Користь ананасів: 5 переваг для здоров'я людини
Ви колись думали про користь ананасів? Цей фрукт має кілька неймовірних властивостей. Хоча він може виглядати дивно з його грубою текстурою, щойно ви розріжете його, будете здивовані.
Ви побачите, що фрукт такий золотий і соковитий, що ви не зможете втриматися його спробувати.
Ананаси мають смачний тропічний аромат, а поєднання солодкого і кислого утворює унікальний смак у спекотний день.
Споживання ананаса є надпотужним поживним варіантом.
Читайте далі, і ви відкриєте для себе неймовірну користь ананасів.
1. Користь ананасів для травлення
Ананаси багаті на нерозчинні волокна, які залишаються практично незмінними під впливом води.Нерозчинні волокна діють як губка в кишківнику, полегшуючи травлення і допомагаючи усунути закреп.
Покращуючи здоров’я кишківника, клітковина також оптимізує здоров’я шкіри, оскільки вона виводить токсини з організму.
Якщо на дієті, ви також повинні знати, що вживання ананасів – це хороший варіант для задоволення бажання з’їсти щось солодке. Вони також забезпечать вас водою та клітковиною.
Однак користь ананасів цим не вичерпується. Ананаси також багаті на бромелайн – фермент, який допомагає скористатися перевагами білка.
Коли він досягає кишківника, він полегшує розбивання їжі та поглинання поживних речовин. Водночас він зменшує рефлюкс шлунково-кишкової кислоти та симптоми печії.
2. Допомагають серцю
Іншою перевагою ананасів є зменшення серцевих нападів та ризиків серцево-судинних захворювань, тому що ці смачні фрукти борються з кров’яними згустками і не дають тромбоцитам прилипати до стінок кровоносних судин або накопичуватися на них.
Якщо у вас є проблеми з серцем, доцільно додати шматочок ананасу до раціону, а також дотримуватися інструкцій лікаря.
Завдяки вмісту калію ананаси також покращують кровообіг і є хорошим способом зменшити наслідки атеросклерозу.
3. Ананас – чудове джерело поживних речовин
Так, ананас може бути корисним для вашого загального здоров’я, але в чому секрет? Чому він настільки корисний?Відповіді на ці два питання полягають в поживних речовинах, що містяться в цьому фрукті.
Ми вже згадували бромелайн. Переваги та можливе застосування в медицині цього ферменту нещодавно стало об’єктом багатьох досліджень.
Крім того, ананас містить марганець. Вам потрібно всього 20 міліграмів, щоб досягти рекомендованої добової кількості.
Цей мінерал бореться з вільними радикалами, щоб:
- посилити імунну систему
- зміцнити здоров’я нервової системи та мозку
- сформувати та відновити кістки, оскільки це полегшує всмоктування кальцію
- регулювати рівень глюкози
Щоб отримати всі ці переваги, вам потрібно споживати 5 мг на добу, які містять одна скибочка ананаса.
4. Ананаси містять вітамін С
Один шматочок ананаса містить близько 75 мг вітаміну С.Ви думаєте, що це замало? Жінка в середньому повинна споживати 75 мг вітаміну С на добу, тоді як для чоловіків рекомендована кількість – 90 мг.
Тому в одній скибочці ананаса міститься та кількість, яка потрібна щодня.
Великий вміст вітаміну С ананаса призвів до створення раціону на основі ананаса – так званої ананасової дієти.
Проте ми не рекомендуємо такі екстремальні дієти. Краще споживати потроху різних продуктів упродовж дня, аніж винятково їсти ананас або будь-який інший фрукт.
5. Переваги ананасів: профілактика раку
Бромелайн бореться з раковими клітинами краще ніж фторурацил-S, який використовували для лікування раку в останні десятиліття.
Окрім вищезазначеної користі, ананас також не пошкоджує клітини чи тканини тіла.
Якщо ви зараз приймаєте ліки проти раку, додайте цей фрукт до раціону, щоб прискорити процес зцілення.
З огляду на все це, без сумніву, ви вже хочете з’їсти шматочок ананаса прямо зараз.
Якщо у вас ще немає його у раціоні, ми радимо спробувати переваги ананасів.
Пам’ятайте, що збалансоване харчування охоплює всі харчові групи, а ананас – це чудовий вибір.
-
Hassan, A., Othman, Z., & Siriphanich, J. (2011). Pineapple ( Ananas comosus L. Merr.). In Postharvest Biology and Technology of Tropical and Subtropical Fruits (p. 194–218e). Elsevier. https://doi.org/10.1533/9780857092618.194
- Taussig, S. J., & Batkin, S. (1988). Bromelain, the enzyme complex of pineapple (Ananas comosus) and its clinical application. An update. Journal of Ethnopharmacology, 22(2), 191–203. https://doi.org/10.1016/0378-8741(88)90127-4
- Pavan R, Jain S, Shraddha, Kumar A. Properties and therapeutic application of bromelain: a review. Biotechnol Res Int. 2012;2012:976203. doi:10.1155/2012/976203
- Brien, S., Lewith, G., Walker, A., Hicks, S. M., & Middleton, D. (2004). Bromelain as a Treatment for Osteoarthritis: a Review of Clinical Studies. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 1(3), 251–257. https://doi.org/10.1093/ecam/neh035
- Bartholomew, D. P. (2018). Ananas comosus. In Handbook of Flowering: Volume I (pp. 450–454). CRC Press. https://doi.org/10.1201/9781351072533
- Gangopadhyay, G., & Mukherjee, K. K. (2015). Pineapple [Ananas comosus (L.) Merr. Methods in Molecular Biology (Clifton, N.J.), 1224, 293–305. https://doi.org/10.1007/978-1-4939-1658-0_23