6 страв, від яких краще відмовитися
На жаль, харчова промисловість буквально заполонила прилавки супермаркетів та ринків величезною кількістю шкідливих продуктів та напівфабрикатів. Чи знаєте ви, які страви шкодять?
Чисельні реклами, які ми бачимо у журналах та по телебаченню, запевняють, що всі ці страви є простим та корисним способом швидко втамувати голод. Ба більше, виробники обіцяють, що їхні продукти містять величезну кількість поживних елементів, а тому вони начебто є незамінними для підтримання гарного здоров’я та самопочуття.
На жаль, через шалений темп життя чимало людей зловживають такими шкідливими напівфабрикатами, адже вони є майже готовими до споживання, що суттєво економить час та зусилля.
Основна проблема полягає у тому, що при покупці продуктів дуже мало людей звертає увагу на етикетки та склад магазинних напівфабрикатів.
Ми часто не надаємо належної уваги тому факту, що більшість продуктових товарів містять величезну кількість шкідливих добавок та консервантів, які за умови регулярного вживання можуть завдати непоправної шкоди організму.
На жаль, ми частіше звертаємо увагу на калорійність, а не на органічне походження продуктів. З часом таке байдуже ставлення та неуважність при підборі харчових продуктів можуть призвести до сповільнення обміну речовин та розвитку ожиріння.
Як же навчитися визначати, які продукти є безпечними, а які згубно впливають на здоров’я? Чому так важливо виключити певні страви зі свого раціону? Якщо ви хочете завжди гарно почуватися та мати бездоганні форми, радимо уважно прочитати цю статтю. У ній ми зібрали страви, від яких краще відмовитися заради власного блага.
Страви, від яких краще відмовитися для покращення самопочуття
1. М’ясні вироби та напівфабрикати
Здебільшого люди неймовірно люблять різноманітні вироби з м’яса за їхній привабливий вигляд та пікантний смак. До того ж вони не потребують тривалої термічної обробки, підходять для приготування різноманітних страв та є доступними, адже їх продають ледь не у кожному магазині в усі пори року.
На жаль, такі м’ясні вироби та напівфабрикати характеризуються високим вмістом натрію. За умови регулярного вживання цих продуктів можна спровокувати запальний процес та затримку рідини в організмі.
До того ж дуже часто виробники додають до м’ясних виробів шкідливі речовини, а саме нітрити та нітрати, які при великій концентрації в організмі можуть викликати мутацію клітин та підвищити шанси росту злоякісних пухлин.
Корисна порада:
- Рекомендуємо відмовитися від магазинних м’ясних виробів на користь натурального свіжого м’яса: курятини, індичатини, риби, тощо.
2. Картопля фрі
Звісно, картопля фрі, смажена у фритюрі, є неймовірно смачною стравою. До того ж ця гаряча закуска чудово втамовує голод та забезпечує довготривале відчуття ситості. Втім, ми рекомендуємо зменшити частоту споживання картоплі фрі або назовсім виключити її зі свого раціону, адже ця страва характеризується високим вмістом насичених жирів та натрію.
За умови регулярного споживання картоплі фрі можна не тільки спровокувати сповільнення метаболізму, але й суттєво підвищити рівень поганого холестерину в організмі. Ба більше, смажена у фритюрі картопля належить до висококалорійних страв, які за умови регулярного споживання призводять до різкого набору зайвих кілограмів.
Корисна порада:
- Ви так любите смажену картоплю, що не можете перед нею встояти? Тоді спробуйте приготувати смачну та корисну картоплю фрі у домашніх умовах. Для цього підсмажте картоплю на невеликій кількості жиру або запечіть її у духовці.
3. Злакові батончики
Чимало людей регулярно купують злакові батончики. І справді, цей перекус здається нам чудовим способом швидко втамувати голод.
Вам сподобається: Як приготувати смачний пиріг зі шпинатом і мангольдом
Звісно, магазинні злакові батончиків містять натуральні злаки та інші корисні компоненти, збагачені поживними речовинами. Утім, не можна забувати, що до складу цих виробів також входить велика кількість рафінованого цукру та хімічних речовин. За умови регулярного вживання цих продуктів можна не тільки набрати зайві кілограми, але й погіршити власне здоров’я та самопочуття.
Корисна порада:
- Радимо відмовитися від магазинних злакових батончиків на користь натуральних горіхів, насіння або вівсяних пластівців.
4. Рафіновані рослинні олії
На жаль, у всьому світі є проблема зловживання рослинними оліями. Власне, цей продукт майже неможливо вилучити зі свого щоденного раціону, адже рослинні олії необхідні для смаження продуктів.
Звісно, не варто всі рослинні олії без виключення вважати шкідливими для організму. Утім, олії, які можна знайти у продажу, здебільшого є рафінованими, а це означає, що до їхнього складу входять шкідливі жири, які негативно впливають на роботу органів серцево-судинної системи та швидкість метаболізму.
