 16 листопада, 2018

Рівень цукру у крові збільшується, коли організм не може виробляти достатньо інсуліну або добре його переробляти. У результаті можуть з’являтися такі симптоми, як запаморочення і втома, а в особливо складних або тривалих випадках це призводить до розвитку діабету.

Багато різних факторів можуть спричиняти високий рівень цукру в крові, серед основних – неправильне харчування з надмірним вмістом цукрів і вуглеводів.

Рівень цукру в крові може також підвищуватися через стрес, брак фізичної активності, генетичну схильність, певні захворювання тощо. На щастя, за допомогою деяких продуктів можна знизити рівень цукру в крові. 

Кориця

Ця спеція дуже позитивно впливає на підвищений рівень цукру в крові. На думку дієтолога Річарда Андерсона, всього одна чайна ложка меленої кориці на день може допомогти знизити цукор у пацієнтів, хворих на діабет.

Кориця робить клітини більш сприйнятливими до інсуліну та допомагає перетворити цукор, який міститься в крові, на енергію.

Жирна риба

жирна риба

Жирна риба набула своєї популярності завдяки високому вмісту Омега-3 жирних кислот, дуже важливих для належної роботи серця та серцево-судинної системи в цілому.

Крім того вона також підвищує чутливість до інсуліну в пацієнтів, хворих на діабет, та допомагає їм контролювати рівень цукру. Радимо їсти таку жирну рибу: лосось, сардини, тунець, скумбрія тощо.

Клітковина

Дослідження, проведене південно-західним медичним факультетом Техаського університетувиявило, що в людей, які споживали від 24 до 50 грамів клітковини на день, рівень цукру в крові значно знижувався.

Деяким учасникам дослідження дієта з високим вмістом клітковини  також чудово допомогла в лікуванні діабету. Клітковина міститься в багатьох різних продуктах. Денну дозу можна отримати, якщо з’їсти 13 порцій фруктів, овочів, бобових, коричневого рису або цільнозернових.

Часник

часник допомагає знизити рівень цукру у крові

Часник може допомогти покращити метаболізм цукру в крові, а також у ньому містяться інші складники, які діють, як інсулін. Щоденне споживання сирого часнику може знизити рівень цукру в крові в пацієнтів з 1 або 2 типом діабету.

Овочі допомагають знизити рівень цукру у крові

Їжте більше овочів, щоб забезпечити організм клітковиною, білком, вітамінами та мінералами, які допомагають регулювати рівень цукру в крові і при цьому не переобтяжують організм калоріями та жиром. Це допомагає запобігти розвитку діабету та інших серцево-судинних захворювань.

Зелений чай

Дослідження виявили, що хронічне запалення, яке виникає через харчування з високим вмістом жирної їжі і сидячий спосіб життя, підвищують ризик серцевих нападів та погіршує здатність організму засвоювати цукор у крові.

Зелений чай може стати чудовим вирішенням проблеми, тому що він покращує чутливість організму до інсуліну та допомагає запобігти появі серцево-судинних захворювань, які нерідко виникають у пацієнтів із діабетом.

Горіхи

горіхи

Регулярне споживання горіхів може допомогти знизити ризик розвитку проблем із серцем та захворювань серцево-судинної системи в діабетиків. У горіхах містяться Омега-3 та інші жирні кислоти, які зменшують надмірну кількість глюкози в крові.

Вишні

У вишнях містяться антоціани, які допомагають вирішити проблему резистентності до інсуліну, знижують рівень цукру в крові та знімають запалення.

Через запалення інсулін не може належним чином працювати в організмі. Регулярне споживання вишень може допомогти оптимізувати вироблення цього гормону і знизити підвищений рівень цукру в крові.

Червоне вино

жінка п'є червоне вино

Споживання червоного вина в помірних кількостях допомагає знизити цукор у крові завдяки тому, що запобігає засвоєнню глюкози кишківником. Утім важливо пити його в міру і лише за рекомендацією лікаря, адже вино можна споживати не всім.



  • Health, H. S. of P. (2015). Carbohydrates and blood sugar. Harvard School of Public Health.

  • Abutair, A. S., Naser, I. A., & Hamed, A. T. (2016). Soluble fibers from psyllium improve glycemic response and body weight among diabetes type 2 patients (randomized control trial). Nutrition Journal. https://doi.org/10.1186/s12937-016-0207-4

  • Hasanzade, F., Toliat, M., Emami, S. A., & Emamimoghaadam, Z. (2013). The Effect of Cinnamon on Glucose of Type II Diabetes Patients. Journal of Traditional and Complementary Medicine. https://doi.org/10.4103/2225-4110.114900

  • Eidi, A., Eidi, M., & Esmaeili, E. (2006). Antidiabetic effect of garlic (Allium sativum L.) in normal and streptozotocin-induced diabetic rats. Phytomedicine. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2005.09.010

  • Schacky, C. von, & Harris, W. S. (2007). Cardiovascular benefits of omega-3 fatty acids. Cardiovascular Research. https://doi.org/10.1016/j.cardiores.2006.08.019

  • Cabrera, C., Artacho, R., & Giménez, R. (2006). Beneficial Effects of Green Tea—A Review. Journal of the American College of Nutrition. https://doi.org/10.1080/07315724.2006.10719518

  • Chiva-Blanch, G., Urpi-Sarda, M., Ros, E., Valderas-Martinez, P., Casas, R., Arranz, S., … Estruch, R. (2013). Effects of red wine polyphenols and alcohol on glucose metabolism and the lipid profile: A randomized clinical trial. Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2012.08.022

  • Kelley, D. S., Rasooly, R., Jacob, R. A., Kader, A. A., & Mackey, B. E. (2006). Consumption of Bing sweet cherries lowers circulating concentrations of inflammation markers in healthy men and women. The Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1093/jn/136.4.981

  • Ros, E. (2010). Health benefits of nut consumption. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu2070652


Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.