Ми радимо вилучити зі свого раціону такі види рослинних олій:
- Маргарин
- Соєва олія
- Пальмова олія
- Кукурудзяна олія.
Корисна порада:
- Радимо якомога рідше готувати страви, які потребують застосування рослинної олії. Якщо без олії не вдається обійтися, обирайте оливкову олію, адже вона є значно безпечнішою та поживнішою. Намагайтеся запікати або готувати продукти на паровій бані, тоді вам взагалі не знадобиться олія.
5. Пшеничне борошно
Рафіноване пшеничне борошно у буквальному сенсі заполонило полиці всіх супермаркетів, адже воно продається не лише у чистому вигляді, але й у складі багатьох хлібобулочних виробів.
Споживачі часто забувають, що перед фасуванням та продажем цей продукт проходить ретельний процес очищення, тобто рафінації. На жаль, очищення негативно впливає на якість продукту та суттєво знижує його енергетичну цінність.
Звісно, за умови помірного вживання борошняні вироби не становлять загрози для здоров’я. Втім, якщо ви зловживатимете випічкою із пшеничного борошна, то можете набрати кілька зайвих кілограмів. До того ж рафіноване борошно часто призводить до розвитку запального процесу в органах шлунково-кишкового тракту та провокує підвищення рівня цукру у крові.
Корисна порада:
- Спробуйте відмовитися від випічки з пшеничного борошна на користь виробів з цільного зерна. До того ж, нині у продажу можна знайти й випічку на основі інших видів борошна, зокрема житнього, нутового та кокосового.
6. Консервована продукція
Коли йдеться про шкідливі страви, від яких краще відмовитися заради власного блага, одними з першими на думку спадають саме різноманітні консервовані продукти. Впродовж багатьох років консервація залишається одним з найпопулярніших продуктів на ринку, адже вона є чудовим виходом для тих, хто не бажає куховарити власноруч або не має змоги проводити багато часу біля плити.
Ми рекомендуємо прочитати: Смачний салат з зеленим яблуком і селерою
І справді, консерви часто приходять на допомогу у скрутну хвилину, адже вони вже є готовими до вживання, чудово смакують та мають відносно довгий термін придатності.
Звісно, консерви є доступними та смачними, проте чи безпечно їх вживати? Якщо взяти до уваги, скільки консервантів додають під час виготовлення цих продуктів для подовження терміну їхнього зберігання, краще двічі подумати, перш ніж придбати чергову консерву.
Повірте, у жодній рекламі вам не скажуть, що після приготування у консервах майже не залишається жодних поживних речовин. Ба більше, майже всі консерви містять чималу кількість хімічних сполук, які негативно впливають на процес травлення та шкодять здоров’ю.
Корисна порада:
- Не варто відкладати покупку продуктів та приготування їжі на останню мить, адже таким чином ви ризикуєте знову опинитися віч-на-віч з порожнім холодильником, і тоді ваша рука мимохіть потягнеться до чергової консерви.
- Радимо заздалегідь скласти меню на тиждень та включити до нього якомога більше свіжих овочів та фруктів органічного походження.
- Не зловживайте консервами, краще їжте їх тільки у крайніх випадках.
А ви також зловживаєте всіма вищезгаданими продуктами? Оскільки тепер ви достатньо знаєте про страви, від яких краще відмовитися, настав час переглянути свій щоденний раціон та замінити шкідливі продукти на корисну та поживну альтернативу.
- Barrado, E., Mayo, M. T., Tesedo, A., Romero, H., & De La Rosa, F. (2008). Composición grasa de diversos alimentos servidos en establecimientos de “comida rápida.” Nutricion Hospitalaria.
- Villaécija, R. (2018). Patatas fritas, bollos y refrescos con menos azúcar, sal y grasas: así cambiará nuestra cesta de la compra | economia/ahorro-y-consumo. El Mundo.
- Burdaspal Pérez, P. A., Ledgarda Gómez, T. M., Corrales Ruyra, M. L., Delgado Cobos, P., Marcos Suárez, V., & Diéguez González, A. (2010). Análisis de la composición grasa de diversos alimentos comercializados en España. Revista Del Comité Científico de La AECOSAN.
- Rubio, M. A. (2002). Enfermedad cardiovascular y grasas: “amigo o villano.” Endocrinología y Nutrición. https://doi.org/10.1016/S1575-0922(02)74448-3
- Jurgens, A. J., & Unie, M. (2010). Margarina. Fundación Española de Nutrición.
- Blanco Anesto, J. (2002). GUÍA PARA LA PRÁCTICA CONSUMIR AZÚCAR CON MODERACIÓN. Revista Cubana Aliment Nutr.
- Rindfleisch, D. R. y J. A. (2008). Dieta antiinflamatoria. Medicina Integrativa. David Rakel MD.